Pe motiv ca ar fi “umflat” nejustificat pretul la benzina importata de Irak

Democratii americani cer Pentagonului anchetarea Halliburton

Trei parlamentari democrati americani au cerut, marti, Pentagonului, sa ancheteze acuzatiile la adresa companiei Halliburton. Printre cei trei parlamentari se afla si Joe Lieberman, unul dintre candidatii la Casa Alba. Halliburton este acuzata ca a crescut nejustificat pretul benzinei exportate in Irak.
Intr-o scrisoare adresata inspectorului german al Departamentului Apararii, Lieberman si democratii John Dingell (Michigan) si Henry Waxman (California) intreaba de ce Halliburton factureaza cu 2,65 dolari galonul (3,78 litri) de benzina importata din Kuweit in Irak, in ciuda faptului ca firma petroliera cere doar 0,96 de dolari pentru un galon.
Totodata, centrele proprii de distributie ale Pentagonului in Irak cer intre 1,08 si 1,19 dolari pentru un galon, precizeaza parlamentarii in scrisoarea lor, o copie a acesteia fiind trimisa presei.
In octombrie, Waxman si Dingell acuzau Halliburton ca ii taxeaza abuziv pe contribuabilii americani pentru benzina importata din Irak. Conform expertilor industriali citati atunci, pretul total pentru benzina in Irak ar fi trebuit sa fie de 71 de centi galonul la cumparare, la care s-ar fi adaugat maximum 25 de centi (taxe de transport).
“Transparenta si corectitudinea sunt esentiale daca dorim ca eforturile pentru reconstructia Irakului sa reuseasca”, afirma Lieberman, Waxman si Dingell in scrisoarea lor catre Pentagon.
“Speram ca veti contribui la restaurarea acestei transparente si corectitudini in proces si ca veti demara aceasta ancheta importanta pe care o cerem”, adauga cei trei parlamentari democrati.
Acestia, impreuna cu un mare numar dintre colegii lor democrati, ca si cu mai multi republicani, au criticat aprins faptul ca Halliburton a obtinut acest contract de furnizare de produse petroliere rafinate in Irak, fara licitatie publica.
Dick Cheney, fostul vicepresedinte al Statelor Unite, a fost director executiv al Halliburton pana in 2000. (AFP)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.