Directorul general al BRD crede ca numarul bancilor se va injumatati

Numarul bancilor care opereaza in Romania este mult prea mare fata de potentialul pietei si se va injumatati in urmatorii ani, a declarat, ieri, directorul general al BRD - Groupe Societe Generale, Patrick Gelin.
"Nu sunt convins ca la ora actuala exista loc chiar si pentru 20 de banci pe piata romaneasca", a adaugat Gelin, prezent la Forumul Bancar Roman, organizat de FinMedia.
Oficialul BRD a dat exemplul tarilor din Europa Centrala si de Est, care, odata ajunse la o anumita maturitate, au inregistrat o scadere a numarului de institutii bancare. Pe aceste piete opereaza numai 7-9 banci importante.
In ceea ce priveste creditul de consum, Gelin estimeaza ca si in 2004 va fi consemnata o crestere semnificativa, insa intr-un ritm mai redus decat in acest an.
Referindu-se la finantarea IMM-urilor, directorul BRD sustine ca acestea au putine sanse de a beneficia de imprumuturi din partea bancilor, intrucat respectivele firme au o structura financiara inca precara.
Pentru anul viitor se previzioneaza mentinerea marjelor utilizate de banci pentru credite si resursele atrase, cu exceptia clientilor preferentiali, cu o situatie financiara solida.
Patrick Gelin sustine ca, desi concurenta din piata bancara avantajeaza consumatorul, aceasta se desfasoara, in multe cazuri, in detrimentul profitabilitatii si acoperirii riscului.
El a mai amintit de problemele cu care inca se confrunta bancile comerciale, exemplificand prin nivelul in continuare ridicat al rezervelor minime obligatorii.
De asemenea, desi apreciaza ca fiind benefice noile reguli privind lupta impotriva spalarii banilor si structurile de risc care trebuie infiintate de institutiile bancare, Gelin considera ca termenele de implementare sunt mult prea scurte si ar putea crea probleme bancilor.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.