In dorinta de a-si plasa “trupe adecvate” in “cele mai potrivite locuri”

SUA isi intensifica dialogul cu aliatii strategici pentru redesfasurarea fortelor Pentagonului in lume

(D. M.)

Presedintele american, George Bush, a anuntat intr-un comunicat facut public la Phoenix ca Statele Unite isi vor intensifica discutiile cu aliatii strategici din Europa si Asia pentru o reorganizare a prezentei militare americane in lume. “Din acest moment, SUA vor intensifica discutiile in Congres si cu aliatii si partenerii nostri din strainatate pentru reexaminarea stationarii fortelor noastre... Dorim sa ne asiguram ca dispunem de forte adecvate in locurile cele mai potrivite, pentru a face mai bine fata noilor amenintari”, sunt cuvintele sefului Casei Albe. Bush explica in comunicatul sau ca, pentru inceput, secretarul american de stat, Colin Powell, si ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, vor furniza mai multe detalii despre intentiile Washingtonului la reuniunea ministeriala a NATO din 4 decembrie de la Bruxelles. Dupa aceasta reuniune, consultarile vor fi continuate de inalti reprezentanti ai administratiei cu liderii tarilor aliate. Noul demers al lui Bush vizeaza in acest moment simpla consultare a aliatilor-cheie ai SUA pentru a stabili care este formula ideala pentru stationarea trupelor americane in lume, potrivit surselor de la Casa Alba preluate de AFP, care sustin ca nu s-a pus inca problema unei accelerari a procesului de redesfasurare a fortelor Pentagonului.
La inceputul anului, comandantul fortelor americane din Europa, Jim Jones, anuntase ca poarta discutii intense cu membrii NATO pentru o reducere a prezentei militare americane in Europa Occidentala printr-o redesfasurare a militarilor in Europa de Est. Jones avea in vedere “o retea” de noi baze in care soldatii Pentagonului sa stationeze prin rotatie, pe perioade scurte, in functie de nevoile militare, astfel incat armata americana sa fie capabila sa actioneze in mai multe “zone fierbinti”. Romania si Bulgaria, care au si pus la dispozitia Pentagonului baze, au fost vehiculate ca fiind printre cele mai bune solutii pentru aceasta redesfasurare.
Importante redesfasurari de trupe sunt preconizate si in Asia. Responsabili ai Pentagonului citati de “The Washington Times” spun ca se are in vedere o reducere a prezentei militare americane in Coreea de Sud, unde sunt stationati 37.000 de soldati. Decizia americanilor pentru a relua consultarile a fost salutata ieri de Japonia, unde americanii detin in Okinawa cea mai mare baza a lor din Asia, inca din 1945. In vizita pe care a facut-o la mijlocul acestei luni in arhipelag, Donald Rumsfeld a evocat reducerea prezentei militare americane in Japonia, unde se afla 47.000 de soldati ai SUA. Okinawa a fost redata Japoniei in 1972, dupa 27 de ani de ocupatie militara americana. Coabitarea dintre localnici si soldatii americani a cunoscut o puternica degradare in special dupa ce trei puscasi marini au violat o adolescenta de 12 ani, pe fondul deja existent al contenciosului asupra utilizarii terenurilor pe care se afla bazele americane.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.