Chrysler are de ales între România, Polonia sau Rusia

Valentin Bolocan

Chrysler intenţionează să deschidă un centru de inginerie în Europa de Est, printre statele avute în vedere fiind România, Polonia şi Rusia, a declarat vicepreşedintele constructorului auto american, Frank Klegon, pentru Detroit Free Press.
Chrysler are deja un astfel de centru în China, în cadrul unui amplu program de extindere în străinătate a activităţilor companiei în domeniul proiectării şi dezvoltării de noi modele.
Până la sfârşitul anului, Chrysler intenţionează să angajeze în străinătate circa o mie de specialişti, a declarat Klegon, într-un interviu acordat Detroit Free Press.
Chrysler va înfiinţa aşa-numite centre de excelenţă în China, India, Mexic şi Europa de Est, iar angajările vor avea loc în condiţiile în care grupul va reduce numărul de salariaţi din Statele Unite şi Canada cu circa 25.000, până anul viitor.
Grupul a anunţat deja, în luna aprilie, un acord de externalizare a unor activităţi cu două companii IT, care va conduce la disponibilizarea a câteva sute de angajaţi la sediul central din Auburn Hills.
Chrysler intenţionează să crească vânzările în afara Statelor Unite şi Canadei şi să aibă specialişti care să lucreze la proiecte destinate pieţelor din străinătate şi care să colaboreze cu furnizorii locali, a arătat Klegon.
Centrul de inginerie al Chrysler din Santa Fe din Mexic reprezintă un model pentru celelalte unităţi care vor fi înfiinţate.
"Produc deja un model unic, proiectat şi dezvoltat pentru piaţa din Mexic. Au pornit ca centru de testare a vehiculelor şi au ajuns la proiectare", a explicat Klegon.
Centrul are circa 200 de angajaţi dar numărul acestora va ajunge la 450 până la sfârşitul anului.
În China, numărul angajaţilor, centrului de inginerie va creşte cu 250, de la 100 în prezent, iar în India va avea loc o dublare a personalului Chysler, de la nivelul actual de 200.
În România, grupul francez Renault, proprietarul Dacia, a înfiinţat Renault Technologie Roumanie, un centru de inginerie regională. Echipele Renault Technologie Roumanie vor fi amplasate în trei localităţi.
La Bucureşti vor fi birourile de studii, la Piteşti vor fi concentrate serviciile de inginerie pentru uzinele de vehicule şi mecanică, iar la Titu un centru de încercări.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.