Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

Luaţi-vă gândul de la case... ca investiţie!

Specializat - Diana State / Adrian Panaite
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2010-09-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Cu excepţia bulei imobiliare din deceniul trecut, sectorul de real estate a adus întotdeauna randamente foarte slabe
Este momentul să privim locuinţa exclusiv ca un cămin

Thomas Hoenig, şeful Federal Reserve din Kansas City: Dacă americanii se uită la case ca la o oportunitate de investiţie, fac o greşeală


„Casele reprezintă cea mai bună investiţie!” Este o sintagmă pe care am auzit-o foarte des şi în România în anii escaladării balonului speculativ din imobiliarul autohton. Deziluzia care a urmat de la declanşarea crizei a fost pe măsură, însă şi acum unii îşi mai leagă speranţele de o revenire a preţurilor la niveluri apropiate celor la care ajunseseră în mod aberant în anii precedenţi. De fapt, ideea că minimele trebuie să fie pe undeva pe aproape, iar următorul ciclu de creştere va aduce câştiguri importante, rămâne destul de puternic înrădăcinată, ceea ce ne spune că piaţa imobiliară încă se află în negare. Actorii economici deocamdată nu sunt conştienţi de schimbarea de paradigmă, memoria reperelor din etapa de boom fiind încă precumpănitoare.

În realitate, datele fundamentale lasă loc de continuare picajului la nivelul preţurilor în piaţa imobiliară din România, într-un răstimp în care în statele dezvoltate deja are loc o modificare de viziune a investitorilor şi a instituţiilor financiare faţă de sectorul de real estate. Problemele de lichiditate, volumul datoriilor acumulat în perioada de expansiune a creditelor având drept colateral active imobiliare şi excesul structural de ofertă pe multe pieţe contribuie la această schimbare de percepţie. Treptat, vom renunţa la ideea că imobiliarele reprezintă o investiţie şi ne vom reîntoarce la funcţionalitatea acestora de locuit. Preşedintele Federal Reserve din Kansas City avertiza la finele lunii trecute că americanii greşesc grav dacă se uită spre case pentru a identifica următoarea oportunitate de investiţii.
Eforturile de administrare a unei proprietăţi şi taxarea aferentă acesteia fac din investiţia imobiliară una cu un randament scăzut. De fapt, balonul speculativ din imobiliare din anii trecuţi nu a fost alimentat numai de perspectiva câştigurilor, ci, mai cu seamă, de percepţia unanimă că riscurile sunt foarte scăzute. „Preţul imobiliarelor nu scade” era un argument forte la cumpărare, astfel încât lăcomia anilor de boom nu a fost compensată de frica profilactică a investitorilor faţă de o eventuală pierdere a capitalului alocat în real estate. De fapt, deprecierea activelor în imobiliară a fost rară sau marginală, tocmai pentru că şi creşterile au fost moderate în secolele trecute. Fluxul banilor a mers către companii şi afaceri în avangarda tehnologiei şi nu spre imobile mai greu de întreţinut şi cu o rentabilitate mică.
Faptul că locuinţele nu sunt o investiţie a fost adus în discuţie într-o recentă intervenţie la CNBC şi de Gary Schilling, de la Gary Schilling & Co: „Nu reprezintă o investiţie. Este un loc în care să trăieşti. Casele nu au fost nicicând o investiţie grozavă. Dacă ne uităm la dimensiunea medie a unei case pentru diverse perioade de timp şi o ajustăm cu majorarea spaţiului locuit şi cu inflaţia, vedem că preţul caselor nu s-a mişcat deloc timp de un secol”. Gary Schilling a mai amintit că aproape tot timpul a fost mai ieftin să închiriezi decât să cumperi, excepţia în care proprietarii au ieşit în câştig reprezentând-o anii 1995-2005, când am avut aprecieri nesustenabile de preţuri.

Ţineţi-vă departe de speculaţiile imobiliare!

Avertismentul de a nu privi spre piaţa imobiliară ca o investiţie a venit inclusiv dinspre autorităţi. Preşedintele uneia din cele 12 reprezentanţe Federal Reserve, respectiv cea din Kansas City, Thomas Hoenig, a declarat răspicat la sfârşitul lunii trecute la o audiere oficială: „Dacă americanii se uită după case ca fiind oportunitatea lor de investiţie, cred că fac o greşeală.” El şi-a argumentat afirmaţia prin oferta în exces, creată anterior printr-o finanţare care a fost „aproape un nonsens”. Chiar dacă ar apărea semnale de apreciere a preţului la nivelul locuinţelor, în opinia lui Hoenig, acestea ar trebui ignorate de publicul larg. „Preţul caselor ar putea începe să crească în cele din urmă, după cum şi alte categorii de active din toată ţara ar putea creşte din nou, dar nu cred că este ceva care ar trebui să determine consumatorul american să speculeze acest fapt considerând că ar fi o investiţie.


Vreau ca fiecare să aibă o casă. Nu oricine însă îşi poate permite o casă şi, dacă încercăm să provocăm acest lucru când nu este posibil, doar creăm o nouă problemă”, a mai spus şeful Fed-ului din Kansas City.

Să nu uităm exemplul celor care s-au fript!

Dacă, în România, fenomenul executărilor silite este deocamdată marginal, în pofida dinamicii importante a volumului creditelor neperformante, în SUA, în ultimii cinci ani acesta s-a extins foarte mult. Aproape 528.000 de case au fost luate de bănci în primele 6 luni ale lui 2010, până la finalul anului fiind şanse să fie depăşit numărul de 900.000 de locuinţe intrate în posesia creditorilor anul, potrivit website-ului de monitorizare a executărilor silite RealtyTrac. Fenomenul este departe de a se fi consumat, numărul creditelor delincvente fiind mult peste cel al familiilor deja executate. Conform unei analize realizate de asociaţia bancherilor care operează în piaţa creditelor ipotecare - Mortgage Bankers Association, deja 4,5 milioane de americani au primit notificări din partea băncilor în 2010.
Ne aflăm deja în cea de-a doua fază a crizei din piaţa ipotecilor rezidenţiale”, a declarat pentru CNBC Steve Bottfeld, Principal la Marketing Solutions, specificând că această etapă este cea „tragică”, în care cei fără slujbe îşi pierd casele, după ce în prima parte a anilor 2000 am traversat prima fază, a „idiotului lacom”. Acest parcurs de resorbire a creditelor contractate în exces de consumatorul american este încă departe de a se fi terminat. Un studiu recent întocmit de fondul de investiţii BlackRock evidenţiază că proprietarii de case din SUA trebuie să taie datorii de încă 1.200 de miliarde USD pentru a se ajunge la nivelul de la sfârşitul anilor 90, care şi acela era ridicat. Va fi un proces greoi, întrucât aceştia datorează foarte mult comparativ cu veniturile, volumul împrumuturilor familiilor de americani echivalând cu 93% din PIB-ul SUA, a amintit Russ Kosterich de la BlackRock Scientific Equities, fost manager de portofoliu la Barclays Capital. La rândul său, Dave Liniger, co-fondator al companiei imobiliare RE/MAX, consideră că acest volum ridicat al locuinţelor executate silit de bănci care urmează să vină în piaţă va determina o continuare a corecţiei preţurilor pentru cel puţin încă doi sau trei ani.

România nu mai este El Dorado de altădată

Adrian Crivii, preşedinte al companiei de evaluare Darian: „Cred că pe termen de 5-10 ani piaţa locuinţelor din România nu e tocmai potrivită pentru investiţii, şi asta din câteva motive: nu mă aştept la o creştere a preţurilor, ci chiar la un declin ce va continua în următorul an; apoi, taxele pe proprietate este foarte posibil să mai crească, în timp ce puterea de cumpărare din ce în ce mai scăzută va trage şi chiriile în jos. De asemenea, creşterile nu vor mai fi spectaculoase atunci când piaţa va reveni pe un trend ascendent.”

Nici nemţii nu mai vor să audă de plasamente în imobiliare

La începutul lunii următoare, trei fonduri de investiţii pe piaţa imobiliară care operează în Germania vor ajunge la o scadenţă importantă. Este vorba despre KanAm Group, Aberdeen Immobilien şi cel administrat de Morgan Stanley. Acestea s-au confruntat în urmă cu doi ani cu cereri de retrageri record care nu au putut fi onorate. Ele au solicitat un moratoriu în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor, urmând să strângă lichidităţile necesare. Până în prezent, cele trei fonduri nu au reuşit să adune de pe piaţa de capital decât 338.000 de euro. Legislaţia germană prevede un termen de doi ani drept limită în care cererile trebuie onorate. Cum este greu de presupus că fondurile respective vor reuşi să adune sumele necesare, acestea ar putea fi lichidate, iar activele imobiliare din portofoliul lor dampate în piaţă în procedură de executare silită.

 
 • Currently 4.78/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 50 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de vala:
  si ce sa facem cu banii? - depozite bancare - cumparare de actiuni - cumparare de aur pe bune ???
  2010-09-16, 09:43:57 (adresa: 188.24.214.*)
 2. de MIhai:
  Argintul si Aurul se asteapta sa fie investitiile deceniului.
  2010-09-16, 10:28:27 (adresa: 188.26.200.*)
 3. de Teophag:
  Productie, mon cher. Dar aia nu e asa de simpla si nici nu iti mai lasa timp sa te cocosesti cu "valoarea" ta.
  2010-09-16, 10:34:22 (adresa: 109.166.135.*)
 4. de Maria:
  Minciuni si manipulari din partea unor speculanti care cauta cu disperare sa duca pretul in jos pt. a profita ulterior. Romani, nu va lasati fraieriti. Tot occidentul cauta sa ne cumpere cu case cu tot cat mai ieftin. Acum ne vor cumpara pe 2 lei si peste 5 ani le vom plati chirie. Este momentul sa va treziti din amorteala. Nu va vindeti casele la pretul unei masini. Este hotie.
  2010-09-16, 11:17:25 (adresa: 188.27.64.*)
 5. de cosinus:
  Probabil ca Maria e o proprietareasa care asteapta sa faca bani din nemunca pe vanzarea unor apartamente. "Nu va vindeti casele la pretul unei masini." Aiurea. Pretul unei masini nu e umflat si el??? In concluzie Maria ori e o speculanta ori e cu mintea "amortita".
  2010-09-16, 12:00:28 (adresa: 82.76.15.*)
 6. de skepsis:
  @ Maria Clar :-). Sa ne vindem cotetele comuniste la pret de Mercedes? Niciodata? :-) :-) Mai ales ca atatia "investitori straini" stau la coada sa cumpere locuinte insalubre in blocurile din frumoasa si poluata noastra capitala... Noi nu ne vindem tara! :-) :-)
  2010-09-16, 12:28:16 (adresa: 86.34.167.*)
 7. de Dorin Poteras:
  Toti speculantii si puturosii viseaza la preturi mici doar doar de vor reusi sa le vanda dupa 5 ani la preturi duble, Odata ce Romania va iesi din criza si asta se va intampla foarte curand, preturile se vor umfla pt. ca toti speculantii vor da buluc sa le cumpere. Eu daca as avea un apartament la vanzare as astepta asa ca recomand celor interesati, fie sa cumpere acum cat mai au timp, fie sa vanda mai tarziu la preturi mai bune. Adrian Panaite, chirias de profesie, loveste in piata cu toate armele. Isi urmareste interesul. A pierdut trenul sculei din 2006-2008 si a ramas cu regretul.
  2010-09-16, 12:34:43 (adresa: 188.27.64.*)
 8. de pt. Poteras:
  @Dorin. Speculantii nu vor da buluc. Speculantii dau buluc in acest moment. Presa se afla in sevrajul pompieristic antiimobiliar de mai bine de 2 ani. Sunt atat de pierduti in ambitii personale incat nu vad nimic din ce se intampla sub ochii lor. O vor simti pe pielea lor prin primavara. Romania va iesi din criza alaturi de tot occidentul si preturile isi vor reveni la normal.
  2010-09-16, 12:53:16 (adresa: 188.27.64.*)
 9. de skepsis:
  pt antevorbitorul optimist: Intreb si eu: pe ce te bazezi cand spui ca preturile vor reincepe sa creasca? Pe scaderea salariilor si concedierile de la bugetari? Pe somajul de 8%? Pe scaderea consumului de bunuri si servicii? Pe emigratia masiva catre vest, care a lasat zone intregi fara forta de munca? Pe faptul ca sunt doi pensionari la un salariat si ca, deci, impozitele vor creste? Pe faptul ca legislatia economica din Ro e atat de confuza si schimbatoare incat naiba stie ce investitori s-or mai aventura pe-aici? Mai e nevoie sa continui?... A, si nu uita: toate astea se intampla ACUM, nu "la primavara" sau "cand o iesi Europa din criza"...
  2010-09-16, 13:51:15 (adresa: 213.233.101.*)
 10. de Chițu:
  Eu as intreba-o pe dna Maria, care sustine un nivel ridicat al preturilor in imobiliare, daca e normal ca un om sa munceasca intre 50 si 80 de ani ca sa aiba un apartament cu doua sau trei camere in Pipera, ca sa dau un exemplu aleatoriu. In aceasta problema a imobiliarelor, exista un dezechilibru flagrant intre pretul real si pretul practicat acum. Politicile duse de banci, in domeniul imobiliar, prin minimalizarea pana la absurd a avansului pe care trebuie sa-l aiba un posibil cumparator de habitat, au indus un adevarat haos in domeniu. Pentru a fi mai bine inteles de ceia ce vreau sa spun, voi incerca sa nu mai etalonez nivelul de trai cu castigul lunar, exprimat in lei, euro, dolari, etc. Nivelul de trai l-as exprima prin ceia ce pot eu sa cumpar, in contravaloarea muncii prestate, la patron sau la stat. Deci, daca muncesc o ora, intrebarea e ce-mi iau eu din vanzarea fortei mele de munca pe ora respectiva ? Dar din vanzarea (sau inchirierea) fortei mele de munca pe o luna ? Dar pe un an ? Injectandu-se bani prea multi si prea nesabuit in imobiliare, privita mai mult ca o afacere decat ca o nevoie de habitat, conform principiului cererii si ofertei, preturile au luat-o razna. Echilibrul dintre munca (pretul platit pentru forta de munca vanduta patronului) si fructul muncii ( un apartament in cazul de fata) s-a rupt inadmisibil si iremediabil; bancile purtand vina principala. De toata chestia asta au beneficiat speculantii (sau vanzatorii, cum e, probabil, cazul dnei Maria), bancile si statul. Perdantii ? Nimeni altii decat cumparatorii. In viata, ca si in natura, orice dezechilibru tinde spre echilibru, instabilitatea inspre stabilitate. Am sa dau un exemplu de instabilitate din natura. Otelul, din care e confectionat un obiect anume, este in afara echilibrului. Starea lui de echilibru este combinatia fierului (principalul element din compozitia otelului) cu oxigenul (cunoscut si sub denumirea de rugina). Lasat liber, redevine in echilibru natural, se transforma in rugina. Asa e si in cazul imobiliarelor. Raportul dintre preturi (evaluat din punct de vedere monetar) si munca propriu-zisa, s-a deteriorat in asa masura, incat salariatul a ajuns sa munceasca 50 de ani ca sa aiba un habitat, unde sa-si creasca copii sau sa-si intemeieze o familie. A fost astfel diluata atat valoarea muncii cat si valoarea banului, respectiv a salariului primit in schimbul muncii prestate. In aceste conditii, diluandu-se munca, desi veniturile au ramas constante, nivelul de trai a fost diminuat dezastruos de mult. Legile economiei, asemeni legilor naturii, readuc o stare de dezechilibru la una de echilibru. Mai concret: e vorba de echilibru dintre munca si produsele obtinute in schimbul muncii. Un echilibru rezonabil intre munca si pretul unui apartament, ca exemplu, este atunci cand un apartament echivaleaza cu munca omului pe 5 sau 10 ani. In cazul in care nu se ajunge la un astfel de echilibru, in piata imobiliara nu se mai vinde si nu se mai cumpara.
  2010-09-16, 13:54:38 (adresa: 78.96.64.*)
 11. de AristotelCostel:
  @Dorin Poteras Tu centrezi, tu-ti dai in cap. Daca mai continui sa dialoghezi asigura-te ca o faci de pe IP-uri diferite. La fel vei face si cloacele. Tu le vei vinde scump si tot tu vei face "investitii", ma rog, "speculatii". Nici dracu' nu va mai scoate din rahat. Romania abia se pregateste sa intre intr-un mega rahat cand echipa oranjgutana a lui Base va lasa o tara intreaga sa plateasca datorii facute aiurea.
  2010-09-16, 14:05:36 (adresa: 66.90.73.*)
 12. de Tarzan:
  Dela anu o sa fie cresteree econominica de peste 5% si casele o sa creasca fratiolori. Stiu treaba asta de la un unchi care e la un partid smecher (P**). Tineti de preturi si maritile penca vor creste foarte mult chuiar uluitor in urmatorii 2 ani apartament in Rahova va ajunge la 500,000EUPUROI cu 2 cam Asa ca daca nu aveti cumparati acum iar daca aveti asteptati marea crestere care va face perioada 06-08 sa fie un mizilic ! E un plan secret sa aduca oameni din Inida, Pachistan si Banglaodes sa munceasca in RO Si din China. RO o sa ajunga la 50 mil de populatie si preturile vor creste infiorator de mari. SEKOJ za/u
  2010-09-16, 14:19:23 (adresa: 89.39.56.*)
 13. de Maria:
  @AristotelCostel Ci titorii nostri sa inteleaga ca aveti acces la serverul Curierului National si puteti vedea IP-urile celor care scriu? Nu-mi ramane decat sa cred ca sunteti un redactor al acestei prestigioase publicatii. Merg mai departe si cred ca sunteti chiar dl Adrian Panaite. Sper ca v-am scris de pe alt IP decat a lui Dorin Poteras. @Chitu. Ai dreptate.
  2010-09-16, 14:19:46 (adresa: 188.26.242.*)
 14. de Andrei Dancu:
  @Maria, la scoala de ajenti imobiliari nu va invata sa cititi SUBSOLUL unui comentariu? Scrie destul de clar adresa IP, fara ultimul grup de cifre :)
  2010-09-16, 14:26:49 (adresa: 83.166.206.*)
 15. de Ovidiu:
  Preturile vor creste inevitabil. Dar pana vor creste, vor scade suficient incat sa amageasca prostanacii. Multi viseaza la cai verzi pe pereti si case ieftine in Bucuresti. Articolul este aceleasi pe care Panaite il scrie de ani de zile cu alte cuvinte. Omul asta e platit doar pt. un singur lucru, adica sa faca propaganda pt. speculanti.
  2010-09-16, 14:55:13 (adresa: 188.26.242.*)
 16. de angel:
  omenirea se va confrunta cu cea mai mare deflatie din istorie in urmatorii ani. Treziti-va fratilor la realitate
  2010-09-16, 15:01:51 (adresa: 188.26.48.*)
 17. de Gigi Oarescare:
  @Ovidiu, aka Maria, aka Poteras: fiecare comentariu are publicat sub el primii 3 octeti din IP. Vizibili pentru orice cititor. Regleaza dioptriile si verifica personal. Ai schimbat IP-ul in ultimele 2 posturi, dar te-ai indentificat tot ca Maria si apoi de pe aclelasi IP ai scris si ca Ovidiu. Lol si rotfl.
  2010-09-16, 15:14:41 (adresa: 89.38.251.*)
 18. de Dan:
  Nu isi vinde nimeni apartamentele la pret de masini, si nici nu o sa faca asta in urmatorii ani: Un apartament din 1980 costa 50-60.000 euro. O masina din 80 costa 7-800 de euro. Un apartament nou costa 70-80 de mii de euro. O masina noua costa 10-15.000 euro. Tu vrei sa compari pretul unui apartament ceausist construit inainte de cutremur cu ultimul tip de Audi/Mercedes? :)
  2010-09-16, 16:21:53 (adresa: 193.47.101.*)
 19. de cineva:
  Draga tanti Maria, iti doresc sa stai cu chirie si sa te uiti cu jind ca nu iti poti permite sa iti cumperi un apartament unde sa-ti cresti copii, sa stai cu frica, ca nu ai bani de chirie ca s-ar putea sa-ti iei salariu luna asta ca e criza si nu sunt lucrari. Iti doresc sa-ti dai 3 sferturi din salariu sa ingrasi un proprietar asa ca tine care zice ca vrea sa mareasca preturile. Iti diresc toate astea. Si tuturor care sustin marirea preturilor la imobiliare pt apartamentele ceausiste care le-au primit pe gratis de ma iliescu. Asta va doresc fratilor.
  2010-09-16, 17:21:50 (adresa: 109.166.132.*)
 20. de AristotelCostel:
  @maria/poteras/dorin si acelasi... altii, din moment ce continui sa prostesti, prost fiind, intr-atat de incuiat de schimbi pseudonimul si pastrezi IP-ul... sau de schimbi aipiul da' pastrezi pseudonimul, cum care cand iti imaginezi, desteptule care esti, ca unu' ca tine mai poate prosti pe cineva... cu bani... in zilele astea, desteptule... care esti... desteptule? Cumpara acum... ia caramida, imbogateste samsaru', da si bancherului o bucata de paine, ingrasa notaru', umfla bugetu', lasa gargara, cumpara acum!!! Stiu, bani n-ai... i-ai investit... desteptul care esti. :)
  2010-09-16, 17:26:34 (adresa: 66.90.73.*)
 21. de dorina:
  Specula murdara cu imobiliarele a generat criza actuala!!!!! Regizorii principali sant bancile !!!!!!!!!! Felicita ri pentru articol!!!!!!
  2010-09-16, 17:59:57 (adresa: 208.79.60.*)
 22. de Victor:
  Pentru mine preturile apartamentelor sunt ca un fel de cotele apelor Dunarii: Orsova bes san sentimetre, Oravita hause set sentimetr, e placut sa te intresezi de ele, trag la somn. Dar atat. Care tara domnule? I'm outta here.
  2010-09-16, 22:59:29 (adresa: 188.25.141.*)
 23. de Kiko:
  Eu stau in chirie, chit ca as putea sa-mi cumpar N apartamente cash cand vreau. Dobanda ce primesc de la banca pe depozite acopera chiria, ... las problemele de proprietate in seama proprietarului. Unde scrie ca trebuie sa CUMPERI o locuinta pt a-ti creste copii. E mult mai comod sa inchiriezi. De la pat la frigider e tot al proprietarului. Daca se strica ... aduce unul nou. Din Ianuarie renegociez, chiriile sunt in scadere. Impozitele cresc.
  2010-09-17, 00:41:09 (adresa: 82.85.114.*)
 24. de Kiko:
  x vala: ce sa faci cu banii? nu e usor in zilele astea. Stai cat se poate de lichid. Aur si argint (fizic, nu ETF-uri) materii prime, depozite, in mai multe banci. Niste franci elvetieni. Nu actiuni, nu titluri de stat. Cateva teancuri de 500 intr-un loc sigur intr-un seif. Daca chiar ai ft multi bani si nu stii ce sa faci cu ei, ... poti vana si o proprietate buna, centrala, daca chiar vrei, de la unu care e in rahat si til vinde ieftin. Si un backup la tzara, cu teren agricol. Dobermani, o pusca de vanatoare si o gramada de cartuse. Succes!
  2010-09-17, 01:00:03 (adresa: 82.85.114.*)
 25. de centralistul:
  Preturile vor creste fiind o realitate cu care romanii se vor confrunta in perioada urmatoare. Sa vinzi iluzii in presa doar pentru multumirea saracimii este condamnabil.
  2010-09-17, 14:28:48 (adresa: 188.26.242.*)
 26. de ANAListu :
  Pahi eu nu inteleg ce este asa de greu ;-)!!! daca ANALizam semantica/radacina/s ensul cuvantul imobiliare ne dam seama ca este antagonic cu ideea de investitie; Adica i-mobiliar spune clar ca este ceva imobil/imobilizat adica blocat! Adica in cel mai bun caz daca nu-si perde valoarea este cel putin blocat! Ce sa intamplat la noi nu au fost afaceri imobiliare ci "specula" imobiliara! Cei care au facut dezvoltare nu au vandut pentru ca au incercat sa vanda ceva dezvoltat pe jumate la preturi supraevaluate! Adica pereti de beton fara infrastructura si servicii conexe! O investitie sau afacere presupune ceva dezvoltat, produs cu valoare creata/adaugata! Vanzare - cumparare se numeste comert nu investitie!
  2010-09-17, 17:54:47 (adresa: 89.149.9.*)
 27. de elzorab:
  ding-dong, ding-dong, ding-dong
  2010-09-18, 21:32:59 (adresa: 67.170.74.*)
 28. de Logosfera.ro:
  Nici un cuvant despre cum s-a creat aceasta bula? "Idiotul lacom"? Puteam sa fie america o tara cu 200 de milioane de idioti lacomi, daca nu tiparea FED banii oamenii ramaneau cu lacomia. Bula s-a facut in imobiliare pentru ca era domeniul care putea absorbi rapid miliardele de dolari tiparite si apoi pompate in economie. De parca la noi criza imobiliara n-a fost facuta tot sub atenta supraveghere a BNR. Cand au intrat euro in romania de la capsunarii BNR-ul a tiparit lei si i-a aruncat pe piata. Cum salariile se platesc in general in lei, am avut cresteri de salarii. Cu alta parte din banii intrati in tara s-au facut importuri, si s-a creat iluzia ca economia creste. "idiotul lacom" este produsul statului care a facut oamenii lacomi (toti isi doresc un acoperis deasupra capului) sa para idioti creand o realitate economica falsa. Idioti sunt cei ce-si imagineaza ca "idiotii lacomi" sunt o noua specie de oameni care a aparut doar dintr-o stranie coincidenta odata cu renuntarea la etalonul aur pentru monezi, cand bancile centrale si-au dat dreptul de a tipari moneda cand vor muschii lor sunt.
  2010-09-20, 18:06:16 (adresa: 188.26.48.*)
 29. de radu:
  @maria De banii cu care ar putea ei sa cumpere case in Romania acum iti poti lua dublu in Germania, Spania, Austria ! Nu cred ca ei ne cumpara pe noi la preturile astea...
  2010-09-24, 18:10:15 (adresa: 194.105.5.*)
 30. de robert:
  eu propun sa cumparam lozuri cu banii, poate se va dovedi o investitie inspirata. Dupa cum vedem acel megaexpert american este un tipiletz de prin Kansas-City (un oras de genul Vasluiului). Din Kansas (unde fermierii si minerii isi tranzactioneaza rulotele sau casutzele) el incearca sa inteleaga fenomenul imobiliar si isi da cu presupusul. Ce conteaza ca in Manhattan un apartament tot in milioane USD se vinde, sau ca in UK piata a crescut cu 20% in ultimul an ... probabil ca omul are interese in aur sau alte bule viitoare....
  2010-10-04, 19:11:18 (adresa: 188.25.223.*)
 31. de Aynaimob:
  inchiriere 3 camere http://www.aynaimob. ro/detalii.php?of=21 97
  2010-10-08, 19:47:05 (adresa: 109.166.141.*)
 32. de mihai:
  Imobilele care isi pot transforma profilul usor spre spatiu comercasl, de birouri sau rezidenta in zone centrale vor fi intotdeauna cautate si vor avea preturi ridicate intotdeauna. Intradevar in ultimii 2 ani acestea in valoare nominala au scazut foarte mult, insa in valoare reala ele stau bine inclusiv acum, aduc profituri generoase, mai ales in perioada de criza. Pe de alta parte imobilele cu probleme juridice, probleme care in anii trecuti nu cotau, imobilelecu probleme de structura (cele cu bulina) sau care au fost construite in locatii bune dar nu au spatii generoase si deobicei sunt cu vederea obturata vor scadea in continuare foarte mult. La fel se va intampla si cu imobilele comuniste au fost supraevaluate si de 10 ori valoarea reala, Dupa mine pana cad o garsoniera comunista nu va ahunge la 15000 Euro sau 2 camere nu vor scadea la 25000 Eur in cartiere periferice piata imobiliara nu isi va reveni.
  2010-10-10, 00:09:34 (adresa: 213.233.103.*)
 33. de robert:
  @ Chitu comparatia cu anii de munca este logica, dar total incompleta. Trebuie sa punctezi : 5 - 10 ani de unca pentru ce tip de proprieate? fara indoiala ca te gandesti la o garsoniera. In ce oras ? aici deja e o problema. pentru ca la nivel de 5 ani ar putea fi Titu sau poate Alexandria. daca vrei Bucuresti sau Clij deja e altceva. Dar sa acceptam ideea ca 10 ani pentru o garsoniera in Bucuresti sunt rezonabili. UNDE ? din nou probleme. Probabil ca aveti pretentii de Tineretului sau macar Iancului. dar eu zic ca 10 ani sunt Ok pentru Gourgiului sau Rahova. ca sa nu zic Giulesti si Ferentari. Iata deci cate complicatii pot porni de la ecuatie aparent simpla care converteste valoarea unui bun imobil in ani de munca. Si dupa cum se observa nu am analizat anii de muca ai carui angajat. Profesor? asistent medical? doctor? spalator de strazi? vatman RATB? vanzator de bilete BINGO? deci alte necunoscute. Singurele cunoscute sunt insa comparatiile cu alte capitale de pe acceasi linie cu Romania : Praga (populatia tarii este jumatate cat Romania la un teritoriu proportional), Varsovia, Budapesta, de asemenea mai stiu ca o masina mai echipata costa 30-40.000euro. poate fi comparata o masina (care in 2-3 ani nu mai valoreaza decat 30%) cu o garsoniera?
  2010-10-14, 18:40:23 (adresa: 188.25.221.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
“Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
“Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: