Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Turism

Pescari si in bucatarie

Azi avem “dezlegare la peste”

Turism - STEFAN RADEANU
(citeste alte articole de acelasi autor »)



Azi avem “dezlegare la peste”

Data adaugarii: 2003-11-21

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Suntem in Postul Craciunului. Trebuie sa ne abtinem de la mancarurile de “dulce”. Daca putem. Si ar fi bine sa putem sa facem acest lucru. Oricum, acest post nu este unul prea greu de tinut. Aceasta deoarece el permite, aproape in fiecare saptamana, sa mancam ceva usor si, mai ales, foarte gustos. Azi e sarbatoare mare si avem “dezlegare la peste”. Gospodinele, si nu numai ele, au dat deja navala in piata pentru a achizitiona macar o bucatica de peste. Fiecare, dupa buget. Oricum, asa cum scriam si saptamana trecuta, pestele este extrem de scump, avand un pret care in nici un caz nu reflecta realitatea. Aceasta pentru ca de la crescatorii, cel mai ieftin peste, ne referim la fitofag, pleaca cu pretul de 20.000 de lei kilogramul. Cum de ajunge el in galantare cu 60.000-70.000 de lei nimeni nu ne poate explica. Dar despre acest lucru s-a mai scris.
Cum spuneam, azi trebuie sa mancam peste. Fiecare il pregateste cum doreste. Unii il prajesc si-l mananca cu mujdei si mamaliguta, altii il fac plachie, altii il prefera marinat. Noi azi va propunem doua retete care, va garantam, vor uimi invitatii dumneavoastra. Ce-ati zice de o rulada de peste la cuptor in sos de rosii? E delicioasa si foarte simplu de preparat. Basca, nici nu costa mult. Avem nevoie de cateva fileuri subtiri de merlucius. Pentru patru portii veti avea nevoie cam de 100.000 de lei. Mai cumparam, tot in acesti bani, cam un kilogram de sprot si o bucatica de macrou sau hering afumat. Mai avem nevoie de o ceapa maricica, piper, doua oua, sare, bulion, doi gogosari, o legatura de patrunjel si... cam atat. A, era sa uit. Ne trebuie putin chef si ceva atentie. Astea nu se cumpara. Sa trecem la treaba. Decongelam fileurile de merlucius. Cu grija sa nu se rupa. Un pont. Ca sa ramana mai consistenta, ar fi bine sa stropiti carnea cu putina zeama de lamaie.
In timp ce fileurile se decongeleaza, tocati prin masina sprotul, heringul afumat si ceapa. Intr-un bol amestecati bine compozitia cu ouale, cu piperul si cu ceapa. Cand compozitia devine omogena, trecem la treaba, sa-i spunem, mai complicata. Punem, usor suprapuse, cate doua fileuri de merlucius. Pe ele punem o lingura din compozitia de peste. Rulam atent si prindem capetele de rulou in scobitori. Apoi le punem intr-un vas pe care, in prealabil, l-am tapetat cu ceapa taiata rondele si gogosari. Turnam peste rulouri bulionul subtiat, dupa gust, ori cu apa, ori cu vin alb si sec. Dam vasul la cuptor. Din cand in cand, cu o lingura, stropim rulourile cu sosul din cratita pentru a nu se arde prea tare si a-i pastra o culoare apetisanta. In maximum jumatate de ora rulourile vor fi gata.
Cu siguranta ca din pasta de sprot si de macrou sau hering afumat va mai ramane ceva. E pacat sa o aruncati. Pe de o parte, ati dat bani pe ea, iar pe de alta parte, este si foarte gustoasa, mai ales atunci cand o folositi ca umplutura pentru o delicioasa placinta. Da, o placinta de peste. Facem aluatul. Nimic mai simplu. Apa, ulei, faina si sare dupa gust. Framantam bine, bine, pana se omogenizeaza. Cu cat este framantata mai bine coca, cu atat iese placinta mai frageda. Intindem aluatul si-l punem intr-un vas de sticla termorezistenta. Uitasem ceva. Ungeti vasul cu ulei si tapetati-l cu putina faina. Putina, sa nu uitati. Umpleti vasul cu compozitia de peste, taiati de pe margine coca in exces. Se da placinta la cuptor si, cand este aproape gata, peste compozitia placintei turnati albusurile a doua oua batute spuma. Si cu asta, gata cina noastra festiva. Pentru aspect, dar si pentru gust, putem pune atat peste rulade, cat si peste placinta putin patrunjel tocat. La masa sa nu va lipseasca un Riesling sec si apa minerala.
Dupa ce veti devora aceste minunatii, chiar daca este dezlegare la peste, va fi si “dezlegare la povesti”. Merg bine cele pescaresti. Sfatul nostru este sa nu exagerati cu povestile pescaresti pentru ca, totusi, este sarbatoare si nu putem sa fabulam prea mult. E adevarat ca in vara fiecare dintre noi a avut captura anului, dar tot atat de adevarat este ca greutatea indicata in “povesti” nu este tocmai cea reala. Nu ne ramane decat sa ne bucuram de aceasta zi.
Apropo. S-a anuntat sambata timp frumos. De toamna tarzie. Ce ar fi sa ne scoatem familia pe malul unui lac? Am auzit ca la Tancabesti se prinde bine salaul. Chiar daca este mai mult din categoria strapazan. Pana saptamana viitoare, cand iar este “dezlegare la peste”, va uram Fir intins!
 
  • Currently nan/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noteaza articolul.

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

    Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


    Recomandat Curierul National
    Ultimele comentarii:

    deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
    Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

    Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
    Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

    bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
    Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

    bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
    Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

    Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
    Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

    Top articole:

    Afişează articolele cele mai:
    Votate | Comentate | Expediate

    Radio Sud

    Tipografia de Sud
    Orologia Primo minuto

    Sumarul ediţiei:

    Economie

    Actualitate Companii

    Specializat