Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Turism

De la peste sau ce se prinde, direct la cratita

La o portie dubla de "usturata" de pui de balta

Turism - STEFAN RADEANU
(citeste alte articole de acelasi autor »)



La o portie dubla de "usturata" de pui de balta

Data adaugarii: 2003-10-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Stirea precum ca o societate comerciala din Tulcea a solicitat acordul pentru exportul a 10.000 de kilograme de broaste din cele 12.480 de kilograme inscrise in autorizatia de mediu mi-a adus aminte de un episod din viata mea de pescar amator. Un episod culinar de aceasta data. Sa fi trecut de atunci mai bine de cinci ani. Era intr-o duminica. Am fost invitat la un prieten, pescar si el, la "un pahar de vorba". Bun prilej de palavragit despre vrute si nevrute. Politica, fotbal si, inevitabil, pescuit. La un moment dat, ni s-a facut foame. "Hai sa mancam ceva mai special. Ce spui de o «usturata» de pui de balta?", intreaba prietenul. N-am nimic impotriva propunerii, dar ma arat mirat. "Ce-i aia «usturata»?", intreb. "O sa vezi. O sa gusti si o sa-ti placa". Sunt imediat linistit. Din congelator a fost scoasa o punga ce continea picioare de broasca. "Cat ai dat pe kilogram?", l-am intrebat. "Nici un leu. Le-am prins pe Branesti", imi spune el. Asa am aflat de modul extrem de simplu prin care pot fi capturate boastele. O undita banala si in ac drept momeala se foloseste o bucata de carpa rosie. Curioase din fire, broastele se inteapa una dupa alta. Sa revenim la "usturata" noastra. Prietenul a mai scos din frigider trei rosii sanatoase, o ceapa, trei ardei capia, o ciusca (ardei iute), apoi sarea, condimente pentru peste, piper si doua capatani babane de usturoi. Deja eram curios. Ceapa a fost taiata solzisori, ardeii dulci "bucataliti" ca la carte, ardeiul iute a fost iute facut rondele, iar rosiile decojite s-au transformat in cubulete. Repejor au fost aruncate in tigaie. S-a dat sare si piper. Din belsug piperul, iar sarea dupa gust. Se pune capacul si se lasa, la foc mic, sa se topeasca legumele, sa se transforme intr-un sos mai consistent.
Din cand in cand, amicul mai completa compozitia si cu cate o cescuta de vin alb. Sec. Tot din cand in cand, erau "completate" paharele noastre cu aceeasi licoare. De Focsani, "de la mama lui", dupa cum ma asigura prietenul.
Pe un colt de masa eu curatam usturoiul. "Nu-i prea mult cat am curatat?", incercam eu sa scap de corvoada. "Curata, curata, ca-i putin acolo", eram pus la punct. Si uitati asa am umplut un castron de usturoi. Am facut mujdeiul si l-am frecat cu ulei pana l-am transformat intr-o maioneza. Colegul meu deja se ocupa de picioarele de broasca. Le-a spalat, le-a trecut printr-un praf de condimente pentru peste si "tusti" cu ele in tigaia cu ulei incins.
Le-a prajit pana au inceput sa prinda o crusta aurie. Picioarele de pui de balta au poposit apoi intr-un bol. Asa, sa se mai odihneasca dupa caznele din uleiul incins. Deja imi era foame si incepusem sa-mi pierd bruma de rabdare. Amicul era calm. Pesemne ca mai mancase inainte. El isi vedea de treaba lui. Asa ca a luat tigaia cu legumele transformate deja intr-un sos rosu. Sosul a fost trecut prin strecuratoare si apoi turnat peste mujdeiul de usturoi. Ce miros a invadat bucataria! Amestecul astfel realizat a fost "transferat" peste picioarele de broasca prajite. S-a mai pus un sprit si deja incepuse ospatul. Dar ce ospat? Nu ma mai puteam opri, de parca nu mai mancasem de cel putin o saptamana. A mers si vinul cu "usturata" de pui de balta. Asa ca a fost o zi gastronomica de neuitat. "Usturata" aceasta - asa cum a numit-o prietenul amintit - merge de minune si cu pestele. Am gatit asadar o burta de crap fripta pe gratar. Alta minunatie.
Sa va mai vand un pont. Daca vreti sa va uimiti musafirii, incercati ceva mai rafinat. Tot pe baza de "usturata" si tot cu pui de balta. "Usturata", sosul de care va vorbeam, il pregatiti la fel, numai ca picioarele de broasca trebuie sa le transformati in "black&white". Cum? Nimic mai simplu. Impartiti cantitatea de picioruse de broasca in doua parti egale. O parte o "tavaliti" prin ou si seminte de susan, iar cealalta parte prin ou si seminte de mac alimentar. Apoi le prajiti. Separat. Mai intai piciorusele tavalite prin seminte de susan, care vor avea o culoare alb-galbuie, si apoi cele cu mac, care vor deveni brune. Pe fiecare farfurie puneti parti egale, avand grija ca prin ornament sa existe contrastul de culoare.
Alaturi asezati un cartof fiert taiat cubulete si peste care turnati sosul de usturata. Ca decor, dar si ca gust, puteti folosi cateva frunzulite de patrunjel. Va asigur ca cina va fi mai mult decat reusita. Pana saptamana viitoare, vorba lu' Tibanu, va uram: Pofta intinsa!

 
  • Currently nan/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noteaza articolul.

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

    Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


    Recomandat Curierul National
    Ultimele comentarii:

    NOI CU PENSIONARII-N FRUNTE / VOM AVEA VICTORII MU ...
    Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

    Spaga grea iese3 si de la zugravit blocuri, borfas ...
    Olguța Vasilescu a cedat NERVOS în direct

    Eu nu cred.....dar poate fi o stire ca ....totusi ...
    Amnistia şi graţierea, pe agenda Guvernului?

    sa fie rfi, antisemit? ...
    Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

    Amrani rabinul sef al Belgiei, presedintele confe ...
    Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

    Top articole:

    Afişează articolele cele mai:
    Votate | Comentate | Expediate

    Radio Sud

    Tipografia de Sud
    Orologia Primo minuto

    Sumarul ediţiei: