Santierul Naval Damen Galati va investi 15 milioane de euro pana in 2005

Santierul Naval Damen Galati, detinut de grupul olandez Damen Shipyard, va investi pana la sfarsitul anului 2005 circa 15 milioane de euro pentru constructia unor instalatii portuare care vor include un doc uscat si o hala de montaj, proiectul permitand reducerea duratei de constructie a navelor.
"Investitia este necesara datorita numarului mare de contracte in derulare, ceea ce impune realizarea unor capacitati de productie suplimentare", a declarat, ieri, Octavian Manolescu, directorul de comunicare al Santierului Naval Damen.
Societatea trebuie sa onoreze, pana in 2005, sapte contracte incheiate cu parteneri din Germania, Olanda, Irlanda, Marea Britanie si Franta pentru livrarea a 32 de nave aflate in diverse stadii de executie.
Constructorul galatean realizeaza pentru piata externa remorchere, petroliere, nave destinate transportului de autovehicule, platforme petroliere, macarale plutitoare grele si nave de coasta care au deplasament maxim de 15.000 tdw.
Grupul olandez Damen Shipyard a achizitionat, in aprilie 1999, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, pachetul de 51% din actiunile Santierului Naval Galati, iar ulterior si-a majorat participatia pana la 98% din capitalul societatii.
Potrivit lui Manolescu, achizitionarea constructorului naval galatean de catre Damen Shipyard a dus, datorita prestigiului companiei olandeze, la cresterea pretului de piata a navelor produse la Galati. Valoarea navelor produse de santierul din Galati a crescut cu pana la un milion de euro pentru fiecare unitate.
Pana in prezent, grupul Damen a investit la Galati aproximativ 25 de milioane de dolari.
Santierul Naval Damen Galati a inregistrat, in primele zece luni, o cifra de afaceri de 95 milioane euro, in conditiile in care pe ansamblul anului trecut acest indicator s-a ridicat la 80 milioane euro.
Grupul olandez, format in anul 1927, cuprinde in prezent 34 de firme cu activitati in domeniul constructiilor, reparatiilor si serviciilor navale, inregistrand anual o cifra totala de afaceri de circa 680 de milioane de euro. (Mediafax)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.