40 de suspecti in atentatele de la Istanbul

Armata banuieste ca unii politisti simpatizeaza cu fundamentalistii

(G. T.)

Politia antiterorista din Istanbul ancheteaza in prezent cel putin 40 de suspecti in atentatele care au lovit metropola turca la 20 noiembrie. Alte 13 persoane au fost interpelate la Ankara, dar cu exceptia unui mic numar toate celelalte au fost eliberate.
Politia turca a adoptat noi masuri de securitate in marile orase ale tarii dupa cele doua valuri de atentate sinucigase de la Istanbul si avertismentul autoritatilor britanice si australiene referitor la “iminenta” comiterii de noi atentate, informeaza AFP.
Fortele de securitate supravegheaza atent consulatele straine, marile hoteluri si centre comerciale, precum si principalele cai rutiere din tara. n apropierea principalelor hoteluri din Istanbul au fost pozitionate blocuri de beton, iar politia si-a intensificat controlul autovehiculelor, in special cele utilitare de dimensiuni mici si circulatia pe cele doua poduri care leaga Asia de Europa. Strazile pe care se afla diferite consulate au fost blocate si importante forte ale politiei stationate in piata Taksim. Securitatea a fost, de asemenea, consolidata pe aeroporturile din cele doua mari orase si, potrivit posturilor de televiziune, armata si-a intensificat supravegherea spatiului aerian.
28 de persoane au fost ucise si 450 ranite in doua atentate sinucigase de la Istanbul impotriva Consulatului britanic si bancii britanice HSBC. Brigada antiterorista a procedat la sapte noi arestari in cadrul anchetei, anunta presa turca de ieri.
Armata turca a cerut guvernului sa “faca curatenie” in randul fortelor de politie ale tarii pentru a preveni viitoare violente. Diplomatii straini interpreteaza acest gest drept un semn al preocuparii majore existente in esalonul superior al armatei dupa recentele atentate care au spulberat pacea precara din Turcia si au aruncat o povara in plus pe umerii executivului. Generalii turci se tem ca guvernul Erdogan nu are capacitatea sa reziste presiunii fundamentalistilor islamici care se pare ca gasesc in Turcia “un loc ideal” pentru lansarea atacurilor lor teroriste. Conform unui raport, militarii se tem ca este posibil ca politistii de religie musulmana sa “transmita informatii” organizatiilor teroriste, incepand cu fanaticii islamici pana la kurzii nationalisti.
Generalul Sukru Sariisik, presedintele puternicului Consiliu pentru securitate nationala, a sugerat chiar reinstaurarea unor legi antiteroriste abrogate recent pentru a raspunde exigentelor Uniunii Europene. Armata turca se considera gardianul republicii instaurata, in 1923, de Mustafa Kemal Ataturk dupa colapsul Imperiului Otoman.
Comentatorii subliniaza ca recenta explozie a terorii in Turcia ameninta programul de relansare a economiei, puternica industrie turistica si determina retragerea unor companii straine. Militarii par sa fie deosebit de ingrijorati in legatura cu frontierele slab aparate cu Iranul si Irakul si proble-
ma agitatei minoritatii kurde.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.