Festivalul Turcesc


Fundaţia Tuna vă invită să luaţi parte la Festivalul Turcesc, eveniment ce va avea loc în perioada 19-20 mai 2012, începând cu ora 11.00,  în Parcul Herăstrău, la Roată.
La deschiderea evenimentului  va lua cuvântul Primarul General al Municipiului Bucureşti, domnul Sorin Oprescu
Pe parcursul celor doua zile va fi o expoziţie culinară spectaculoasă în cadrul căreia veţi avea posibilitatea să degustaţi din bucatele turceşti: produse de patiserie tradiţionale (gozleme, acma, su boregi, pogaca), aperitive delicioase (kuru dolma, icli kofte, mercimek koftesi, sarmale), baclavale şi alte delicatese orientale. Vor fi spaţii special amenajate pentru demonstraţii de preparare a ceaiului şi cafelei turceşti.
Participanţii vor intra în contact şi cu vechile meşteşuguri tradiţionale, prin vizitarea atelierelor de creaţie, a expoziţiilor de artă specifică Imperiului Otoman, vizionarea obiectelor realizate de artişti plastici veniţi din Turcia, special pentru acest Eveniment.
Veţi viziona:
Arta Miniaturii
Arta Caligrafiei
Ebru-arta picturii pe apă
Arta Tezhip.
Miniatura a fost o importantă formă de artă în Imperiul Otoman, Este una dintre Artele Cărţii, alături de aurire (tezhip), caligrafie, marmorarea hîrtiei (ebru) şi legătoria de carte (cilt).

Pe toată perioada Festivalului,  la fiecare jumătate de oră, formaţii de muzică instrumentală turcească, împreună cu ansamblurile folclorice se vor prezenta pe scena şi vor oferi spectatorilor un program inedit .
În seara zilei de 19 mai, la ora 19.30 va urma un spectacol susţinut de talente din România şi Turcia. Din spectacol nu vor lipsi cântecele populare româneşti şi turceşti, interpretările unor melodii aparţinând unor artişti celebri ai celor două ţări, dansuri populare renumite.
Organizatorii nu vor  uita nici de cei mai mici vizitatori, acestora oferindu-le posibilităţi de distracţie  prin introducerea în program a diferitelor jocuri, face painting, modelaj de baloane,  clovni şi multe altele.
Festivalul Turcesc este un eveniment cultural ce încearcă să fructifice bogăţia potenţială a multiculturalităţii şi să contribuie la intensificarea relaţiilor de prietenie dintre cele două ţări, România şi Turcia.
Fundaţia Tuna reprezintă o instituţie infiinţată în anul 1995 prin asocierea oamenilor de afacere turci  desfăşurându-şi  activitatea în parteneriat cu institutiile statului român, în diverse activităţi din domeniul socio-cultural. Fără să facă discriminare de rasă, religie şi limbă, Fundaţia Tuna oferă sprijin în multe activităţi educative şi culturale.
Vă  aşteptăm să fiţi alături de noi şi vă asigurăm că veţi trăi momente unice.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Mai 2012. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.