Cioloş: Camerele Agricole vor fi conduse de fermieri

Cristina Chicoş

Proiectul privind înfiinţarea Camerelor Agricole va fi trimis spre aprobare Guvernului în câteva săptămâni, iar aceste unităţi vor exista în fiecare judeţ şi vor fi conduse de către producători agricoli, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş. "Redactarea proiectului privind înfiinţarea Camerelor Agricole este în fază finală şi este o chestiune de săptămâni pentru a-l trimite spre discuţie în Guvern", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu prilejul vizitei în România a preşedintelui Adunării Permanente a Camerelor Agricole din Franţa (APCA), Luc Guyau, potrivit NewsIn.
Ministrul Agriculturii a precizat că România nu va utiliza modelul francez privind funcţionarea Camerelor Agricole, ci va ţine cont de specificul agriculturii din ţara noastră. "România porneşte de la o situaţie specifică a agriculturii, iar proiectul porneşte de la o tradiţie pe care o avem privind organizarea Camerelor Agricole încă din perioada interbelică", a menţionat Cioloş. Acesta nu a oferit detalii privind organizarea viitoarelor Camere Agricole, dar a subliniat că acestea vor fi conduse de producătorii agricoli.
La începutul lunii septembrie 2007, MADR a anunţat că va elabora un proiect pentru înfiinţarea Camerelor Agricole, misiunea acestor structuri fiind informarea fermierilor care doresc să acceseze fonduri europene.
Totodată, ministrul Agricultrii a cerut APIA să finalizeze acordarea plăţilor pe hectar din fonduri UE până la sfârşitul lunii mai, iar depăşirea acestui termen, fără o motivaţie obiectivă, să fie sancţionată prin măsuri administrative.
"Am cerut Agenţiei de Plăţi să facă un calendar ca să finalizeze plăţile până la sfârşitul lui mai. Probabil că vor fi câteva mii de dosare care nu vor fi plătite la sfârşitul lui mai pentru că mai e în fază finală acum controlul prin teledetecţie. În rest, ar trebui plătite până la sfârşitul lui mai, iar dacă depăşesc limita asta de 30 mai fără argumente obiective, i-am cerut domnului Gherghelaş (Dan Gherghelaş, directorul general al APIA - n.r.) să ia măsuri administrative la nivelul agenţiei, pentru că eu cred că se poate, şi am atras atenţia şi Siveco să dea toată asistenţa pentru ca lucrul acesta să se poată face", a spus Cioloş.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.