COMPANII

IBM, rezultate peste aşteptări

Ana Ionescu

IBM a anunţat rezultate peste aşteptările pieţei în primul trimestru din 2008, sporindu-şi perspectivele pe tot anul şi anunţând câştiguri robuste pe fondul încetinirii ritmului de creştere al economiei din SUA, transmite Bloomberg. Rezultatele au depăşit estimările analiştilor de 1,45 dolari pe acţiune şi un venit de 23,7 miliarde dolari. Profitul net al IBM a crescut cu 26% la 2,32 miliarde dolari, sau 1,65 dolari pe acţiune, de la 1,84 miliarde dolari, sau 1,21 dolari pe acţiune acum un an.
"Suntem mulţumiţi de rezultatele din acest an", a declarat Samuel Palmisano, directorul executiv al IBM.
Compania şi-a sporit estimările privind câştigurile pe tot anul la 8,50 dolari pe acţiune, de la 8,25 dolari pe acţiune în februarie.
În mod obişnuit, vânzările de pe pieţele externe constituie două treimi din venitul IBM. De aceea, paritatea în scădere a dolarului faţă de alte valute creşte vânzările IBM din afara SUA. Iar dezvoltarea afacerilor IBM în ţările cu economii puternic emergente precum China, Rusia şi Brazilia a sporit independenţa IBM faţă de clienţii din SUA.
Şi vânzările IBM din SUA au crescut cu 6% faţă de perioada similară de anul trecut. "Companiile americane nu-şi reduc cheltuielile din contul logisticii, un lucru uimitor având în vedere situaţia pieţei", a declarat analistul Carl Claunch de la Gartner Inc., California. Cel mai mult investesc în calculatoare companiile de asigurări, de telecomunicaţii şi băncile, au comunicat reprezentanţii companiei.
IBM a declarat în februarie că sporirea contractelor de un an sau mai puţin în sectorul de servicii a dat rezultate.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Aprilie 2008. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.