O infrastructură nouă ar menţine România în topul destinaţiilor de investiţii

Adrian Ungureanu

Transporturile, logistica şi comunicaţiile moderne sunt necesare în acest demers

Ernst&Young (E&Y) prin Camelia Horlaci, country manager partner, a spus că România ar trebui să ţină cont de sugestiile investitorilor străini de a îmbunătăţi infrastructura de transport, logistică şi comunicaţii, pentru a se menţine în topul destinaţiilor preferate pentru investiţii.
"România trebuie să ia în considerare feedback-urile investitorilor străini, mai ales în ceea ce priveşte aspectele negative. Trebuie să fim atenţi, totodată, la costul forţei de muncă, aspect foarte important pe care investitorii îl iau în calcul când realizează planurile de investiţii sau de localizare a sediilor", a spus Horlaci.

România, "top of the list" în Europa de Sud-Est

Potrivit analizei, România rămâne principala destinaţie din Europa de Sud-Est pentru investiţii, deşi numărul companiilor care doresc să-şi extindă afacerile pe piaţa locală a scăzut faţă de anul trecut. Circa 52% dintre potenţialii investitori intervievaţi în cadrul studiului au indicat România ca loc preferat pentru extinderea afacerilor, urmată de Turcia, cu 50%.
România a ocupat primul loc la mai mult de jumătate din criteriile evaluate, respectiv costul forţei de muncă, care a fost apreciat de 26% dintre respondenţi, pregătirea personalului de19%, nivelul taxelor şi impozitelor de 14%, tratamentul pentru executivii cetăţeni străini sau sediile companiilor de 13%, flexibilitatea legislaţiei muncii 18%, potenţialul de creştere a productivităţii 25%, disponibilitatea amplasamentelor, costul terenurilor şi legislaţia în domeniu 19% şi abilităţi specifice referitoare la limbă culturi şi valori de 19% dintre respondenţi.
Domeniile care necesită îmbunătăţiri, din perspectiva investitorilor străini, sunt infrastructura de comunicaţii, de transport şi logistică, climatul social şi calitatea vieţii. Pentru a-şi spori atractivitatea, investitorii străini consideră că România are nevoie de mai multă transparenţă, apreciind că trebuie realizate progrese în domeniul infrastructurilor de transport şi telecomunicaţii.
De asemenea, aceştia doresc eradicarea corupţiei şi birocraţiei, îmbunătăţirea calităţii vieţii, flexibilizarea legislaţiei muncii, asigurarea stabilităţii mediului politic şi respectarea standardelor economice europene.
Cu toate acestea, România reprezintă prima destinaţie din Europa de Sud-Est, fiind aleasă de 38% dintre investitorii străini care au participat la studiu pentru amplasarea unei unităţi de cercetare şi dezvoltare, urmată de Turcia şi Bulgaria.
România conduce totodată între ţările din regiune la numărul proiectelor de investiţii străine directe realizate anul trecut, de 149, în creştere cu 6% faţă de 2006, fiind urmată de Serbia, care a avut cea mai mare creştere din regiune, de 174%, cu 63 de proiecte. Din punctul de vedere al valorii, România s-a plasat pe locul al doilea, cu 7,069 miliarde de euro, după Turcia. Cu toate că România se află pe primul loc în regiune din punctul de vedere al proiectelor de investiţii străine directe realizate anul trecut, din punctul de vedere al locurilor de muncă create se află în urma altor state, precum Rusia, Polonia şi Cehia, potrivit lui Fabrice Reynaud, senior manager al filialei E&Y din Paris. România este lider din perspectiva imaginii percepute de investitorii străini susţinute de realitate, spre deosebire de Turcia, care are o imagine foarte bună, însă rezultatele reale sunt mai scăzute.

Cota impozitului pe profit din România, de 16%, este foarte atractivă în comparaţie cu statele din Europa Centrală, apreciază Venkatesh Srinivasan, partener Ernst&Young.
"În ceea ce priveşte România, cota impozitului pe profit e foarte competitivă în comparaţie cu Europa Centrală. Dacă se va schimba cota impozitului pe profit? Nu cred că se va întâmpla acest lucru", a afirmat joi Srinivasan, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la percepţia investitorilor străini dacă se va schimba cota de impozitare. El a arătat că investitorii au o reacţie pozitivă în ceea ce priveşte cota impozitului pe profit, însă schimbările dese sunt văzute negativ.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.