CFR SA ar putea să scadă preţul pentru vânzarea terenurilor companiei

Adriana Gera

CFR SA ar putea să scadă preţul actual de 1.350 euro pe metru pătrat pentru vânzarea terenurilor companiei, informează NewsIn. Acestea urmează să fie scoase la licitaţie pentru a se plăti datoriile către Electrica, a declarat ieri, în cadrul unui simpozion pe teme imobiliare ministrul transporturilor, Ludovic Orban. "Avem dificultăţi în procesul de vânzare a terenurilor CFR SA, dar sunt unele proceduri care ne pot permite să reducem preţul de evaluare pentru că văd că nu prea v-aţi înghesuit să participaţi la licitaţii", a spus ministrul transporturilor, Ludovic Orban, reprezentanţilor companiilor imobiliare prezenţi la simpozion.
Compania CFR SA urmează să scoată la licitaţie, pentru a patra oară, terenurile  pe care le deţine în Bucureşti. Este vorba de patru terenuri ce aparţin staţiei CF Cotroceni şi care au o suprafaţă de aproximativ 19.000 metri pătraţi, au declarat reprezentanţii companiei.
După ce va fi elaborată hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor, urmează să aibă loc cea de-a patra licitaţie, iar dacă nu se va vinde la preţul de 1.350 euro pe metru pătrat, preţ care a fost evaluat de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR), urmează să scadă preţul terenurilor ce aparţin staţiei CF Cotroceni.
Datoriile companiei către Electrica au ajuns la peste 700 de milioane de lei.
CFR Infrastructră a anunţat în luna august a anului 2007 că va scoate la vânzare terenuri cu o suprafaţă de 140.000 metri pătraţi situate în Bucureşti, zona fostei gări Cotroceni, în zona Gării de Nord, Giuleşti şi Orhideea pentru plata datoriilor către Electrica.
Banii care vor fi obţinuţi din vânzarea primelor terenuri vor fi folosiţi pentru a achita o parte din datoriile către Electrica acumulate în intervalul de timp cuprins între luna iunie a anului 2005 şi luna mai a anului 2007. Datoria CFR Infrastructură către compania Electrica a fost în august 2007 de aproximativ 650 milioane lei, dintre care 150 milioane reprezintă numai penalităţile.
Căi Ferate Române (CFR) este compania naţională de transport feroviar a României. CFR administrează a patra reţea feroviară din Europa ca volum de pasageri şi marfă. Reţeaua este integrată semnificativ cu alte reţele feroviare europene, oferind servicii paneuropene de transport de pasageri şi marfă. CFR, ca instituţie, a fost fondată în 1880, după ce prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în 1854.
Sediul central al CFR este în Bucureşti, în Palatul CFR, situat în apropierea Gării de Nord. Compania are sucursale regionale în oraşele Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Galaţi, Iaşi şi Timişoara. Codul internaţional UIC este 53-CFR.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.