Fractură pe piaţa imobiliară

Raluca Dobre

Preţurile vehiculate, mult mai mari ca acelea din tranzacţii
Isărescu: Pentru mine aceste preţuri  nu sunt adevărate
Lipsa datelor statistice favorizează speculaţiile şi evaziunea fiscală
Un indice al pieţei imobiliare va fi disponibil în curând

Banca centrală va anunţa indicele pieţei imobiliare în cel mult o lună şi jumătate, iar în prezent se lucrează pentru elaborarea acestuia împreună cu UNNPR, a anunţat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Mai avem o lună, o lună şi jumătate de aranjamente tehnice, după care putem da un comunicat în acest sens. Este vorba de o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piaţă, iar în funcţie de acestea şi de veridicitatea lor se vor lua decizii", a menţionat Isărescu. Măsura nu urmăreşte să controleze preţurile, ci să ofere consistenţă actualelor oferte de pe piaţă, deoarece, în prezent, neexistând o bază de date statistice, piaţa imobiliară este scena aranjamentelor speculatorilor. Isărescu a menţionat că vrea să poarte discuţii serioase despre piaţa imobiliară având la bază date statistice adevărate care pot fi furnizate de notari.
În prezent, Institutul Naţional de Statistică (INS) nu oferă date despre preţurile de pe piaţa imobiliară românească, care au crescut cu aproape 400% în zona Capitalei din 2003 până la finalul anului trecut şi cu aproape 200% în restul ţării, potrivit estimărilor analiştilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinţe acoperite insuficient de oferta disponibilă, informează NewsIn. "Nu suntem mulţumiţi de datele statistice. O să ne întâlnim probabil săptămâna viitoare cu asociaţia notarilor la banca centrală să vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a ţine cont de preţurile pieţei imobiliare, să ai date statistice fundamentate care să reflecte realitatea", declara Isărescu.
Pe 8 aprilie, guvernatorul BNR declarase că va avea o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiei notarilor, pentru a începe discuţiile cu privire la obţinerea unor date statistice pertinente despre piaţa imobiliară românească.

Piaţa imobiliară şi cea bursieră nu influenţează mediul bancar

Serviciile bancare din România nu sunt interconectate cu piaţa bursieră şi imobiliară, prin urmare o eventuală cădere a unei bănci nu ar trebui să necesite o implicare financiară din partea statului, a declarat tot ieri economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea. "Căderea unei bănci nu ar trebui acoperită cu bani publici, deoarece serviciile bancare nu sunt interconectate cu piaţa bursieră ca în Statele Unite ale Americii (SUA) care să conducă la o cădere în lanţ a economiei, iar ponderea serviciilor bancare în produsul intern brut (PIB) este redusă", a menţionat Lazea. Un alt motiv pentru care activitatea bancară nu este în pericol de a fi influenţată negativ de piaţa imobiliară îl reprezintă faptul că majoritatea băncilor din România funcţionează în regim privat, fără participaţie publică. Pe de altă parte, perspectivele unei crize ale economiei româneşti sunt nule, aceasta sporind în medie cu 6% pe an. "Banii publici nu trebuie să stea la baza comportamentului bancar, iar o inflaţie mărită ar invalida această preîntâmpinare a riscului sistemic", a precizat economistul şef al băncii centrale. Valentin Lazea a făcut aceste precizări având la bază o paralelă între economia României şi cea a Statelor Unite, unde serviciile financiar-bancare sunt conectate cu bursele şi sectorul imobiliar, astfel încât căderea unei companii afectează în lanţ economia, relatează NewsIn.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.