Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

La mulţi ani, domnule Profesor Valeriu Râpeanu!

SpecializatData adaugarii: 2017-09-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Astăzi, 28 septembrie, colaboratorul nostru, criticul şi istoricul literar Valeriu Râpeanu împlineşte vârsta de 86 de ani. Desfăşoară din anul 1954 activitatea de critic literar în paginile revistelor literare, ale ziarelor timpului, dar şi la posturile de radio şi televiziune. Valeriu Râpeanu a întreprins încă de la începuturile activităţii sale cercetări temeinice pe tărâmul istoriei literare româneşti, căruia i-a dedicat cea mai mare parte a timpului său. Au rezultat numeroase ediţii critice, însoţite de studii introductive, note şi comentarii în primul rând din opera lui N. Iorga. Lucrări fundamentale nu numai pentru înţelegerea operei savantului român, ci şi a istoriei ţării noastre au apărut sub îngrijirea sa, începând din anul 1972 şi până în urmă cu doi ani.
Menţionăm că cele mai multe dintre ele nu mai fuseseră editate de multe decenii. Tot Valeriu Râpeanu a editat în 1980 o lucrare fundamentală a marelui istoric român Gheorghe I. Brătianu, care după 1945 fusese interzis şi nicio pagină din opera sa nu mai apăruse în România timp de 35 de ani, autorul cunoscând o moarte atroce în închisoarea de la Sighetul Marmaţiei.
Studiind cultura românească - aşa cum a mărturisit - dintr-o perspectivă interdisciplinară, principiul fiind acela al interferenţelor spirituale şi al metamorfozei în timp - Valeriu Râpeanu a tipărit împreună cu Sanda Râpeanu, soţia sa, ediţii din opera unor eminenţi reprezentanţi ai culturii româneşti, precum Cella Delavrancea, C.
Rădulescu-Motru, Perpessicius, ca şi oameni de teatru: Al. Kiriţescu, Victor Ion Popa, George Mihail-Zamfirescu, ca şi volume dedicate lui George Enescu. Timp de 18 ani (1972-1990), în calitate de director al Editurii Eminescu, a iniţiat colecţii în care au fost tipăriţi autori, care după 1944 au fost interzişi, precum: Gheorghe I. Brătianu, Victor Papacostea, Alice Voinescu, Ştefan Ciobanu, Constantin Antoniade, G. M - Cantacuzino şi mulţi alţii.
Încă din primii ani ai apariţiei ziarului nostru, profesorul Valeriu Râpeanu a fost unul dintre colaboratorii săi permanenţi.

Istoric al culturii, critic literar, editor şi jurnalist, de la Catedră şi din biroul de director al Editurii Eminescu, din biroul de vicepreşedinte al Radioteleviziunii Române, profesorul Valeriu Râpeanu este preocupat consecvent de fondul de valori ale culturii româneşti.
Înzestrat cu arta cuvântului, prin multitudinea de cărţi publicate, profesorul Valeriu Râpeanu antrenează într-un spectacol de gândire o întreagă epocă culturală, cu o dedicată implicare în actualitate.
Îi adresăm felicitări călduroase domnului profesor Valeriu Râpeanu cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere. Noi, echipa redacţională, dar şi cititorii ziarului nostru, suntem cu toţii beneficiari ai dărniciei profesorului Râpeanu, care, pe lângă calităţile intelectuale, artistice şi profesionale, dovedite în timp de-a lungul carierei domniei sale, este un om sensibil, atent cu cei din jur, un om care construieşte valori şi se bucură să dăruiască celor din jur cunoştinţe. Apreciere, sincere mulţumiri şi urări de sănătate deplină, pentru continuarea activităţii prodigioase, în beneficiul nostru, al tuturor.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  DRACnea sa va ia de PiSD-ei borati si borfasi ce p ...
  Ponta: Dragnea este omul unui grup de interese Israel-Ungaria si probabil Rusia care il finanteaza ca sa le dea tot

  Pe cand programul Rabla F16 prin care sa casam nis ...
  A fost lansat programul Rabla 2018

  VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
  Atenționare de călătorie în Ucraina din cauza condițiilor meteorologice severe

  LAPOVIȚA 8 DUMNEZEU 8; LAPOVIȚA 16 Iisus Hristos ...
  Ploile, lapovita si ninsoarea vor acoperi treptat toata tara, in weekend. Vremea se raceste

  In genunchi la FeMeI sa ne dea si noua, la PiSD-ei ...
  Viorica Dancila s-a intalnit cu delegatia FMI: Unul dintre obiectivele Guvernului este cresterea veniturilor bugetare prin imbunatatirea colectarii si a relatiei dintre fisc si contribuabili

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Real estate

  Extern

  Util