Bancherii contrazic teoriile alarmiste ale BNR si FMI

Creditele de consum s-ar putea dubla in 2004

Cererea de credite va creste intr-un ritm exponential si pe parcursul anului viitor, in special din partea populatiei, un prag de saturatie urmand sa fie atins in 2005-2006, a declarat, ieri, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Aceasta cerere de credit de consum a explodat dupa o pauza de 12-14 ani. Romanul a fost invatat sa cumpere in rate, si este un lucru foarte bun, de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) sau chiar de la magazine", a spus Ghetea, cu ocazia Forumului Bancar Roman, organizat de FinMedia.
Reprezentantul ARB a adaugat ca, la sfarsitul saptamanii trecute, membrii Asociatiei Romane a Bancilor s-au intalnit cu expertii FMI pentru a discuta in legatura cu creditul neguvernamental. Bancherii si-au prezentat punctul de vedere, explicand ca aceasta majorare a imprumuturilor este naturala, iar normele de prudentialitate asigura o buna acoperire a riscului.
"Poate ca la anul creditele vor creste cu 100 la suta. Nu vad ca in 2004 sa asistam la o saturatie a pietei, dar s-ar putea ajunge la un nivel de echilibru in 2005-2006", a adaugat Ghetea.
Potrivit oficialului ARB, creditele neperformante se situeaza sub unu la suta din portofoliul bancilor, iar ponderea ramane mult sub cinci la suta si daca sunt incluse imprumuturile scoase deja in afara bilanturilor.
In acelasi timp, Ghetea estimeaza o imbunatatire a serviciilor bancare in a doua parte a anului viitor, o data cu intrarea in functiune a sistemului electronic de plati si cu deschiderea biroului de credite.

Inflatia se va incadra in 9-10 la suta

Perceptia sistemului bancar privind rata inflatiei aferenta anului 2004 este ca acest indicator se va incadra in tinta propusa de autoritati, de 9-10 la suta. Acest lucru presupune o scadere a ratelor dobanzilor, incepand cu sfarsitul primului semestru din 2004.
Ghetea spune ca o evolutie descendenta a ratelor dobanzilor determina bancile sa se gandeasca, in prezent, si la plasamente cu scadente mai lungi, care ofera un bun randament si nu doar la depozitele oferite de Banca Nationala a Romaniei.
Avand in vedere ca 2004 este un an electoral, Ghetea prognozeaza o majorare nesemnificativa a investitiilor straine directe. El estimeaza, insa, ca atat investitorii romani, cat si cei straini se vor orienta mai mult spre domeniile de productie de bunuri de folosinta indelungata. "In afara de mobila si o parte din autoturisme, care sunt oferite de industria locala, restul creditelor de consum destinate achizitionarii de bunuri de folosinta indelungata isi gasesc corespondentul in importuri. Daca piata o cere, aceasta industrie se va dezvolta si in Romania", a spus oficialul ARB.
Una dintre preocuparile ARB o reprezinta, in acest moment, si elaborarea unor norme contabile cat mai aproape de standardele internationale.
Ghetea a mai amintit ca necesitatea de a creste plafonul de acoperire a Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare de la 3.000 de euro, cat este in prezent, la 20.000 de euro in 2007, va reprezenta un cost suplimentar care urmeaza sa fie sustinut de banci.
In prezent, se poarta discutii privind forma finala pe care o va avea Legea Fondului de Garantare. Principalul semn de intrebare se refera la masura in care Fondul va trebui sa se implice in lichidarea sau nu a bancilor.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.