Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele

Adrian Ungureanu

În urma declaraţiei ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, de menţinere a listei de preţuri a medicamentelor, distribuitorii şi importatorii de medicamente se văd nevoiţi să continue cu măsurile de protest anunţate în conferinţa de presă de miercuri. În semn de protest, Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) anunţă închiderea depozitelor pentru o zi, în semn de protest faţă de politicile adoptate de Ministerul Sănătăţii din ultima perioadă.
Asociaţiile au ameninţat că vor continua demersurile începute de a se adresa justiţiei române pentru nerespectarea prevederilor legale, dar se vor adresa şi Comisiei Europene cu privire la acţiunile Guvernului României de a duce distribuitorii spre faliment.
Ministrul Sănătăţii a declarat ieri că nu va accepta în niciun caz scumpirea nejustificată a medicamentelor, indiferent de presiunea mediatică exercitată asupra ministerului. "Ministerul nu vrea să scumpească preţul medicamentelor, pentru că este apărătorul drepturilor pacienţilor şi este obligat să asigure accesul acestora la tratament", a adăugat Nicolăescu.
"Distribuitorii de medicamente trebuie să înţeleagă că nu vom ceda şantajului şi îi rog pe cetăţeni să nu se lase manipulaţi de informaţia că farmaciile şi spitalele nu vor mai avea medicamente. Spitalele sunt obligate să aibă stocuri de siguranţă de medicamente pentru 3 săptămâni, la fel şi farmaciile. Cei care lansează astfel de zvonuri vor să manipuleze", susţine ministrul Sănătăţii.
Ca urmare a declaraţiei lui Eugen Nicolăescu, ADMR şi ADIM au precizat că nu doresc o mărire a preţurilor medicamentelor, ci plata serviciilor care au fost prestate, iar răspunsul ministrului Eugen Nicolăescu la sesizările şi protestele celor două asociaţii se bazează pe o confuzie indusă intenţionat.
Potrivit lui Nicolăescu, distribuitorii cumpără de la importatori, în lei, iar afectate de schimbările de curs valutar sunt discount-urile pe care importatorii le ofereau distribuitorilor, discount-uri care s-au diminuat considerabil datorită diferenţei de curs.
"De remarcat că nu protestează importatorii, ci distribuitorii. Pentru că pe măsură ce se diminuează profiturile, se diminuează şi discount-urile acordate distribuitorilor'', a mai spus ministrul Sănătăţii.
De altfel, există protocoale semnate cu importatorii, cum se întâmplă în cazul programului naţional de diabet, prin care aceştia au fost de acord să diminueze preţurile denumirilor comerciale, pentru a putea intra în acest program.
"Distribuitorii se plâng că au înregistrat pierderi de 20 de milioane de euro. Dar nu spun şi cât au câştigat până în septembrie, în perioada în care au livrat medicamente la cursul valutei de 3,33 lei, în timp ce cursul euro a ajuns, în lunile de vară, şi la 3,1 lei. Marile discuţii pe care le provoacă distribuitorii sunt incorecte având în vedere corectitudinea şi chiar generozitatea ministerului atunci când li s-au plătit toate datoriile din anii trecuţi'', a declarat Nicolăescu, citat de Mediafax.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.