Muzeul National de Istorie

„Marea Unire - 1918“ in documente inedite

(O.Sandu)

Cu prilejul implinirii a 85 de ani de la constituirea statului national unitar roman, Muzeul National de Istorie invita la expozitia intitulata „Marea Unire - 1918“.
Primul razboi mondial nu a constituit pentru Romania un mijloc, o cale, ci un prilej, o ocazie pentru afirmarea dezideratului national si pentru realizarea lui in contextul unor imprejurari favorabile luptei de eliberare a popoarelor aflate sub dominatie straina. In aceste conditii, aspiratiile natiunilor mici si oprimate erau astfel, nu numai deosebite, dar diametral opuse scopurilor de anexiuni si acaparari de noi teritorii ale marilor puteri.
Caracteristic pentru situatia politica a Romaniei era faptul ca procesul de faurire a statului national unitar nu era incheiat. Unirea teritoriilor romanesti aflate sub stapanire straina (Basarabia, Bucovina si Transilvania) cu Tara Mama constituia o sarcina nationala, necesara si obiectiva.
Realizarea statului national unitar, Romania Mare, ce corespundea frontierelor ei firesti si confirmarea sa prin hotararile tratatelor de pace din anii 1919-1920, nu a reprezentat o consecinta a faptului ca tara noastra a fost beneficiara unei paci realizata prin bunavointa invingatorilor. A fost rezultatul eforturilor sustinute ale intregului neam, care a savarsit numeroase sacrificii si jertfe, a vitejiei si eroismului armatei noastre in anii 1916-1918, din randul careia multi au trecut in lumea umbrelor, impacati cu credinta ca au slujit o cauza sfanta, ca si-au facut datoria de romani.Expozitia, organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, dedicata acestui eveniment, ilustreaza, prin intermediul unor valoroase obiecte de patrimoniu, momentele importante care au condus la finalizarea acestui maret act istoric, cand prin staruinta si vointa intregii natii s-a realizat Marea Unire.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 27 Noiembrie 2003. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.