Criza din SUA fără replici pe piaţa imobiliară românească

Diana State

Există un uriaş decalaj între cerere şi ofertă

Prin evenimentul "Piaţa imobiliară în 2008: fierbere, stagnare sau declin?" organizat ieri de Ziarul Fiananciar, specialiştii imobiliari şi jurnaliştii au ajuns la concluzia că situaţia din România este una stabilă şi nu va fi afectată de criza din America.
"Un subiect aprins atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cel particular este incertitudinea dacă piaţa imobiliară este în criză sau nu?", a menţionat Bogdan Georgescu, managing director al Colliers International.
Reprezentantul Colliers a explicat de unde a pornit o îngrijorare tot mai întâlnită printre companiile din sectorul imobiliar. Această problemă a pornit în urmă cu 9 luni prin criza subprime din Statele Unite ale Americii. În urma crizei, mulţi magnaţi americani au avut de pierdut sume importante.
În România, cei mai mulţi dintre investitori şi dezvoltatori au început să se întrebe dacă acest factor extern nu va afecta şi ţara noastră pe acest plan.
Georgescu este de părere că nu există motive de îngrijorare pentru piaţa imobiliară autohtonă, deoarece aceasta deţine o cerere foarte mare în comparaţie cu oferta, care este mult mai mică. Şi Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, consideră că "există un uriaş decalaj între cerere şi ofertă", fapt ce determină un avantaj pentru investitori şi dezvoltatori.
Piaţa imobiliară este una complexă ce deţine segmentul rezidenţial, de birouri, de retail, de logistică şi în toate cele patru cazuri este vorba de o cerere foarte mare. În cazul de faţă presiunea e mai mare la cerere decât la ofertă.
Conform studiilor realizate în ultimii ani reiese că la noi există o cerere mai mare decât oferta care duce şi la o creştere a preţurilor. Cererea este influenţată atât de încredere - care are un impact direct asupra ei, cât şi de estimarea acesteia într-un mod cât mai corect. În prezent, segmentele afectate de neîncredere sunt cel rezidenţial şi de retail, a mai precizat oficialul de la Colliers.
Cum viitorul este important în acest domeniu, tot mai mulţi investitori s-au orientat să consulte fie specialiştii din piaţă care pe fondul unei documentaţii realizează nişte estimări pe termen lung aproape de adevăr, fie au aplecat urechea la pesimiştii care pe baza unor intuiţii şi zvonuri fac nişte previziuni pe termen scurt ce se dovedesc a fi mai mult sau mai puţin reale.

Infrastructura, factor ce influenţează negativ sau pozitiv dezvoltarea sectorului imobiliar

Pentru a prezenta proiectele legate de acest sector a fost invitat Ludovic Orban. Ministrul Transporturilor a precizat proiectele în curs de derulare pentru Bucureşti: lărgirea la patru benzi a Şoselei de Centură, Autostrada Bucureşti - Ploieşti, Canalul Dunăre - Bucureşti.
Autostrada Bucureşti - Ploieşti va avea 2 tronsoane: unul de la km 0 până la km 19, iar al doilea de la km 19 la km 62. Conform graficului, se va finaliza la sfârşitul lui 2009.
Cât despre Şoseaua de Centură, Orban a menţionat că va începe în această primăvară şi se va finaliza peste un an şi jumătate. Prin lărgirea Şoselei de Centură se doreşte ca aceasta să ajungă un inel al Bucureştiului.
"Un alt proiect extrem de important pentru Bucureşti" din punctul de vedere al ministrului este realizarea Canalului Dunăre -Bucureşti.
S-a dezbătut şi zona de Sud, care este o parte a Capitalei ce a rămas în urmă, deşi are un potenţial bun de dezvoltare. Pentru creşterea atractivităţii în această sferă este nevoie de lărgirea Şoselei de Centură, realizarea aeroportului şi a Canalului Dunăre - Bucureşti.
Oraşul mai are un punct forte în opinia ministrului, şi anume zona feroviară: "Avem un nivel feroviar extraordinar care nu este exploatat", ce poate fi considerat un "inel feroviar în jurul Capitalei".
În ceea ce priveşte aria metropolitană, aceasta nu poate fi realizată fără o structură care să asigure un plan urbanistic general implicând toate utilităţile. Pentru că există 3 proiecte de lege propuse de 3 partide, acestea sunt diferite, drept urmare nu a fost adoptat niciunul care să susţină dezvoltarea zonei metropolitane.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.