Dolarul pierde teren in fata monedei unice europene

Dolarul s-a depreciat pana aproape de cel mai scazut nivel de tranzactionare in raport cu euro, in conditiile in care temerile privind situatia dezechilibrata a economiei americane au minimizat impactul cresterii robuste anuntate in urma cu o zi, relateaza Reuters. Cresterea economica inregistrata in cel de-al treilea semestru a atins o rata anuala de 8,2 la suta reprezentand cel mai semnificativ progres inregistrat in ultimii 19 ani si jumatate. Increderea consumatorilor (pentru luna noiembrie) a crescut, de asemenea, pana la cel mai inalt nivel din ultimul an. Dolarul nu a reusit, insa, sa se aprecieze, inregistrand chiar o scadere. Astfel, pe piata europeana, nivelul de tranzactionare era de 1,1835 de dolari per euro. Investitorii au asteptat anuntarea rezultatelor privind cererile de ajutor de somaj inregistrate, volumul de bunuri durabile si numarul de case cumparate. “Rezultatele privind cresterea Produsului Intern Brut ar fi trebuit sa sustina cursul dolarului, insa investitorii nu au reactionat”, a declarat Peter Lauridsen, economist in cadrul SEB Merchant Banking. “Datele arata ca redresarea economica de anul viitor se va baza pe mai multe componente decat pe consumul intern, cum a fost anul acesta”, a mai spus economistul. “Dezechilibrele privind economia americana afecteaza, insa, dolarul. Poate ca vom avea date imbucuratoare mai tarziu, dar impactul asupra dolarului ramane neclar avand in vedere ce s-a intamplat ieri”, a mai explicat Peter Lauridsen. Economistii estimeaza ca numarul de cereri de somaj a crescut pana la 360.000, in timp ce consumul de bunuri durabile a progresat cu 0,8 procente. Indicele de incredere a consumatorilor ar putea creste, de asemenea, pana la 94 de puncte, comparativ cu 89,6 puncte, luna precedenta. “Statele Unite se confrunta si cu problema deficitului de cont curent si cu cea geopolitica, astfel ca directia pietei este greu de prevazut”, a apreciat Shogo Nagaya, manager in cadrul societatii Nomura Trust and Banking din Tokyo.
Nici investitorii de pe Wall Street nu s-au grabit sa reactioneze in urma anuntului privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) din Statele Unite. Analistii sunt de parere ca investitorii au anticipat acest progres in sedinta bursiera precedenta, cand indicele Dow Jones avansase pana la 119 puncte.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.