Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Artiştii contemporani, apreciaţi peste graniţă

Specializat - Veronica Marinescu / veronica.marinescu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

“În Deltă” de Gheorghe Sârbu, ulei pe carton evaluat la 12.000 lei


Data adaugarii: 2011-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


România nu duce lipsă de artişti, ci suferă la capitolul care ar trebui să ţină cont de valoarea acestora. Ce se întâmplă, de fapt, în arta contemporană?! Exact ceea ce se petrece în mai toate domeniile creaţiei contemporane - în literatură, muzică, dans, artă dramatică etc (şi, la fel de grav, în domeniul cercetării!). Iar cum mare parte dintre creatori au ajuns să poarte, sine die,  povara Cenuşăresei, ba mai mult, să se împace cu ideea lipsei de perspectivă, s-ar putea spune că asistăm, în ultimii ani, la pierderea axei culturale, cea care conferă identitate unui naţiuni.
Din păcate, criza din ultimii trei ani a ajutat autorităţile abilitate să se ascundă sub platoşa indiferenţei şi a tăcerii. Cu alte cuvinte, dacă ne-am strădui să traducem în cuvinte atitudinea rezervată, chiar ostilă, a forurilor culturale răspunzătoare de inerţia la nivelul "creaţiei contemporane",  am putea conchide că tocmai acele "personaje" de care depinde bunul mers al lucrurilor se mulţumesc să-şi vadă de propriul drum, în braţe cu mult apreciatul lor principiu "Ce-o fi, o fi". 
Din fericire, o bună parte dintre creatori nu s-au lăsat intimidaţi şi striviţi de "marea nepăsare" - o calamitate pentru soarta artei şi culturii româneşti - ci şi-au construit, treptat şi cu migală, propriile "refugii", a se înţelege "căi mai ocolite" către preţuire, către recunoaştere şi vieţuire. Am relatat, nu o dată, în paginile Curierului Naţional, poveşti adevărate despre… migraţia artiştilor contemporani în zone mai potrivite afirmării lor, şi într-un  climat cultural generos. Între timp, artiştilor români li s-a dus faima în lume. E adevărat, rar citim, în paginile publicaţiilor autohtone, despre izbânzile lor. Şi, totuşi, acestea sunt multe. 

"Scara lui Iacob" sau… drumul spre lumea artei, în Cehia

Zilele trecute, un cuplu de tineri artişti, Ştefan Curelaru, sculptor, şi Hellene Diana Neagu, sculptor scenograf, îmi semnalau o frumoasă reuşită pe care au avut-o, în această vară, în  simpozionul internaţional de sculptură din Cehia, unde au mai participat artişti din Turcia, Thailanda şi Coreea.
Proiectul celor doi artişti români - Ştefan Curelaru, în calitate de autor al lucrării, şi Diana Neagu, asistent - a fost "Scara lui Iacob", lucrare din piatră, cu dimensiunile: 130 x 100 x 100 cm.

"Simpozionul din Cehia se organizează din 1966, fiind unul de înaltă clasă, unde participă, anual, 4-5 artişti, şi unde noi suntem singurii români invitaţi, în istoria simpozionului", povestesc Ştefan şi Diana.  "Noi am fost invitaţi pentru a doua oară în Cehia. Ediţia de anul acesta s-a numit "Horice Sculpture Symposium". Perioada simpozionului este de 30 de zile, şi organizarea, la înălţime: beneficiază de susţinere financiară  asigurată de către sponsori locali şi de primăria oraşului Horice, iar lucrul alternează cu excursii generoase oferite de către organizatori. Anul acesta, în luna iulie, lucrul s-a desfăşurat la cariera de piatră dezafectată St. Joseph, înconjurată de pomi înalţi, perfectă pentru sculptat în piatră, şi situată la doar 15 minute de Horice".
Tema este liberă, lucrarea lui Ştefan Curelaru vorbeşte despre "virtute" şi "păcat", "ce nu pot fi concepute (percepute) una fără cealaltă", completează Diana Neagu. "De asemenea, ele nu se pot manifesta în acelaşi timp, în acelaşi subiect. Dacă una se va manifesta, cealaltă va fi în stare latentă.  Sunt două posibilităţi pe care omul le poate alege în viaţă, ori una, ori alta: Virtutea sau Păcatul". 
Ce se întâmplă cu lucrările? "După încheierea simpozionului, lucrările sunt amplasate timp de un an, în intersecţia principală a oraşului Hradec Kralove, apoi sunt reamplasate în Horice Sculpture Park, unde un arhitect este responsabil de dispunerea compoziţională a tuturor sculpturilor realizate în cadrul simpozionului. Parcul găzduieşte deja lucrări ale artiştilor din toată lumea", aflu de la Diana şi Ştefan.
Lucrările anterioare ale celor doi  sculptori români, realizate în Cehia, în cadrul Simpozionului internaţional din 2008, "The 7th Hana Wichterlová International Sculpture Symposium, Prostejov, Cehia" , sunt amplasate în centrul oraşului Prostějov, în Smetana's Gardens, Prost jov. Titlurile sculpturilor semnate de cei doi români sunt: "Ultimate Gate" ("Ultima Poartă"), din lemn de plop (320 x 150 x 150 cm), semnată de Ştefan Curelaru, şi "Dragon", lucrarea din lemn de plop (220 x 140 x 30 cm), sculptată de Hellene Diana Neagu.
În loc de concluzie, credeţi că în România se înghesuie prea multe sculpturi de for public? După cum vedem, până şi celebrele statui de la Universitate au fost "expulzate"…
 
 • Currently 4.16/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 19 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: