Cu doar 17 zile inainte ca presedintele sa fie asasinat

Un emisar al lui John F. Kennedy urma sa aiba o intalnire cu Fidel Castro

John F. Kennedy organizase o intalnire secreta intre unul dintre emisarii sai si presedintele Cubei, Fidel Castro, cu doar 17 zile inainte de asasinarea fostului presedinte american in noiembrie 1963, arata un document dat publicitatii de Arhivele Securitatii Nationale, informeaza AFP.
Potrivit unei inregistrari audio, presedintele John F. Kennedy si consilierul sau pentru securitate nationala, McGeorge Bundy, au discutat despre posibilitatea unei reuniuni secrete la Havana intre un diplomat american de la Natiunile Unite, William Attwood, si Fidel Castro, pentru a discuta despre imbunatatirea relatiilor dintre Statele Unite si Cuba.
Inregistrarea arata ca fostul presedinte american era de acord cu intalnirea, dar in public nu s-ar fi vorbit despre o vizita oficiala. Aceasta conversatie si alte documente arata ca John F. Kennedy a dorit sa imbunatateasca relatiile dintre Statele Unite si Cuba, a declarat Peter Kornbluh, un analist al arhivelor de securitate nationala.
“Asasinarea lui Kennedy chiar in momentul in care a avut aceasta initiativa ne duce cu gandul la modul in care ar fi putut evolua istoria relatiilor dintre cele doua tari”, a adaugat Kornbluh. Arhivele Securitatii Nationale sunt un institut cu sediul la Washington care colecteaza si publica documentele declasificate.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.