Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Alma Redlinger - Secretul perenităţii

Specializat - Veronica Marinescu / veronica.marinescu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

“Autoportret", Alma Redlinger, ulei pe pânză, 1964


Data adaugarii: 2010-03-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


"Ce este pictura mea? Momente de viaţă, aduceri aminte oprite pe pânză ... 65 de ani, zi de zi, în dialog cu locuri, lucruri, oameni, trăiri, cărora am încercat  - cu cărbunele, pensula sau cuţitul - să le dau formă",  mărturisea, de curând, Alma Redlinger, o mare Doamnă a artei româneşti contemporane, care a împlinit, acum câteva zile, 86 de ani de viaţă şi aproape şapte decenii dăruite picturii.
La mulţi ani, doamnă Alma Redlinger, cu acelaşi entuziasm şi bucurie - flori rare pe care le-aţi sădit cu sufletul!


Într-o lume zgomotoasă şi agresivă, în care marile valori ale culturii româneşti reuşesc totuşi să supravieţuiască, puţini sunt creatorii ce şi- au păstrat cu sfinţenie drumul, firea şi chipul. Doamna Alma Redlinger face parte dintre aceştia. "Aproape şapte decenii petrecute în faţa şevaletului, o operă amplă, care confirmă înţelegerea profundă a problemelor de limbaj, o viaţă artistică trăită la înălţimea exigenţelor pe care vi le-aţi impus, o foarte bună receptare a creaţiei dumneavoastră de către public, colecţionari şi critica de specialitate. Care este secretul acestei reuşite, doamnă Alma Redlinger?", o întreb.
"Nu este niciun secret. Reuşita mea, în măsura în care se poate vorbi despre aşa ceva, se datorează muncii zilnice de o viaţă, pasiunii pentru pictură şi desen, studiului neîncetat şi cunoaşterii, susţinerii din partea familiei, prietenilor şi publicului. Am pornit de la elemente solide de desen şi de compoziţie, precum şi orizontul larg asupra artei universale obţinute în anii de studiu de la şcoala M. H. Maxy, de la documentările pe teren ale tinereţii mele în diferitele locuri ale ţării, iar universităţile mele au fost muzeele Europei şi volumele de artă".
În prezenţa domniei sale, în atelierul său din Bucureşti şi în preajma tablourilor "locuite" de o imensă bucurie, de o muzică plină de vitalitate, oricine se simte ca într-un mic paradis, unde întrebările nu mai au loc. Şi totuşi, cum a reuşit să-şi dureze şi să-şi păstreze drumul în artă?  Încerc să aflu dacă şi-ar fi dorit mai mult în viaţa profesională şi cea personală pictoriţa care ne-a dăruit şi ne dăruieşte  tuturor, încă şi încă, atâta bucurie.
"Mai mult decât munca zilnică, decât familia şi legătura cu publicul nu mi-am dorit ... sunt foarte mulţumită cu viaţa mea de pictoriţă ... doresc să arăt lumii creaţia mea şi doresc să transmit mai departe bucuria pe care o am văzând, gândind, pictând", mărturiseşte. La întrebarea mea "Ce consideraţi că este esenţial în formarea profesională a unui artist?", accentuează: "Consider că esenţiale în formarea profesională sunt perseverenţa şi formarea continuă a expresivităţii personale prin transformarea celor acumulate în creuzetul propriei raţiuni şi sensibilităţi..."

..
. din măiestria interbelicilor


Alma Redlinger - pictoriţa pentru care timpul nu se opreşte niciodată în loc; nici nu are cum. Creaţia sa, întemeiată pe un exerciţiu îndelung,  preia, în jocuri subtile şi echilibrate între desen şi culoare, ceva din taina obiectelor simple, banale, din ambianţa locului în care trăieşte, stăpânind arta apropierii de sufletele oamenilor, de natura binefăcătoare ce "năvăleşte" în atelierul său.  De fapt, orice lucru sau obiect de care se înconjoară pare să dobândească, sub privirea sa şi sub puterea pensulei, o forţă magică. Să emane, apoi, linişte, relaxare, chiar invitaţie la dialog, la armonie, la consumarea clipei, dincolo de imagine şi cuvinte. Iată în ce constă savoarea şi farmecul artei Almei Redlinger. Ritmând obiectele din spaţiul intim al atelierului - în naturi statice sau compoziţii cu personaje abia schiţate, în esenţa gesturilor care le  definesc personalitatea -  pictoriţa ştie să  fructifice, cu mijloacele proprii marii arte, orice posibilitate a expresiei plastice. Prin severitatea construcţiei şi prin emoţia percepţiei fiecărui moment sau motiv plastic. De aici rezultă prospeţimea şi noutatea permanentă a lucrărilor sale. Este, în arta sa, atâta linişte şi atâta meditaţie şi sunt atâtea calde răspunsuri la întrebările pe care ni le pune viaţa, fiecăruia dintre noi. Alma Redlinger priveşte lumea zâmbind. Şi fiecare "cadru" din tablourile sale îşi dezvăluie misterul propriei sale priviri în esenţa acelui lucru, obiect, personaj, trăire sau gând. Ce poate fi mai frumos şi mai înălţător?
O cronică a zilei în imagini. Un jurnal potopit de speranţă şi bună dispoziţie interioară. "De-a lungul creaţiei sale, indiferent de preferinţe sau de salturi de umoare, constantele temperamentale rămân nealterate: curiozitatea, puterea de a se entuziasma în faţa motivului ales, nevoia imperioasă a armoniei...", scria reputatul critic şi istoric de artă Radu Ionescu, într-un comentariu asupra operei sale.
Fiindcă întreaga sa operă este "o mărturie a unei foarte temeinice şcoli de pictură". Esenţa unei atitudini de mare sensibilitate şi nobleţe.

Alma Redlinger s-a născut la 8 martie 1924, în Bucureşti. A urmat Academia liberă de artă cu profesorul M.H. Maxy. Palmaresul său artistic cuprinde 21 de expoziţii personale, dintre care 19 în Bucureşti.  Din 1945 participă la expoziţii de stat, saloane oficiale, la importante expoziţii de artă românească peste hotare, la expoziţii internaţionale. Lucrările pictoriţei se află în muzee şi colecţii din România, Franţa, Italia, Germania, Israel, SUA, Japonia, Brazilia, Belgia, Grecia, Anglia şi Suedia. Premii: Premiul "Simu" pentru tineret - 1945, Premiul Ministerului Artelor - 1946; a fost distinsă cu Medalia de aur a Academiei Române - 1981, "Oscar d'Italia"- 1985,  Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - 2004, Premiul "Marcel Iancu pentru arte plastice" - 2006.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

  18-06-2018. 2+18-6=14 BUDDHA numărul laturilor nu ...
  Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

  INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
  Cum arată DACIA fabricată de americani

  Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
  Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: