Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (26) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Televiziunile trebuie să asigure accesul la ştiri persoanelor cu deficienţe de auz

Specializat - Andreea Stoica / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Posturile TV naţionale vor trebui să interpreteze, începând din octombrie, zilnic, în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron cel puţin 30 de minute din programele de ştiri

Televiziunile naţionale vor trebui să interpreteze, începând din octombrie, zilnic, în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de auz să aibă acces la informaţii de actualitate, potrivit unei noi legi.
Noul act normativ (Legea numărul 103), care a fost publicat în Monitorul Oficial din 11 iulie, modifică şi completează Legea audiovizualului numărul 504/2002.
Potrivit noii legi, "persoanele cu handicap de auz au dreptul de accesla serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice", scrie Mediafax.
"În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională: a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie; b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora".

Televiziunile locale au de ales între limbajul mimico-gestual şi titrarea sincron

Totodată, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală trebuie să asigure accesul la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive.
Spre deosebire de televiziunile cu acoperire naţională, pentru a asigura accesul persoanelor cu deficienţe auditive, televiziunile cu acoperire locală au de ales între a interpreta în limbajul mimico-gestual şi a titra sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie.
Totodată, televiziunile cu acoperire locală trebuie "să interpreteze în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora".
Noua lege va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv în 11 octombrie.

Stiri similare:

» Televiziunile, obligate să asigure 30 de minute de ştiri în limbaj mimico-gestual
» Seful Corpului de Control al premierului: Institutiile statului au note maxime la simpozioane si umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur
» Active Watch face apel către Ponta și Iohannis: Dezbaterea ar trebui organizată pe teren neutru, la ParlamentARCA: Această lege este inaplicabilă

George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), care reuneşte principalele televiziuni şi radiouri din România, a declarat, săptămâna trecută, că această lege este inaplicabilă, pentru că nu există în legislaţia audiovizualului formularea "servicii de programe de televiziune cu acoperire naţională".
În plus, George Chiriţă a declarat că intenţionează să sesizeze Comisia Europeană cu privire la această nouă lege.
Totodată, pe 25 iunie, ARCA a sesizat Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale, prezentând "câteva probleme majore de fond ale acestui proiect de lege, care ar putea constitui motive temeinice pentru o cerere de reexaminare". George Chiriţă precizează însă că asociaţia pe care o conduce nu a primit un răspuns la sesizarea sa, iar legea a fost promulgată în forma adoptată de Parlament.
Potrivit documentului transmis Administraţiei Prezidenţiale şi publicat pe site-ul ARCA, pe 18 iunie, plenul Senatului a adoptat proiectul de lege prin care se instituie obligaţii privind inserarea de limbaj mimico-gestual şi de subtitrare în programele de televiziune, care a fost iniţiat de deputatul PSD Ovidiu Cristian Iane.
Potrivit ARCA, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită şi la Comisia de cultură a Senatului s-a promovat către plenul Senatului un raport de admitere cu amendamente, raport care nu a întrunit însă în plen numărul necesar de voturi.
"În schimb, în aceeaşi şedinţă a plenului Senatului, a primit votul de adoptare forma fără amendamente a proiectului de lege, aşa cum a fost ea adoptată tacit de Camera Deputaţilor. Ca urmare, rezultatul procedurii legislative din Parlament este adoptarea unui proiect în forma depusă de iniţiator, fără a beneficia de o dezbatere parlamentară propriu-zisă, ceea ce constituie o "premieră" nedorită în istoria Parlamentului. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că proiectul iniţiatorului ar fi fost perfect, carenţele lui fiind indicate atât de observaţiile Consiliului legislativ, cât şi de amendamentele Comisiei de cultură a Senatului, ci ca efect al conjuncţiei, la camera decizională, în cazul de faţă Senatul, a unor lacune procedurale ale plenului care au făcut ca nici la camera decizională, care nu are proceduri de adoptare tacită, să nu se poată evita în fapt o astfel de procedură", a explicat ARCA
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Nu exista nava s-au portavion care nu se scufunda. ...
  Kim Jong Un ar trebui să ştie - de ce este greu de scufundat un portavion american

  curierule, pe ceilalti ii vezi cu o maciuca. ...
  Kim Jong Un ar trebui să ştie - de ce este greu de scufundat un portavion american

  pulimea a fost manipulata iarasi de globalisti. ...
  Venezuela se afundă tot mai mult într-o gravă criză politică. Maduro refuză organizarea de alegeri anticipate. Protestele continuă

  criza politica e provocata de marile coorporatii ...
  Venezuela se afundă tot mai mult într-o gravă criză politică. Maduro refuză organizarea de alegeri anticipate. Protestele continuă

  de fapt sunt produse de carton cu o limba pasareas ...
  De ce limbajul din corporaţii nu „face sens”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi