Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Transporturi

Quo vadis, industrie a taxiurilor?

Transporturi


Sursa foto: publika.az

Data adaugarii: 2017-11-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Doar una din patru companii care activează în domeniul taximetriei cu sediul în judeţul Cluj are un risc ridicat de a intra în insolvenţă, arată ultimul studiu realizat de Creditinfo Romania pentru certificarea Strongest in Romania. Valoarea este cu atât mai impresionantă cu cât la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov aproape jumătate dintre companiile existente au acest risc, iar la nivel naţional 41% dintre acestea. 

O companie care intră în insolvenţă afectează nu doar finanţele furnizorilor direcţi, ci are efecte şi asupra colaboratorilor acestora. Semnele că o companie are un risc ridicat de intrare în insolvenţă sunt relativ uşor de observat, însă câţi antreprenori analizează acest aspect atunci când sunt în faţa semnării unui nou contract? se întreabă Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.

Clujul câştigă dueluri cu Bucureştiul pe bandă rulantă

Deşi domeniul a înregistrat creştere, iar activitatea are un caracter local, 39% din veniturile înregistrate la nivel naţional sunt generate de companiile din domeniul taximetriei care activează în regiunea Bucureşti-Ilfov şi de cele din judeţul Cluj. Astfel, taxiurile care deservesc populaţia regiunii Bucureşti-Ilfov generează 27% din veniturile naţionale, pe când cele care deservesc populaţia judeţului Cluj - 12%. În urma analizei realizate s-a observat o discrepanţă spectaculoasă între companiile care activează pe piaţa din Cluj şi cele care activează pe piaţa din Bucureşti-Ilfov.

Cel puţin pe foaie, taxiurile din Cluj sunt de 15 ori mai profitabile decât cele din Bucureşti-Ilfov

O companie din judeţul Cluj are o profitabilitate medie de 29%, pe când una din Bucureşti-Ilfov de doar 2%. Astfel, la fiecare 1 leu încasat, o companie din judeţul Cluj are 29 de bani profit, pe când cele din Bucureşti-Ilfov de aproape 15 ori mai puţin, doar 2 bani profit la fiecare 1 leu încasaţi.  
Ca şi furnizor mă interesează să ştiu cu exactitate cât de repede pot fi plătit de către client. Un client care îşi plăteşte datoriile greoi ajunge să genereze probleme de lichiditate respectivului furnizor. Mai departe furnizorul îşi plăteşte la rândul lui cu greutate angajaţii sau proprii furnizori, reacţia fiind una în lanţ impactul putând afecta verigi îndepărtate ale lanţului comercial. 

De 5 ori mai lichizi... de 5 ori mai solvabili

Şi în cazul solvabilităţii şi a lichidităţii situaţia este similară, companiile din judeţul Cluj având valori net superioare celor din Bucureşti-Ilfov.
Lichiditatea indică capacitatea unei societăţi de a-şi putea achita datoriile imediate (plată furnizori, plată impozite etc) prin intermediul activelor curente. Activele curente sunt stocurile (inexistente în cazul acestui domeniu), creanţele (nesemnificative, fiind vorba de plata pe loc, la finalul unei curse) şi disponibilul de numerar din casă sau din conturi. Valoarea medie recomandată a raportului este de 1, ceea ce înseamnă că societatea trebuie să dispună de 1 leu în casă, în conturile bancare sau sub formă de creanţă pentru fiecare leu datorat furnizorilor. 
Solvabilitatea poate fi prezentată drept credibilitatea companiei în faţa creditorilor. O companie cu o solvabilitate ridicată este o companie care în cazul în care nu îşi poate achita datoriile dispune de bunuri care pot fi valorificate în vederea stingerii datoriei. La polul opus, o companie cu solvabilitate scăzută  este o companie a cărei active deţinute nu acoperă datoriile totale pe care aceasta le are iar în cazul insolvenţei creditorii vor fi păgubiţi, aceştia neputând să-şi recupereze datoriile. În cazul solvabilităţii, valoarea recomandată a raportului este de aproximativ 1,5, valoare depăşită fără probleme de companiile din judeţul Cluj (2,9) dar la care se află foarte departe cele din Bucureşti-Ilfov (0,6).
Lichiditatea fără solvabilitate înseamnă capacitatea de a plăti rapid, însă implică şi riscul ca la o eventuală insolvenţă să rămâi păgubit ca şi creditor. Solvabilitatea fără lichiditate înseamnă o viteză redusă de plată, însă la o eventuală insolvenţă există o probabilitate mai bună de a recupera eventualele datorii restante. Solvabilitatea şi lichiditatea trebuie privite ca un tot unitar iar o companie care le are pe amândouă este cu adevărat un partener de încredere. 

Puternici şi de încredere

Creditinfo Romania a analizat toate companiile de taxi din Romania pentru certificarea Strongest in Romania şi a demonstrat că doar 1,5% din companiile care activează în acest domeniu pot obţine această certificare. 
Certificatul Strongest în România demonstrează că o companie este solvabilă,  profitabilă, are capacitatea de a genera locuri de muncă şi e capabilă să-şi achite datoriile în timp record. Acest instrument este folosit ca un paşaport în faţa potenţialului colaborator.
Certificarea Strongest in Romania ia în calcul peste 20 de indicatori financiari şi de bonitate ai unei companii, reprezentând o selecţie extrem de dură a companiilor. La nivel naţional doar 5,6% dintre companii pot aplica pentru această certificare, cu doar 1,5% domeniul taximetriei fiind un domeniu în care certificarea este într-adevăr greu de obţinut.
Aşa cum era de aşteptat, dintre companiile care activează în domeniul taximetriei şi sunt eligibile Strongest in Romania, nu mai puţin de 20% provin din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Cluj. De asemenea, ponderea companiilor care activează în acest domeniu eligible pentru obtinerea certificării în totalul companiilor care activează în acest domeniu din întregul judeţ  este de 3,3%, de peste 2,5 ori mai mare decât media naţională.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  fiind in nato si avand acces la arma nucleara si f ...
  Vladimir Putin ameninţă NATO

  Primar Mutu, Pastreaza bani si pentru igienizar ...
  Primăria Sectorului 6 continuă în luna iulie, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, proiectul SalutCULTURA

  La TVR emisiunea agrara erau oameni de afaceri (nu ...
  Situația pestei porcine africane (PPA) în România

  Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
  Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate

  IT&C