Fuziunea MOL-PKN, abia in aprilie 2004

Florenta Ghita

Compania petroliera poloneza PKN Orlen si cea ungara MOL ar putea incheia negocierile pentru fuziune in aprilie 2004, a declarat Zsolt Hernadi, presedintele executiv al MOL, citat de Interfax. Expertii PKN si MOL poarta discutii pentru inceperea cooperarii in anumite domenii. “Vrem sa identificam ariile de cooperare”, a afirmat Gyorgy Mosonyi, directorul general al MOL.
Discutiile privind fuziunea ar putea avea o componenta politica, dat fiind faptul ca statul polonez detine 28 la suta din PKN, iar Ungaria, circa 23 la suta din MOL. Agentia de rating Fitch a aratat ca acest lucru provoaca “un risc semnificativ” pentru realizarea fuziunii. Cu toate acestea, Mosonyi a apreciat ca s-au schimbat multe lucruri de la incercarea anterioara de fuzionare, iar decizia va fi bazata pe datele economice, nu pe aspiratii politice. Memorandumul PKN-MOL contine doua elemente esentiale: exclusivitatea negocierilor si confidentialitatea intelegerii, care va permite fiecarei companii sa aiba acces la baza de date a celeilalte. Cel mai probabil scenariu implica transferarea a 10-15 la suta din actiunile unei companii catre cealalta si, in final, o fuziune completa. Unirea PKN-MOL ar putea crea un gigant petrolier din regiunea Baltica pana la Marea Adriatica. PKN detine 500 de statii in Germania, iar MOL a cumparat cele mai mari companii petroliere din Slovacia si din Croatia. Fuziunea MOL-PKN ar trebui facuta inainte de aderarea Poloniei si Ungariei la Uniunea Europeana, a afirmat Zoltan Aldott, strategist sef al MOL. Observatorii pietei considera ca departamentul pentru concurenta al UE ar putea bloca fuziunea, din cauza actiunilor detinute de companii la Slavneft. Aldott a precizat, insa, ca fuziunea TotalFina-Elf a fost aprobata.
Ambele companii au depus oferte de cumparare pentru compania ceha Unipetrol si pentru Petrom. Legat de alte posibile aliante care ar putea fi facute pentru cumpararea Petrom, MOL a anuntat ca, desi OMV detine putin peste 10 la suta din companie, este mai degraba un competitor, chiar daca, in unele domenii, ca distributia sau achizitiile, sunt mai degraba parteneri.
Dan Ioan Popescu, ministrul economiei, a precizat ca MOL si PKN au depus oferte separate pentru Petrom, insa, exista posibilitatea crearii unor consortii intre actualii participanti sau cu alte firme. Cele doua companii negociaza, in aceasta perioada, fuziunea.
ConocoPhillips si Alon Inc. s-au retras din cursa pentru privatizarea Petrom. Conoco nu a mai cumparat dosarul de prezentare, care i-ar fi dat acces la camera de date a Petrom. Alon, in schimb, a cumparat dosarul de prezentare, insa nu a mai depus oferta preliminara neangajanta.
Initial, in cursa pentru privatizarea Petrom s-au calificat 11 societati. Concernul anglo-rus TNK-BP s-a retras, anuntandu-si intentia printr-o scrisoare trimisa Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Companiile ramase in cursa pentru Societatea Nationala a Petrolului (SNP) sunt OMV, PKN, MOL, Occidental Oil&Gas Holding Corporation, Gazprom, Glencore International, ENI si Hellenic Petroleum. Autoritatile romane spera ca privatizarea Petrom sa se finalizeze in martie 2004.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.