Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Turism

Circuit - România cu iz medieval

Specializat - Diana State
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2009-06-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

A venit vara şi toată lumea se gândeşte unde îşi va petrece vacanţa. Opţiunile de la târgurile de turism au fost tentante şi cele mai bune oferte au fost în ţări precum Turcia, Grecia şi Bulgaria. Este adevărat că aceste ţări îţi oferă vacanţe frumoase, dar nu ne-am putea organiza concediul şi în România? Nu am putea găsi pe plaiurile româneşti locuri care să ne încânte cu adevărat? Ba da, există astfel de locuri în ţara noastră. În România găseşti locuri de o frumuseţe inegalabilă care abia aşteaptă să le descoperi. Unele dintre aceste zone deosebite şi care te trimit în urmă cu câteva sute de ani, în perioada medievală, sunt oraşele Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Deva şi Sibiu.

Castelul Huniade, cel mai vechi monument istoric din Timişoara

În afară de români, majoritari, cu peste 85%, alte comunităţi etnice din Timişoara sunt reprezentate de maghiari, germani şi sârbi. Structura confesională reflectă diversitatea etnică: ortodocşii coexistă cu romano-catolicii, greco-catolicii şi reformaţii. Istoria oraşului a cunoscut multe perioade interesante, începând cu secolul XIV, când aşezarea devine pentru o vreme reşedinţă regală la iniţiativa lui Carol Robert de Anjou. Un alt moment demn de a fi amintit este secolul XV, atunci când Iancu de Hunedoara este numit comite de Timiş şi îşi mută familia aici. Castelul Huniade, refăcut cu acea ocazie de Iancu, este cel mai vechi monument istoric din oraş. Construcţia cetăţii moderne a Timişoarei începe în 1723 şi durează 42 de ani. Printre atracţiile oraşului se regăsesc Palatul baroc, Catedrala ortodoxă, Domul romano-catolic, Sinagoga din Cetate, dar şi fabrica de bere Timişoreana, construită în jurul anului 1718, imediat după ieşirea de sub dominaţia otomană. Cazarea pentru Timişoara porneşte de la 120 de lei/noapte/cameră dublă la o pensiune de 3 stele.

Cetatea Devei, odată adăpostul haiducilor

Dacă ajungi în Deva, nu ai cum să ratezi Cetatea. Cetatea Deva are cea mai veche datare în anul 1269. Trecând printre ruinele vechilor porţi, prin hrubele slab luminate, gândul ne poartă spre vremurile când probabil aici îşi găseau adăpost haiducii. Aceleaşi ruine, încărcate de mister şi legendă, au zămislit multe poveşti, rod al fanteziei populare. Una dintre acestea arăta că cetatea a fost zidită de zâne cu părul de aur, fetele unor uriaşi, care, certându-se între ele, au distrus-o. Preţul la cazare aici porneşte de la 100 de lei pentru o pensiune de 3 stele.

Capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei, este una dintre cele mai atractive destinaţii ale României. Vizitarea oraşului este cu siguranţă o experienţă minunată pentru cei care vor să vadă viaţa urbană transilvăneană trăită intens, să guste mâncarea sa specifică, minunatele activităţi culturale, o istorie interesantă şi un spirit ce domneşte prin citadelă pe durata întregii zile. Pentru o noapte la un hotel de 3 stele trebuie să plătiţi 40 de euro. Dar dacă doriţi mai multă intimitate puteţi închiria un apartament în regim hotelier pentru care veţi plăti 120 de lei pe noapte pentru o persoană. Dar există şi opţiunea unei pensiuni de 3 stele în care să achitaţi suma de 110 de lei pentru o noapte pentru 2 persoane.

Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană în 2007

Este greu să descrii în câteva cuvinte Sibiul, deoarece arhitectura clădirilor de aici te lasă mut de uimire, de  aceea în 2007 Sibiu a fost Capitala Culturală Europeană. Aşezat în inima ţării, la răscruce de drumuri, închide sudul Transilvaniei, asemenea unei fortăreţe, pe care timpul nu a reuşit niciodată să o distrugă. Cetatea Sibiului sau Hermannstadtul, cum s-a impus în conştiinţa europenilor, a fost dintotdeauna cel mai important centru al populaţiei germane din Transilvania. Acest lucru a determinat Sibiul să ofere o lecţie de toleranţă şi comuniune interetnică. Centrul istoric al Sibiului este alcătuit din cele trei pieţe celebre ale oraşului - Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet, care sunt înconjurate de centuri de fortificaţii. Cazarea: Pensiune o stea, 30 de lei pentru o persoană/zi.

Sighişoara, Perla Transilvaniei

Dacă am pornit într-o călătorie cu iz medieval, unde am putea simţi mai bine acest lucru decât în Sighişoara? Aici se poate ajunge cu maşina pe DN 14 Sibiu - Sighişoara sau E60 Braşov - Sighişoara, sau cu trenul pe căile feroviare - Braşov (126 km) şi Mediaş (39 km).
Sighişoara este printre puţinele oraşe-cetate locuite din Europa şi singurul conservat în cea mai mare parte, dar şi locuit din România. Datorită arhitecturii sale remarcabile, a poziţiei dominante şi a ambianţei geografice, oraşul a fost supranumit încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei". Planul oraşului-cetate este caracteristic oraşelor germane întemeiate în Evul Mediu târziu.

Ce vedem?

Principalul punct de atracţie turistică al Sighişoarei este Cetatea medievală, cu turnuri, bastioane, biserici şi case de locuit bine păstrate până în zilele noastre: Turnul cu Ceas este principalul punct de intrare în cetate - o imagine simbol a Sighişoarei, adăpostind în prezent Muzeul de Istorie al oraşului; Turnul Cositorarilor; Turnul Măcelarilor; Turnul Cizmarilor; Turnul Croitorilor; Turnul Cojocarilor; Turnul Fierarilor; Turnul Frânghierilor; Turnul Tăbăcarilor; Biserica Mănăstirii, Biserica din Deal; Casa Veneţiană; Casa cu Cerb; Casa de pe Stâncă; Casa cu Şindrilă (Eweret); Casa Vlad Dracul etc. Cetatea Sighişoara a primit de-a lungul timpului apelative ca: "Perla Transilvaniei", "Mărgăritar al Transilvaniei", "Nürnberg transilvănean". Sighişoara ni se înfăţişează ca un veritabil oraş-muzeu, oferind vizitatorului modern şansa rară de a realiza o întoarcere în timp, în atmosfera medievală de acum câteva sute de ani.

Unde stăm?

Preţul pentru cazare porneşte de la 100 de lei pe noapte pentru 2 persoane în cadrul unei pensiuni în luna iunie, iar în perioada iulie-august preţul poate ajunge la 120 de lei. În cadrul altei pensiuni am găsit un preţ de 135 de lei pentru 2 persoane pe noapte. În cazul în care doriţi să locuiţi la un hotel de 3 stele, atunci trebuie să alocaţi o sumă de 40 de euro pentru o noapte/persoană.

Nu poţi rata Cetatea Medievală din Târgu Mureş

Izul medieval îl regăsim şi în Târgu Mureş, unde întâlnim Cetatea Medievală, care este amplasată în apropierea centrului municipiului Târgu Mureş. Complexul Cetăţii ocupă o suprafaţă de cca 4,3 ha şi este alcătuit dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri ce formează o mare curte interioară, în cadrul căreia se găseşte Biserica Reformată şi Clădirea Manutanţei. Şi în Târgu Mureş avem de unde alege când vine vorba de cazare. Dacă sunteţi pretenţioşi şi doriţi să vă cazaţi la un hotel de 4 stele, trebuie să plătiţi suma de 99 de euro. Dar dacă vreţi să plătiţi mai puţin, puteţi să alegeţi o vilă unde trebuie să achitaţi suma de 23 de euro pentru o noapte/persoană sau în cazul unei pensiuni alocaţi doar suma de 70 de lei.

Elena Udrea a declarat că intenţionează să introducă într-un circuit turistic cetăţile de tip Vauban aflate în oraşele din vestul ţării, precum Alba Iulia. Lucrul acesta este posibil doar după ce vor prelua cetăţile ce funcţionează ca unităţi militare aflate în patrimoniul MApN. "Sperăm ca la anul să scoatem de la Ministerul Apărării cetăţile Vauban şi să le introducem în circuitul turistic", a spus Udrea. Ea a adăugat că ministerul pe care îl conduce intenţionează să pună la punct un circuit al cetăţilor medievale.

 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de sidexplozia:
  de ce nu amintiti de cetatea medievala a Brasovului sau de cetatea de scaun de la Targoviste, adevaratul loc de domnie al lui Vlad Dracula?
  2009-06-12, 12:15:46 (adresa: 92.80.44.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Barcelona 16 Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; ...
Fostul premier francez Manuel Valls ia în considerare posibilitatea candidaturii la postul de primar al Barcelonei

Dar in Romania in 28 de ani cat cred romanii ca s- ...
Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

decat ca nu au primit, ci poate vor primi, daca .. ...
POR - APROAPE 14.000 DE APARTAMENTE AU PRIMIT FINANTARE PENTRU LUCRARI DE CRESTERE A EFICIENTEI ENERGETICE

decat ca eu fac suma asta direct din buget! ...
Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

decat l-am trimis sa se afle-n treaba! ...
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut ieri, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: