Monument istoric - integrat circuitului turistic

Casa memoriala Avram Iancu, la Targu Mures

Gheorghe Giurgiu

Este meritul incontestabil al Institutului Cultural-Patriotic „Avram Iancu“ din Romania, filiala nr. 20 Targu Mures, de a fi avut ideea - in spiritul promovarii conceptelor de identitate si intelectualitate - amenajarii unei Case Avram Iancu, in orasul in care, cu multi ani in urma, „Craisorul Muntilor“ avea sa vina, alaturi de alti intelectuali ai vremii, la „Tabla regeasca“ din Targu Mures, pentru invatarea legilor.
Potrivit istoricului de arta Viorica Herdean, vicepresedinte cu probleme culturale ale filialei targumuresene ale Societatii „Avram Iancu“, casa in care se va amenaja acest „spatiu de cultura romaneasca“ figureaza pe lista monumentelor istorice. Este locul unde, intre anii 1846-1848, Avram Iancu a locuit in gazda si de la care, in urma cu doi ani, fusese organizat „Marsul Iancului“, manifestare ce se doreste a fi permanentizata. Ca un amanunt, acest imobil (o casa de orasean instarit) de la nr. 23, din strada ce poarta azi numele lui Avram Iancu, se afla in acea zona a Targu Muresului, cu „pondere romaneasca“ a populatiei, aici aflandu-se si Biserica de lemn - locul in care a „innoptat“ si marele Mihai Eminescu, in drumul sau spre „Mica Roma“ (orasul Blaj) -, dar se afla si Gimnaziul National „Alexandru Papiu Ilarian“.
Fapt este ca, deocamdata, demersurile Societatii Cultural-Patriotice „Avram Iancu“ din Romania, filiala Mures, de a obtine in intregime acest imobil (cu mai multe incaperi) nu s-a putut realiza, insa s-a bucurat de intelegerea si sprijinul total al Primariei Targu Mures (personal, al edilului sef, dr. Dorin Florea), care a acordat o parte din Casa (un apartament cu doua camere si un hol) societatii mentionate, contra unei chirii modice, pe termen de zece ani, cu posibilitati de a intra in posesia definitiva a casei respective.
Obiectivul urmarit? Ni-l dezvaluie tot istoricul de arta Viorica Herdean: „Vrem ca aici sa realizam o «Casa Avram Iancu», pe care sa o inscriem (includem) in circuitul turismului cultural; sa o pregatim de asa maniera, incat sa corespunda tuturor cerintelor si prin care sa demonstram ca ne putem cinsti istoria. Drept pentru care, dupa ce o parte a cladirii ne-a fost acordata, am trecut imediat la amenajarea fatadei. Si nu oricum, ci pe baza unui proiect pus la punct de Cornelia Pojan, arhitect in cadrul Consiliului Judetean Mures, pe fatada cladirii fiind montata efigia lui Avram Iancu“.
Intelegerea si entuziasmul cu care s-a pornit la drum in edificarea Casei Avram Iancu din Targu Mures (filiala mureseana a societatii numarand peste 300 de membri) rezulta si din aceea ca s-a apelat la toate filialele din tara ale Societatii Cultural-Patriotice „Avram Iancu“, pentru a dona obiecte legate, intr-un fel sau altul, de viata si activitatea lui Avram Iancu. Caci, din Casa Avram Iancu nu vor trebui sa lipseasca: documente ale vremii; reconstituirea unor interioare cu trimitere la arta din Muntii Apuseni; carti pe care le-a citit Avram Iancu; fotografii ale prietenilor si colaboratorilor lui Avram Iancu; mobilier de epoca, pe care l-ar fi folosit; documente despre Revolutia de la 1848 de la Targu Mures si personalitatea lui Avram Iancu, documente care, potrivit Vioricai Herdean, exista, in copii, in Arhivele din Budapesta si Targu Mures, scrise in limba maghiara veche. Dupa cum Targu Mures dispune si de o pleiada de specialisti valorosi (istorici de arta, doctori in istorie, specialisti despre Revolutia de la 1848 din Targu Mures), care s-au aplecat cu entuziasm, dar si cu eruditia necesara, asupra vietii si activitatii lui Avram Iancu.In sfarsit, dar nu in cele din urma, sa notam, lucru deloc neglijabil, ca, pentru ca acest demers nobil al filialei muresene a Societatii Cultural-Patriotice „Avram Iancu“ sa prinda viata, si-au anuntat sprijinul numeroase institutii, societati comerciale si persoane fizice, asupra carora ne vom referi cu alt prilej.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.