Nuclearelectrica va deţine 51% din compania de proiect

Afrodita Cicovschi

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat ieri că participaţia statului la compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va creşte de la 20%, cât era prevăzut până acum, la 51%, finanţarea lucrărilor urmând să fie asigurată din sume obţinute din privatizări.
"Avem două miliarde de euro din alte privatizări, cum ar fi cea a BCR, iar România a făcut singură două reactoare nucleare. Este prematur să vorbim despre finanţare", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax.
Prezent la un seminar pe tema preţurilor în sectorul energetic, ministrul a adăugat că în două săptămâni va fi elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care Nuclearelectrica va deţine pachetul majoritar la compania mixtă, ce urmează să fie înfiinţată împreună cu CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), ArceloMittal România, Enel (Italia), RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania).
Vosganian a adăugat că decizia de majorare a participaţiei Nuclearelectrica în proiect a fost luată după realizarea unei cercetări sociologice, care a conchis că populaţia agreează existenţa unui control al statului în această investiţie. Ministrul nu a precizat dacă studiul a fost realizat înainte de a începe negocierile cu partenerii străini.
Cu numai o zi înainte, oficiali ai companiei CEZ susţineau că negocierile pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă au fost întrerupte, deoarece Guvernul de la Bucureşti a introdus noi termeni în negocieri.
"Procesul de luare a unei decizii este acum îngheţat", a declarat miercuri Jan Veskrna, country manager CEZ pentru România, citat de Thomson Financial. Cu toate acestea, oficialul a fost de părere că proiectul nu va suferi întârzieri.
Construcţia celor două reactoare va începe în 2009 şi ar trebui finalizată până în anul 2015, investiţia fiind estimată la 2,2 miliarde de euro, sumă care nu include costurile de finanţare şi nici creşterile preţurilor la materialele de construcţie.
Vosganian a anunţat în luna martie că după summitul NATO, desfăşurat la Bucureşti la începutul lunii aprilie, va discuta cu investitorii despre intenţia statului român de a majora participaţia Nuclearelectrica cu 20% din capitalul companiei, fără să menţioneze la ce nivel s-ar putea ridica.
Potrivit ultimelor date furnizate de MEF şi investitori, statul controla, prin Nuclearelectrica, 20% din consorţiu, iar CEZ a negociat o participaţie de 15%. RWE, Enel şi Electrabel au anunţat că vor deţine câte 15% din compania de proiect, în timp ce Iberdrola şi ArcelorMittal vor participa la capitalul holdingului cu câte 10%.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.