Din cauza absenteismului generalizat din plen

Senatorii ar putea semna condica de prezenta

MARIA MUSAT

Deranjat de absentele senatorilor de la sedintele plenului, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a declarat, ieri, ca in cadrul Biroului Permanent s-au luat in discutie mai multe variante prin care sa tina o evidenta stricta a celor care lipsesc. Astfel, fiecare lider din grup a fost obligat sa vina cu o solutie in acest sens, nefiind exclusa ideea introducerii pe viitor a unei condici de prezenta.
“La Parlamentul european exista o astfel de condica in care fiecare senator se semneaza”, a aratat Vacaroiu, precizand insa ca, “daca respectivul parlamentar a parasit sala de sedinte dupa ce a semnat in condica, se consemneaza automat ca acesta a luat cunostinta de acele hotarari”. Totodata, presedintele Senatului a opinat ca este necesara o astfel de masura pentru prezenta pe motiv ca, daca “un coleg senator e prezent de dimineata pana la ora 12,00, iar apoi are o problema si pleaca, in acest moment nu avem forum de lucru si se face catalog”. Totusi, Vacaroiu a apreciat ca “trebuie sa se inteleaga ca senatorii nu pot fi pusi pe picior de egalitate cu functionarii publici” prin introducerea condicii de prezenta deoarece “ceea ce ne intereseaza pe noi este sa ne facem datoria fata de electorat si sa facem legi bune”. De remarcat ca Nicolae Vacaroiu a admis ca nu i se pare corect sa se lipseasca de la plen, exprimandu-si dorinta ca sa aiba “140 de colegi in sala, sigur cu exceptia celor plecati din tara”. Solicitat sa raspunda daca votul de marti pentru plata taxei radio-TV la care s-a participat si cu cartelele unor senatori absenti a fost sau nu legal, Vacaroiu a replicat ca “nu a fost nici o procedura de vot indoielnica” si ca “votul nu a influentat legea fiind un vot bun”. In context, el a mai spus ca reglementarea propusa de senatorul liberal, Radu F. Alexandru prin care se propunea scutirea de taxa pentru persoanele juridice “este foarte buna pentru ca se va plati numai daca se beneficiaza de acest serviciu”.
Mentionam ca anterior, Vacaroiu s-a exprimat impotriva propunerii liberalului, amendamentul fiind respins prin votul favorabil acordat de senatori Ordonantei de Guvern prin care se stipuleaza plata acestor servicii publice.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.