Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro




« Alte articole din categoria Turism

Cum se curata...

Turism

Data adaugarii: 2003-11-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Pestele proaspat are carnea tare, solzii tari si luciosi. Pestele alterat are urechile lucioase si urat mirositoare, iar burta moale.
Pestele se curata cu un cutit obisnuit sau cu un cutit special de curatat solzii.
Cu o foarfeca speciala sau un cutit, se taie inotatoarele (aripioarele) si se reteaza putin coada (nu se taie de tot). Cand pestele se serveste intreg, e mai bine sa i se taie coada intreaga.
La cega se scot pielea si solzii cei mari, dupa ce a fost fiarta, cat este inca fierbinte.
La fel se scot si solzii calcanului. Cega are un nerv care strabate sira spinarii, de la cap la coada, si care trebuie scos, caci altfel, la fiert, se strange, incretind toata carnea. Nervul se scoate usor, facandu-se o crestatura deasupra cozii si tragandu-l afara. Daca se rupe, se face o alta crestatura mai sus, cautand mereu nervul.
Nisetrul si morunul se oparesc, mai intai, cu apa clocotita si apoi se “rad” cu cutitul pana ramane pielea curata si neteda.
Dupa ce un peste a fost curatat de solzi, cu varful cutitului se face o taietura de-a lungul burtii, de la coada la gat.
Se scot intestinele cu tot ce tine de ele. Se desprind usor icrele, sau laptii, daca sunt, si se pun deoparte, intr-un castron. Maruntaiele de la peste nu se mananca. Cand se curata pestele, se verifica daca are tenie si in acest caz nu se consuma. Locul unde a fost fierea este galbui si amar, de aceea se freaca cu lamaie sau otet, dupa ce, mai intai, a fost bine spalat. Se desfac apoi urechile si se scot branhiile. Dupa ce s-au scos branhiile, se cauta, daca este vorba de crap, un os mic, triunghiular, care se gaseste la ceafa, acolo unde se termina coloana vertebrala. Cu varful cutitului se desprinde foarte usor si se arunca. Daca acest os nu este scos, el amaraste toata mancarea.
Se controleaza pestele in interior si se scot cheagurile de sange. Pe urma se spala pestele in apa rece, se mai clateste o data. Pestele nu se lasa mult in apa deoarece isi pierde gustul. De aceea, cand avem de curatat mai multi pesti nu e bine sa fie pusi in apa decat dupa ce au fost curatati toti.
Dupa ce au fost spalati, pestii se sareaza pe dinauntru si pe dinafara pentru ca, inainte sa fie gatiti, sa-si ia “sare”
 
  • Currently 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 1 vot

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

    Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


    Recomandat Curierul National
    Ultimele comentarii:

    cel mai avantajos este sa fii microintreprindere! ...
    Salariaţii aleg independenţa fiscală

    decat dupa ce a cumparat cine trebuie! ...
    Încep exproprierile pentru construcţia de autostrăzi

    remember 2008, 2009, 2010! in curand se va opri ro ...
    Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

    Slaba miscarea cu IT-ul asta. Cu o floare nu faci ...
    Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani. Piaţă de 5 miliarde de euro în România

    Ce conteaza salariul brut daca sunt doar 3 salaria ...
    Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

    Top articole:

    Afişează articolele cele mai:
    Votate | Comentate | Expediate

    Radio Sud

    Tipografia de Sud
    Orologia Primo minuto

    Sumarul ediţiei:

    Opinii

    Eveniment

    Economie

    Actualitate Companii

    Specializat