Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Pallady, preţuit şi râvnit de colecţionarii epocii

Specializat - Veronica Marinescu / veronica.marinescu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

"Cheiul Senei (Pod peste Sena)", de Pallady, nesemnat, prezent în ofertele licitaţiei din 21 decembrie, la preţul de pornire de 110.000 lei


Data adaugarii: 2010-12-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Theodor Pallady rămâne unul dintre artiştii foarte preţuiţi şi râvniţi nu numai în zilele noastre, ci şi în epoca sa. Lucrarea "Cheiul Senei (Pod peste Sena)", un ulei pe carton de Pallady, nesemnat, prezent în ofertele licitaţiei din 21 decembrie, la preţul de pornire de 110.000 lei, este şi un prilej de a scrie despre prezenţa artistului în colecţiile epocii sale. În numărul anterior al publicaţiei noastre făceam referire la Tonitza, Vermont şi Dărăscu, ale căror lucrări intrau în colecţia lui Alexandru Bogdan-Piteşti, colecţie risipită în epocă, dar care astăzi revine în actualitatea pieţei de artă de la noi. 
Astfel, în colecţia lui Alexandru Bogdan intrau 12 picturi şi peste 20 de desene de Pallady. Studiind documentele de arhivă, istoricii şi criticii de artă Theodor Enescu şi Petre Oprea au scris pe larg despre această importantă colecţie.
Potrivit lui Theodor Enescu, "După Luchian şi Ressu, este indiscutabil că pe Theodor Pallady îl situa Bogdan-Piteşti în preferinţele sale de avizat amator şi colecţionar", se arată în volumul II al studiului "Scrieri despre artă", al cărui autor este regretatul istoric şi critic de artă Theodor Enescu. Întâlnirea acestora, Pallady - Alexandru Bogdan,  e posibil să fi avut loc cu prilejul primei expoziţii personale a lui Pallady la Bucureşti, respectiv în 1904. Se ştie că o parte din cele 12 picturi ale artistului care făceau parte din colecţia lui Bogdan- Piteşti au fost comentate elogios de către Tudor Arghezi în cronicile sale din anii 1912-1924, apărute în ziarul "Seara", al cărui proprietar era marele colecţionar. Însuşi Bogdan-Piteşti dedica rânduri entuziaste picturii lui Pallady, în articolul său "Note despre artă". De precizat este faptul că, în acei ani, nimeni nu remarcase valoarea estetică a operelor lui Pallady, lui Bogdan-Piteşti revenindu-i meritul a de a fi fost printre "primii amatori care au recunoscut dimensiunea majoră a acestuia". Iată ce scria colecţionarul-mecena: "Pallady este un artist de rasă, care desigur a lucrat mult în Franţa, căci este stăpânit de dorinţa de a  face mare, larg, simplu, care sunt caracteristicile şcoalei moderne franceze (.
..). Moldova (se referă la compoziţia "Moldova" semnată de Pallady) care este o adevărată operă de gândire, ne redă în câteva linii largi şi simple, frumuseţea şi rodnicia acestui pământ, a văilor şi dealurilor sale (...). E atâta spaţiu, atâta orizont în această pânză... Prin mijloace foarte simple ajunge a exprima atâta emoţie, atâta graţie, atâta frumuseţe.  Pallady este unul  din prea puţinii pictori desăvârşiţi ce avem. El este un mare artist prin puterea de a sintetiza, de a face mare, de a ne emoţiona, prin dorinţa manifestă de a ţine, orice face,  într-un sobru şi mare stil", scria Bogdan-Piteşti în articolul menţionat.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Daca CRIMINALUL de ILIESCU- KGB este numai suspect ...
  Ion Iliescu, la Parchetul General în dosarul Revoluției. Ce au decis procurorii în cazul său

  Hotia PSD nu are limite! Hotii fac azi legile! ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  la un timp fondul privat ajunge in insoventa. ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  daca votezi infractori, iti baga mana in buzunar! ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  De ce atatea comentarii?Nimic si nimeni nu ii poat ...
  Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: