Neculai Bontic, adjunctul şefului Jandarmeriei, cercetat pentru luare de mită


Generalul Neculai Bontic, adjunct al IGJR, este urmărit penal pentru 17 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a primit de la subordonaţi bunuri de peste 130.000 de lei ca să-i protejeze în carieră şi le-ar fi impus să îi alimenteze maşinile personale cu carburanţi din unitate.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început urmărirea penală faţă de generalul maior Neculai Bontic, adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), pe care îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, de 17 infracţiuni de luare de mită şi de participaţie improprie la delapidare, în formă continuată.
Potrivit rezoluţiei procurorilor de începere a urmăririi penale, în perioada 2005 - 2012, Neculai Bontic a pretins şi primit de la subordonaţii săi din unităţile din Bucureşti şi din ţară mai multe bunuri, estimate în acest moment la peste 130.000 de lei, pentru ca, în schimb, să îi protejeze pe parcursul carierei profesionale.
De asemenea, Neculai Bontic le-ar fi impus subordonaţilor ca, în mod periodic, să alimenteze cu carburanţi auto aflaţi în patrimoniul unităţilor de jandarmerie autoturismele personale ale acestuia.
"De asemenea, acesta a cerut subordonaţilor săi ca, în timpul programului de lucru, să folosească bunurile şi resursele aparţinând unităţilor în care îşi desfăşurau activitatea şi să presteze diverse tipuri de servicii în folosul personal al învinuitului Bontic Neculai", a precizat DNA, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii au stabilit că, în această modalitate, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu aproximativ 80.000 de lei.
Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă lui Neculai Bontic acuzaţiile din acest dosar.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Teodorescu, a declarat, pentru Mediafax, că instituţia a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele necesare în această anchetă.
Generalul Neculai Bontic a fost audiat, în 17 iunie, de procurorii militari anticorupţie.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 13 Iulie 2013. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.