Deficitul de valuta incepe sa se reduca, dar euro revine peste 40.100 lei

Cumpararile de valuta de la clienti incep sa se apropie de nivelul sumelor vandute de banci, deficitul valutar zilnic coborand la numai patru milioane de euro, insa moneda europeana revine pe un trend ascendent ajutata de evolutia buna in raport cu dolarul american. Cotatiile afisate de bancile romanesti au urmat fidel miscarile consemnate de euro pe pietele internationale. Moneda unica a fost tranzactionata, aproape toata ziua de miercuri, peste nivelul 1,1820 dolari, insa, o data cu datele economice favorabile privind somajul si consumul de bunuri cu folosinta indelungata din SUA, cotatia euro a coborat pentru putin timp sub 1,18 dolari.
“Desi vestile din America sunt incurajatoare pentru economia de peste ocean si pentru dolar, euro continua sa aiba cautare. Moneda europeana a stationat foarte putin timp sub 1,18 dolari”, a declarat dealerul unei banci comerciale. In deschiderea sedintei, bancile au tranzactionat euro la un nivel de 40.080 - 40.110 lei, cu cateva zeci de unitati peste inchiderea de marti. Cumpararile nu foarte mari de valuta au ridicat treptat cotatiile pana la un maxim de 40.150 - 40.180 lei/euro.
Miscarea descendenta a euro a facut bancile sa tranzactioneze moneda europeana la un nivel mai jos, de 40.125 - 40.155 lei. Banca Nationala a anuntat un curs de referinta in crestere cu 62 de unitati, pana la 40.138 lei/euro.
Aprecierea euro s-a reflectat negativ asupra raportului euro/dolar, care a coborat la 33.923 lei/dolar, cu 122 de unitati mai putin fata de cel valabil miercuri.
Pe piata monetara, BNR a incercat fara succes, pentru a doua sedinta consecutiva, sa atraga de la banci peste 4.000 de miliarde lei, printr-un depozit la luna cu dobanda de 21,25%. Bancile au plasat la BNR numai 120 de miliarde lei. (Mediafax)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.