Mugur Isarescu, desfiintat de reprezentantii mediului bancar romanesc

Cu o zi in urma, opinia lui Mugur Isarescu nu a fost impartasita de reprezentantii sistemului bancar autohton, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, atragandu-i atentia guvernatorului BNR ca de fapt prin cresterea creditului de consum nu sunt incurajate importurile.
El a dat exemplul mobilei care se produce in Romania si care prin acest mecanism isi consolideaza o piata de desfacere. Radu Ghetea a mai spus ca in curand vor fi atrasi investitori care sa produca in tara bunuri de folosinta indelungata.

Bogdan Baltazar, presedintele BRD: “Majorarea creditului neguvernamental nu are nici o legatura cu dezechilibrul contului curent, invocat de BNR”

Presedintele BRD, Bogdan Baltazar, a afirmat ca BNR nu ar trebui sa incerce sa reduca creditul neguvernamental, intrucat nu exista nici o legatura directa intre majorarea acestuia si dezechilibrul contului curent, raspunzand unei intrebari adresate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Intrebarea guvernatorului Isarescu s-a referit la pozitia pe care ar putea s-o adopte Banca Nationala cand se confrunta cu astfel de dezechilibre macroeconomice. Pana in prezent, masurile puse in practica de BNR au vizat majorarea dobanzii de interventie si actiuni de sterilizare accentuata a masei monetare, cu scopul de a limita expansiunea creditului catre populatie si firme, considerata principala sursa a cererii suplimentare reflectate in importuri. “Cred ca a indrepta intregul atac asupra sprijinirii prin credit a singurei parti viabile a economiei romanesti este foarte pagubitoare, pentru ca nu avem date statistice care sa coreleze deficitul de cont curent cu cresterea creditului neguvernamental”, a spus Baltazar la un seminar economic.
El a apreciat ca deficitul in crestere al contului curent a fost determinat de importurile masive si de ineficienta intreprinderilor de stat nerestructurate.
“In opinia mea, deficitul de cont curent provine din faptul ca regiile autonome si companiile nationale continua sa importe, intr-o veselie, produse ale caror valoare nu se regaseste in livrarile lor catre populatie.
Eu as zice ca Banca Nationala sa nu influenteze cresterea creditului neguvernamental si as dori o atitudine mai radicala a celor care fac politica monetara impotriva ramanerilor in urma in reformele economice. Nu putem face economii cu o singura vasla, si anume politica monetara”, a mai spus Baltazar.

Dan Pascariu, presedintele HVB Bank:“Ideile acreditate de BNR si FMI nu au justificare”

Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania, a apreciat ca eforturile BNR de a reduce creditul neguvernamental nu sunt justificate si nici nu au efectul scontat. “Masurile din ultimul an, inclusiv majorarea dobanzilor, nu au avut nici un efect. Piata nu este senzitiva la astfel de masuri si cred ca in urmatorul an creditele nu se vor reduce decat, eventual, printr-o saturare naturala”, a afirmat Pascariu.
De asemenea, presedintele HVB a mentionat ca structura comertului exterior nu justifica ideile pe care vor sa le acrediteze Banca Nationala sau Fondul Monetar International, intrucat deficitul comercial ridicat se regaseste la comertul cu produse agricole, in vreme ce creditele au alta destinatie.

“Intepat”, Isarescu ataca: Bancile straine nu vor binele “economiei reale”

Guvernatorul BNR a adaugat ca “singurul factor” care atenueaza riscurile propagarii dificultatilor economice in sectorul bancar este participarea bancilor straine la capitalul multor banci din Romania. “Multe banci cu directori romani au actionari straini sau participare straina la capital. Acestia le spun: treaba voastra nu e ceea ce se intampla in economia reala, voi trebuie sa faceti bani”, a aratat Isarescu.
Acest comentariu al lui Isarescu este insa cel putin straniu, atata vreme cat de-a lungul mandatului sau la Banca Nationala a Romaniei, acesta a facut tot ce i-a stat in putere pentru a distruge capitalul romanesc din sistemul bancar, tocmai in favoarea celor pe care ii critica acum.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.