Gaudeamus, in „vitrina“ cititorilor

Kjell Espmark, presedintele Comitetului Nobel, la standul Institutului Cultural Roman

C. M. SAVU

Editura de prestigiu a Fundatiei Culturale Romane, devenita, prin reorganizare, Editura Institutului Cultural Roman, aduce la Gaudeamus cateva carti noi, de exceptie. Astazi, intre orele 16,00 - 16,30, in spatiul de lansari I, are loc lansarea volumului de poeme „Limba Imperiului/La langue de L’Empire“, de Ilie Constantin, care a primit anul acesta Premiul National „Mihai Eminescu“ pentru Poezie. Cartea va fi prezentata de criticii literari Gabriel Dimisianu, Al. Calinescu si Daniel Cristea-Enache.
Maine, in acelasi spatiu, intre orele 14,00 - 14,30, va avea loc lansarea cartii „Dining in Romania“, de Doina Packham, o aparitie editoriala surpriza, prezentata de Georgeta Rosu si Mariana Marcu.
Unul dintre evenimentele editoriale de varf la Gaudeamus 2003 va avea loc sambata, 29 noiembrie, orele 15,30 - 16,30, in spatiul de lansari I. B. Elvin, redactor-sef al revistei „Lettre internationale“, Eugen Uricaru, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania si acad. Augustin Buzura, presedintele Institutului Cultural Roman vor prezenta, la o dubla lansare, romanul „Uitarea“ (traducere si prefata de Angela Martin) si volumul „Premiul pentru Literatura. Un secol cu Nobel“ (traducere de Carmen Nicolaescu) de Kjell Espmark. Ambele carti au aparut, in remarcabile conditii grafice, la Editura Institutului Cultural Roman. Poet, prozator, dramaturg, eseist, critic literar, profesor universitar, membru al Academiei Suedeze, Kjell Espmark, personalitate proteica a nordului Europei, este presedintele Comitetului Nobel. Interesat de viata literara (si nu numai) din Romania, distinsul academician a participat la prima editie a Festivalului „Zile si nopti de literatura“ de la Neptun (2002) si s-a implicat activ in buna desfasurare a evenimentelor cuprinse in calendarul „Anului cultural roman in Suedia“, avand printre organizatori Fundatia Culturala Romana.
Luis Landero, pentru prima data in romaneste
Maine, la ora 15,00, in Spatiul Central Romexpo, va avea loc lansarea romanului „Jocuri ale varstei tarzii“ al reputatului scriitor spaniol Luis Landero. Evenimentul este organizat de Editura Humanitas si Institutul Cervantes, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Culturii si Sportului din Spania si va beneficia de traducere simultana.
Cu o carte publicata pentru prima oara in Romania, Luis Landero a tinut sa fie prezent la Gaudeamus. Dupa lansarea care ii are ca invitati pe Coman Lupu (traducatorul romanului), Vlad Zografi (redactor la Humanitas) si Ioana Zlotescu, director al Institutului Cervantes din Bucuresti, scriitorul se va intalni, la ora 18,30, in Salonul Principal al Institutului Cervantes, cu hispanistii romani. Nascut in 1948, ca sa-si poata plati studiile, Luis Landero a practicat diverse meserii, intre care chitarist de flamenco, plasator la teatru, arbitru de tusa. A fost asistent la sectia de filologie franceza a Universitatii Complutense din Madrid si profesor de limba si literatura spaniola. In prezent, preda literatura la Scoala de Arte Dramatice din Madrid. A publicat „Jocuri ale varstei tarzii“, primul sau roman, in 1989, obtinand pentru el, un an mai tarziu, Premiul National pentru Literatura si Premiul Criticii. Cartea a devenit una de referinta a literaturii spaniole contemporane si a fost tradusa in zece limbi. Prin revenirea la constructia clasica si la preeminenta povestirii, acest roman a schimbat panorama literara spaniola nouazecista.
Luis Landero a mai scris „Cavalerii norocului“ (1994), „Intre randuri“ (1996), „Ucenicul vrajitor“ (1999) si „Chitaristul“ (2002), pentru care a primit Premiul Extremadura pentru Creatie Literara.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.