Planul Moscovei pentru federalizarea Republicii Moldova provoaca revolta populara peste Prut

Politia din Chisinau reprima violent manifestatiile opozitiei

MONICA BONEA

3.000 de protestatari au cerut ieri demisia lui Voronin si alegeri anticipate. Decizia presedintelui de a nu semna planul rus nu a reusit sa potoleasca spiritele. In schimb, a atras criticile Moscovei, care acuza
guvernul de la Chisinau de “lipsa de curaj” si “iresponsabilitate politica”


Autoritatile de la Chisinau au recurs la forta ieri dimineata pentru a confisca instalatiile de sunet amplasate de manifestanti pe treptele din fata Palatului Prezidential, potrivit agentiei BASA-press. Opozitia din Republica Moldova protesteaza incepand de marti dimineata impotriva planului rus de federalizare a Moldovei, care prevede crearea in etape a unei federatii “asimetrice”, care sa cuprinda doua “entitati” distincte: in fostele regiuni autonome Transnistria si Gagauzia vor exista autoritati locale cu prerogative puternice, in timp ce restul teritoriului va fi administrat direct de autoritatile federale.
Deputatul PPCD Vlad Cubreacov declara ca a fost batut de politisti pentru ca a incercat sa-i impiedice sa confiste echipamentele. Fortele de ordine au deblocat temporar circulatia pe bulevardul central, inchisa din cauza protestelor, obligandu-i pe manifestanti sa ramana pe trotuarele din zona. Traficul a fost insa blocat din nou, dupa scurt timp, de grupuri de protestatari reprezentand institutiile de invatamant. Potrivit Comitetului pentru apararea independentei si constitutiei Republicii Moldova, care a organizat protestele, politistii i-au batut pe manifestanti, fara a tine seama ca este vorba inclusiv de femei, batrani si copii. Fortele de ordine “au calcat in picioare drapelele tricolore si cele ale unor state occidentale”, se arata intr-un comunicat al Comitetului. In afara de Cubreacov au fost batuti si alti oficiali - consilieri municipali, presedinti de asociatii si mai multi reprezentanti ai partidelor politice care s-au raliat Comitetului, adauga comunicatul. Circa 3.000 de persoane au participat la manifestatiile de ieri, iar in capitala erau asteptati si sustinatori ai opozitiei din alte orase si din satele apropiate de Chisinau. Comitetul a anuntat ca miscarile de protest vor continua, in timp ce un ziar al opozitiei titra: “Caderea lui Sevardnadze este un avertisment pentru Voronin”.
Politia a sporit ieri paza in fata institutiilor oficiale din zona, dar a refuzat sa comenteze incidentele din cursul diminetii. Presedintele Vladimir Voronin s-a multumit sa declare ca sanctiunea ce va fi aplicata manifestantilor este dezaprobarea publica.
Raspunzand unui ziarist care l-a intrebat despre revendicarile protestatarilor - printre care se afla si demisia presedintelui si convocarea de alegeri anticipate - Voronin a declarat ca fortele de opozitie nu isi asuma responsabilitati pentru situatia din tara si cauta pretexte pentru a lansa noi acuzatii. Actiunile de protest au fost declansate dupa ce opozitia a aflat de intentia presedintelui Vladimir Voronin de a semna memorandumul elaborat de Rusia cu privire la constituirea statului federativ moldovean. Seful statului a declarat insa, marti seara, ca nu va semna documentul, cata vreme acesta nu va fi acceptat de structurile europene. Misiunea OSCE de la Chisinau anuntase ca mai multe state membre nu sunt de acord cu planul rus de federalizare, in special cu prevederea acestuia ca senatorii transnistreni vor avea drept de veto asupra legilor adoptate de Camera Reprezentantilor, ceea ce pune in pericol functionarea viitorului parlament federal. Potrivit “Washington Post”, planul pentru Transnistria prevede si stationarea trupelor rusesti in regiunea separatista pana in 2020, ceea ce, potrivit opozitiei de la Chisinau, ar transforma Republica Moldova intr-un protectorat rusesc.
Decizia lui Voronin de a nu semna planul si protestele opozitiei au dus la contramandarea vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Chisinau, prevazuta pentru marti. Directorul adjunct al administratiei prezidentiale, Dimitri Kozak, a precizat ca vizita a fost anulata pentru ca “guvernul Republicii Moldova a luat decizia unilaterala de a renunta la acordul de pace”, asupra caruia cele doua parti cazusera la intelegere. Kozak, care este de altfel autorul planului de federalizare, a acuzat Chisinaul de “iresponsabilitate politica” si “lipsa de curaj”.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.