Producătorii de polistiren expandat au rămas doar cu reabilitările de blocuri vechi

Adrian Ungureanu / adrian.ungureanu@curierulnational.ro


În ultimii ani, numărul de producători s-a aflat în continuă scădere şi depinde de un sector care subperformează în prezent
Activitatea de izolare termică în cartierele vechi a rămas principalul motor al pieţei locale de polistiren expandat
În România au mai rămas doar 40 de producători locali, care nu se pot baza pe aportul pieţei de ambalaje

În condiţiile în care România nu mai este o ţară cu o industrie producătoare înfloritoare, în condiţiile în care nu are suficiente companii care să fabrice produse fragile, electronice, electrocasnice, echipamente IT şi aşa mai departe, producătorii locali de polistiren expandat au ajuns să depindă de un sector care nu a dat satisfacţii în ultimii ani, şi anume piaţa construcţiilor. Mai precis, activitatea de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe vechi din România este singura care generează o cerere semnificativă de polistiren expandat, material utilizat în lucrările de izolare termică a clădirilor. Numai că, potrivit reprezentanţilor principalei asociaţii care reprezintă companiile de profil locale, ROMEPS, piaţa construcţiilor nu îşi revine prea uşor după criza începută la finele deceniului trecut, iar lucrările de anvelopare a clădirilor nu sunt nici ele într-o situaţie prea grozavă.
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), Delia Filip, la acest moment sunt aproximativ 40 de producători activi pe piaţa locală. „Este drept că producţia de ambalaje din polistiren expandat nu se ridică la mai mult de 10 procente din întreaga producţie, principala piaţă de desfacere a producătorilor noştri fiind cea a construcţiilor. Acesta este şi motivul pentru care numărul producătorilor s-a redus în ultimii ani, în condiţiile în care criza economică a afectat puternic acest domeniu”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Delia Filip.
Potrivit acesteia, în special ultimii ani nu au fost tocmai profi­tabili pentru producătorii de polistiren expandat din România. „Cred că acest lucru se datorează şi faptului că aceste produse au ca destinaţie, în procent de 90%, piaţa materialelor de construcţii, despre care ştim că a înregistrat o scădere destul de puternică. Dacă vorbim strict de piaţa locală a izolaţiilor, deşi au existat scăderi de volume în ultimii ani, totuşi anul 2014 a adus o revigorare a volu­melor, dar perspectivele pentru 2015 sunt în continuare reţinute. Să nu uităm că domeniul construcţiilor a fost unul dintre cele mai afectate de criză şi perioada de revenire nu este tocmai uşoară, în contextul în care schemele de finanţare, relaţiile cu băncile, noile taxe şi impozite nu au fost de prea mult ajutor investitorilor”, ne-a explicat oficialul ROMEPS.

Directivele UE referitoare la eficienţa termică ar putea ajuta piaţa locală

În ceea ce priveşte anii următori, Delia Filip speră însă la o relansare a pieţei, însă acest lucru este în directă legătură cu foarte multe elemente, iar unul dintre acestea este felul în care cetăţenii se mobilizează pentru intrarea în programele de reabilitare termică a blocurilor. „Avem o directivă europeană care ne impune ca până în anul 2020 să reducem consumul energetic cu 20% şi să creştem eficienţa energetică cu 20%, lucru pe care am putea să îl realizăm şi cu termoizolarea blocurilor de locuinţe cu polistiren expandat de calitate”, ne-a mai spus directorul executiv al ROMEPS.
Reprezentanta pieţei de polistiren expandat a precizat că la ora actuală situaţia în cifre arată astfel: în România sunt aproximativ 81.000 blocuri de locuinţe construite în perioada 1950-1990. Prin Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe au fost reabilitate termic, în perioada 2009-2014, un număr de 1.518 blocuri de locuinţe. De cealaltă parte, pe fonduri europene au fost semnate contracte de finanţare pentru reabilitarea termică a 711 blocuri, cu valoare totală de 686.939.818,36 lei, iar pentru anul 2015 sunt alocate credite bugetare în valoare de 50.000.000 lei prin Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Ordinul ministrului a fost publicat deja, împreună cu lista celor 779 blocuri care vor beneficia de schema de finanţare. „Procentual nu vorbim despre o situaţie optimistă, însă ca asociaţie care militează pentru maximizarea eficienţei energetice în lucrările de termoizolare, atragem atenţia asupra faptului că nu doar cantitatea lucrărilor contează, ci calitatea acestora. Pentru un maxim de performanţă energetică avem nevoie de creşterea calităţii materialelor de construcţii utilizate la izolarea termică a părţii opace a faţadelor şi, totodată, de personal calificat care să aplice corespunzător fiecare material. Asociaţia noastră reuneşte 12 dintre cei mai mari producători de polistiren expandat şi urmăreşte promovarea unui standard de calitate pentru producătorii de polistiren. Misiunea pe care ne-am asumat-o este să acţionăm în interesul cetăţenilor şi să promovăm produsele potrivite pentru creşterea eficienţei energetice”, a subliniat Delia Filip.

ROMEPS: Ne dorim un mecanism pentru verificarea calităţii materialelor

Directorul executiv al ROMEPS ne-a mai explicat că sunt mai mulţi factori care influenţează cali­tatea materialelor şi a lucrărilor de termoizolare. Ea ne-a spus că totul ţine de atitudinea producătorilor din piaţă, de mecanismele de verificare şi control implementate la nivelul instituţiilor de stat, de gradul de informare al tuturor celor implicaţi în procesul de reabilitare termică şi, nu în ultimul rând, de educarea beneficiarilor în urmărirea aplicării materialelor potrivite pentru fiecare tip de lucrare. „Ne dorim un meca­nism de control care să funcţioneze în baza resurselor disponibile, fie ele umane sau financiare, dar care să funcţioneze după principiul prevenirii proble­melor de calitate în lucrările de termoizolare. Spre exemplu, ROMEPS sesizează ISC atunci când identifică produse care nu au parametrii tehnici necesari sau utilizarea neconformă a polistirenului expandat în şantiere şi ne bucurăm de sprijinul pe care ISC l-a acordat până în prezent organizaţiei noastre. Este un proces de monitorizare pe care îl realizăm în scopul sprijinirii eforturilor instituţiilor publice de a reglementa această piaţă. Consi­derăm că dacă abaterile ar fi opri­te în primele faze ale con­struc­ţiilor sau produsele neconforme nu vor fi puse în piaţă de către producători, câştigul ar fi mult mai valoros decât în situaţia în care constatăm la finalul lucrărilor că materialele au fost folosite necorespunzător”, a punctat Delia Filip.
Oficialul ROMEPS crede că soluţia este ca instituţiile care au competenţe în domeniu să lucreze în strânsă legătură cu societatea civilă, astfel încât să protejeze be­ne­ficiarii acestor tipuri de construcţii. „ROMEPS şi-a arătat şi îşi manifestă în continuare disponibilitatea de a sprijini orice iniţiativă menită să ajute la respectarea şi ridicarea standardelor în construcţii”, a adăugat Delia Filip.

Piaţa de polistiren este la 100 de milioane de euro

Referitor la dimensiunile pieţei şi la perspectivele acesteia, Delia Filip ne-a spus că piaţa polistirenului expandat poate fi estimată la aproximativ 100 milioane de euro. Există un potenţial de creştere, dar este nevoie şi de o sporire a numărului de lucrări de anvelopare a blocurilor. Totodată, însă, creşterea pieţei generează şi dezvoltarea producătorilor, care fac investiţii importante în tehnologii care influenţează pozitiv producţia şi vânzarea. „Anul 2015 ar trebui să aducă o uşoară creştere pentru industrie, pentru că se deschid noi axe de finanţare europeană pentru lucrări de eficientizare energetică, tot mai multe asociaţii solicită intrarea în programele de reabilitare, deci lucrările de construcţii ar trebui să aibă un trend ascendent. Certitudinile însă le vom avea abia după ce tragem linia pe anul acesta”, este de părere reprezentanta ROMPS.
În opinia sa, potenţialul de dezvoltare pentru România este mare, întrucât avem în acest moment sub 2% din blocurile construite între 1950 şi 1990 reabilitate termic. „Piaţa construcţiilor oferă oportunităţi de dezvoltare industriei de polistiren expandat din România, însă ritmul în care acestea apar nu este unul optimist în acest moment. ROMEPS, în parteneriat cu Liga Habitat, a pregătit pentru anul acesta mai multe campanii de informare adresate beneficia­rilor, tocmai pentru a-i ajuta să înţeleagă procedura de intrare în programul de reabilitare, schemele de finanţare şi, totodată, importanţa alegerii corecte a produselor pentru termoizolare. Credem că în acest fel sprijinim nu doar obiectivul nostru, ca asociaţie a producătorilor de polistiren expandat, ci şi obiectul de ţară privind creşterea eficienţei energetice”, a conchis Delia Filip, directorul executiv la ROMEPS.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 03 Iunie 2015. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.