8,63% inflaţia - posibil să-şi fi atins vârful pentru acest an

Raluca Dobre

Nivelul atins de inflaţie în martie ar putea fi vârful anului, însă inflaţia anuală se va menţine în apropierea acestui nivel în următoarele luni, pentru ca din vară, posibil din iulie, să reintre pe o pantă descendentă, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Inflaţia anuală a urcat la 8,63% în luna martie, în creştere cu 0,66 puncte procentuale faţă de luna trecută, fiind cea mai ridicată valoare a acestui indice din ultimii doi ani. Cauza majoră o reprezintă scumpirea serviciilor, mai ales a celor de telefonie şi a combustibililor, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS). Trebuie însă ţinut cont de faptul că în luna aprilie, cu ocazia sărbătorilor pascale, când riscul de accelerare a consumului este foarte ridicat, în condiţiile în care înainte de sărbătorile de iarnă cheltuielile românilor, pe partea de retail, au atins cele mai ridicate niveluri ale ultimilor ani, inflaţia poate face noi paşi în sens ascendent. "Nivelul din martie sperăm să fie maxim, observăm însă presiuni inflaţioniste destul de puternice în continuare. Oricum, deviaţiile de la acest vârf nu vor fi mari în trimestrul al doilea, aşa cum am mai spus, iar inflaţia va începe să se tempereze mai puternic abia în semestrul al doilea, în lunile de vară", a spus Isărescu.
"Nivelul de 8,63% din martie ar trebui să fie vârful atins de inflaţie în acest an, dacă nu se agravează şocurile dinspre economia americană, preţul petrolului nu suferă majorări substanţiale şi în condiţiile în care cursul de schimb şi agricultura au o evoluţie favorabilă", a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel. Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, estimează că inflaţia anuală va rămâne peste 8% în următoarele două luni, pentru ca apoi să se calmeze treptat, putând ajunge sub 6% în decembrie 2008. "Noi ne menţinem estimarea de 5,5% pentru inflaţia la sfârşitul acestui an", a mai spus Dumitru. "Am subliniat în repetate rânduri că este greu să faci farmacie în privinţa acestui tip de indicator, deoarece sunt atâţia factori care pot acţiona asupra lor. Trebuie să luaţi această prognoză în limitele unei toleranţe de 0,2-0,3 puncte procentuale", a adăugat Isărescu.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.