Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Piese unicat in Romania

Sculpturile in piatra de la Pancota sunt rare in intreg spatiul ortodox

Specializat

Data adaugarii: 2004-08-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

In urma campaniei arheologice din acest an desfasurata la Pancota (jud. Arad) au fost descoperite mai multe piese unicat in Romania (si rarisime in intreaga lume bizantina): este vorba de sculpturi in piatra realizate intr-o maniera aparte, specifica spatiului ortodox, gasite impreuna cu obiecte din ceramica (datate in perioada sec XII-XVI), fragmente de bronzuri (aplice de centura, legaturi de carte), podoabe si unelte din os si metal (margele, inele, etc.), fragmente de teracota si faianta. Obiectele provin din cele 35 de morminte (ce au fost cercetate pana in prezent), grupate in doua cimitire - unul cu sicrie din lemn si celalalt cu ciste de piatra. Cimitirele sunt situate in jurul bisericii ce ar fi fost inchinata, se pare, Sfintei Fecioare Maria si ar fi apartinut cultului benedictin, cu toate ca planul si decorul ei sculptat, deosebit de bogat sunt un indiciu ca ar fi apartinut Bisericii Rasaritului. O documentatie ampla, intocmita in sec. al XIX-lea, ce prezinta planuri, desene si descrieri ale ruinelor, arata ca edificiul ar fi fost construit in sec. al XI-lea, intr-o cetate de pamant careia i s-au adaugat ulterior o incinta de piatra si patru turnuri de colt.
De altfel, cercetatorii nu au stabilit cu precizie nici cine a ridicat biserica in interiorul cetatii si nici cine si cand a ridicat fortificatia, presupunand doar ca aceasta face parte din seria cetatilor transilvanene construite impotriva migratorilor, in special huni.
“Cetatea Turceasca”, asa cum este numit situl de la Pancota, unde se desfasoara cercetari sistematice din anul 2000, cuprinde cinci obiective: cetatea de piatra, cetatea de pamant, biserica, manastirea, precum si constructiile epocii turcesti si este trecuta pe lista obiectivelor arheologice de interes national, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor; investigatiile au scopul de a clarifica relatiile cronologice dintre componentele acestui complex. Daca in perioada 2000-2002 a fost explorata partea de est a bisericii (fiind dezvelite si ruinele unei capele situate pe latura de nord a sitului), campania din acest an s-a concentrat in partea de nord-vest a acesteia; aici a fost descoperit unul dintre cele patru turnuri si s-au completat informatiile privind evolutia stratigrafica a monumentului, ne-a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel. Specialistii urmaresc in teren inca un aspect deloc de neglijat: daca desenele pastrate din sec. al XIX-lea s-ar putea verifica, la Pancota s-ar afla cel mai vechi orizont de arhitectura din Transilvania.
Din pacate, insa, in sec. al XIX-lea aproape toate cladirile si pivnitele din oras au fost construite cu piatra din “Cetatea Turceasca”, astfel incat o buna parte a minelor a disparut. Atestat la 1177 intr-un document ce pomeneste de abatele acestei localitati, Pancota devine in 1332 sediul unui arhidiaconat catolic, iar din 1363 devine targ (de acum dateaza si sigiliul localitatii, inscriptia acesteia mentionand prezenta in oras a unor occidentali). In anul 1565 abatia a fost distrusa de turci.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  toate parlamentele post 2009 sunt ilegitime si lov ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  daca dragnistii nu-si vor lasa pasnic labele de pe ...
  Numeroase grupuri de manifestanti din tara au ajuns la Bucuresti pentru a participa la protest. Primii protestatari s-au adunat in Piata Univesitatii

  dobanda trebuie sa fie ceva mai mare decat inflati ...
  BNR nu exclude cresterea dobânzii

  decat cheltuim miliarde, mai trebuie sa si facem?! ...
  Autostrada Ploieşti-Braşov a intrat în dezbatere publică

  UTOPIE : DUPÃ ,AŞA lege VOM IMPORTA parlamantar ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala