Ajutoarele sociale, posibila solutie propusa in cazul angajatilor de la Republica

Guvernul va lua in discutie propunerile ca angajatii de la uzina Republica Bucuresti - care nu si-au primit salariile din luna noiembrie a anului trecut - sa primeasca ajutoare sociale, pe langa platile compensatorii prevazute de Ordonanta 8/2003.
“Noi am propus ca solutie de moment acordarea unor ajutoare sociale, care sa nu fie mai mici de trei milioane de lei. Ca masura de acompaniament social pentru salariatii intreprinderii s-a propus acordarea unor plati compensatorii conform Ordonantei 8”, a declarat, ieri, la finalul discutiilor cu salariatii uzinei, ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu.
Angajatii de la Republica nu si-au primit salariile din luna noiembrie a anului trecut. Pana la 14 martie 2003, administratia fabricii acumulase creante in valoare de aproape un milion de dolari catre salariati. De la acea data si pana in prezent, la fondul de salarii restant s-au adaugat inca 700.000 de dolari.
“Am si uitat, domnule ministru, cum arata banii. Ne tot vorbiti de masuri, de ordonante. Bun! Pana la Craciun, luam si noi niste bani?!”, a fost intrebat negociatorul Guvernului de un muncitor.
Problemele fostei administratii s-au rasfrant si asupra angajatelor gravide ale fabricii. Mai multe angajate care au intrat in concediu de maternitate nu si-au primit drepturile banesti din cauza ca fostul patron nu a achitat contributiile la bugetul de asigurari sociale. “Aceasta problema o vom rezolva zilele acestea”, a afirmat Sarbu.
Muncitorii - care sperau ca, in urma discutiilor de miercuri, vor primi informatii concrete referitoare la plata salariilor restante - au aflat ca nu exista sanse sa primeasca prea curand aceste drepturi.
“Exista doua solutii. Prima ar fi executarea sentintei privind fondul de salarii restant, proces castigat de sindicat cu vechea administratie. Asta ar insemna insa vanzarea unor active, mijloace fixe, adica falimentul uzinei. O a doua varianta ar fi plata salariilor compensatorii si asteptarea unui nou client interesat sa cumpere uzina”, le-a spus ministrul Sarbu salariatilor uzinei.
Colegiul de Conducere al Autoritatii pentru Privatizare si Administrare a Activelor Statului a hotarat, sambata, desfiintarea contractului de privatizare a societatii Republica si numirea unui administrator special. (Mediafax)

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.