Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Ce inseamna aderarea la NATO

Specializat


Ce inseamna aderarea la NATO

Data adaugarii: 2004-03-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

O data cu prezentarea documentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO, omul de rand nu trebuie sa se astepte ca, de maine sau de poimaine, va curge cu lapte si miere in Romania. Salariile nu vor creste, intretinerea nu va scadea, preturile nu vor ingheta. Practic, viata isi va urma cursul firesc, urmand ca efectele intrarii in Alianta Nord-Atlantica sa se faca simtite si in plan economic in timp. Nici in armata nu se vor produce schimbari spectaculoase, cum poate s-ar fi gandit unii prin prisma faptului ca am devenit acum parte a unei aliante militare. Care sunt totusi beneficiile imediate si pe termen mediu ale aderarii la NATO, ce se va intampla practic cu Armata Romana dupa ce toate ceremoniile se vor fi sfarsit si ce costuri presupune dotarea militarilor romani cu tehnica performanta au explicat, in exclusivitate pentru „Curierul national“, George Cristian Maior, secretar de stat in MApN si seful Departamentului pentru Integrare Euro-Atlantica si Politica de Aparare, generalul locotenent Ioan Gavril Ghitas, loctiitorul sefului Statului Major General, si generalul de flotila aeriana Ion Eftimie Sandu, loctiitorul secretarului de stat si sefului Departamentului pentru Armamente din MApN.

Mai multa securitate si acces la informatii

O data intrata in NATO, Romania va beneficia de garantii solide de securitate. Articolul 5, care s-ar traduce prin deviza „toti pentru unul, unul pentru toti“, se va aplica de acum si tarii noastre. Iminenta vreunui atac din partea unui stat tine de domeniul trecutului, principala amenintare la adresa lumii civilizate fiind in momentul de fata terorismul. „Atentatele teroriste din Spania arata foarte clar ca limitele strict geografice nu mai au o relevanta asa de mare si ca trebuie sa se actioneze in zona schimbului de informatii, in zona fortelor specializate etc.“, atrage atentia secretarul de stat George Cristian Maior. Tot el aduce in discutie si un aspect uitat in ultima vreme: „Vom fi si sub o umbrela de protectie nucleara, care, chiar daca nu mai are valoarea din trecut, totusi face parte din soliditatea garantiei care ni se asigura si, normal, in zona asta vom avea acces la lucruri pe care nu le stiam. Este bine sa fii intr-un sistem de securitate unde stii ce se intampla in lume, participi la decizii, ai informatiile necesare, poti sa discuti cu aliatii, esti intr-o pozitie in care poti sa aperi“. La garantiile de securitate se adauga intarirea stabilitatii interne, accesul la informatii care pana acum erau clasificate si o serie de castiguri in plan psihologic si economic. George Cristian Maior: „Fara securitate nu poate exista prosperitate. O data intrati in NATO putem sa gandim mai dezinhibati, mai increzatori la o constructie care sa aduca ceva si cetateanului, statutului acestuia. Nu vom vedea rezultate spectaculoase peste noapte, dar este si un certificat de siguranta pentru investitorii straini. In plus, vom avea o alta forta in negocierile cu UE“. Pe de alta parte, visul romanului din 1945 ca „vor veni americanii“ se va implini in sfarsit prin faptul ca Pentagonul a decis sa infiinteze cel putin o baza militara la Constanta.

Ce loc si rol vom avea

Dupa cum se stie, intre cele sapte state admise acum in Alianta, Romania are de departe cel mai semnificativ potential militar, de aceea si asteptarile Aliantei vizavi de rolul si locul tarii noastre sunt mari. „NATO asteapta lucruri serioase de la noi: o implicare puternica in zona de sud-est a Europei, unde trebuie sa fim o platforma de export de stabilitate intr-o zona cunoscuta ca dificila, aducerea in dialogul euro-atlantic a zonelor estice care cuprind Georgia, Caucazul de sud etc. si o contributie mai mare a noastra la integrarea Ucrainei in procesele europene si euro-atlantice si-n reformele pe care trebuie sa le faca. Este clar ca vom avea unul din cele mai semnificative roluri din flancul sudic al aliantei.“

Spatiul aerian romanesc a devenit spatiu NATO

Pe plan militar, aderarea aduce o transformare spectaculoasa. Generalul Ioan Gavril Ghitas explica: „Din data de 29 martie, de cand Romania este membra cu drepturi depline, misiunile Armatei Romaniei nu mai sunt numai ale Armatei Romaniei. Spatiul aerian romanesc devine spatiu NATO. In acest spatiu se va actiona, cu acordul conducerii politice a tarii, dupa reguli si principii ale spatiului NATO. Vom avea mai multa securitate si protectie pentru ca pentru teritoriul Romaniei si NATO isi asuma anumite raspunderi. Aliantei nu-i mai este indiferent cine circula prin spatiul aerian romanesc, ce nave se perinda prin Marea Neagra. Asa se traduce acest plus de securitate, de aparare si de liniste“. In prima faza, aceste misiuni se vor face cu fortele Armatei Romane. Numai in momentul in care amenintarile trec dincolo de capacitatile nationale, intra in functiune mecanismele NATO. Insa sarcinile unei armate pe timp de pace, precum supravegherea spatiului aerian, a celui maritim, a frontierelor, culegerea de date despre nivelul de radiatii etc., vor fi de acum inainte si in folosul NATO, asa cum si noi vom primi informatii despre ce se intampla in alte spatii NATO. Si nu este vorba numai despre informatii militare. Spre exemplu, in sistemul de urmarire a urgentelor civile sunt implicate toate domeniile, sanatate, industrie, agricultura, si fiecare institutie din Romania va primi date si elemente relevante.
„Dar alte transformari concrete, vizibile, extraordinare“, dupa cum spune generalul Ghitas, „cu Armata Romana nu se va intampla“: „Ne vom continua treaba ca si pana acum. Militarii vor fi la misiuni de mentinere a pacii in afara granitelor, vor continua reforma, instruirea si procesul de profesionalizare“.
Vom pune anumite forte la dispozitia Bruxelles-ului si vom infiinta forte speciale
Dar nu numai misiunile Armatei Romane vor fi si in slujba Aliantei, ci si anumite forte vor fi puse la dispozitia Bruxelles-ului. Concret, Romania s-a angajat ca, pana in 2007, sa aiba gata pentru apararea colectiva doua brigazi, pana in 2009 - un cadru de divizie si probabil dupa 2012 - o divizie. De asemenea, Romania va pune la dispozitia NATO cele doua fregate achizitionate de la Marina Regala Britanica si o escadrila de MiG-uri 21 LanceR. Iar la forta de raspuns a NATO va participa cu o companie NBC.
Fortele care vor incadra unitatile puse la dispozitie vor trebui mentinute la un anumit nivel de pregatire si vor fi fortele cele mai bune ale armatei noastre. „Vor avea un grad ridicat de mobilitate, de protectie, vor fi interoperabile cu NATO. Banii pe care-i vom avea vor fi directionati spre aceste unitati“, spune generalul Ghitas.

Avand in vedere recrudescenta riscurilor si amenintarilor teroriste, si Romania isi va crea forte speciale, capabile sa culeaga informatii si sa dea un raspuns altfel decat cu compania de infanterie.

Nu vor avea loc redislocari de unitati

Chiar daca Romania va fi granita de est a NATO, aceasta nu se va materializa prin vreo mutare de trupe. Generalul Ghitas este ferm: „Nu mutam nici o unitate. Faptul ca vom fi granita NATO nu inseamna instalarea vreunei cortine militare“.

Armata se va profesionaliza, iar salariile militarilor nu vor creste

Sistemul serviciului militar obligatoriu va fi inlocuit cu profesionalizarea fortelor, chiar daca varianta conscriptiei inca se mentine in unele state NATO. „Anul acesta marina se va profesionaliza, la anul, aviatia si pana in 2007, fortele terestre“, declara loctiitorul sefului SMG.
Chiar daca in Polonia sau Cehia, salariile militarilor au crescut serios dupa aderarea la Alianta, acest lucru nu se va intampla si in cazul militarilor romani. Generalul Ghitas ii indeamna pe subordonati sa nu se astepte la o crestere spectaculoasa a salariilor. Doar valoarea indicelui sectorial a crescut de la 1 ianuarie cu 300.000 de lei. La un salariu calculat la indice patru, asta inseamna o crestere de 1.200.000 de lei.

Militarii nu vor mai pleca in misiuni pe baza de voluntariat

Responsabilii militari cred ca misiunile NATO la care Armata Romana va fi obligata de acum sa participe nu se vor inmulti si oricum nu avem capacitatea de a sustine in teatre de operatiuni mai mult de 2000 de militari. De mentionat ca, daca pana acum Romania a participat la misiunile internationale fara a avea o contributie la cheltuielile comune, dar ca membru, situatia se va schimba. In plus, nici militarii nu vor mai pleca pe baza de voluntariat. „Din momentul in care participarea va deveni o obligatie, nici militarul profesionist nu va mai putea refuza plecarea in misiune. Cine refuza pleaca din armata“, atentioneaza generalul Ghitas.

Integrarea poate sa dureze si 10 ani

O data incheiate ultimele ceremonii de aderare, urmeaza procesul greu al integrarii. Potrivit specialistilor militari, acesta se va desfasura pe mai multe planuri, nu numai militar, si poate sa dureze si 10 ani.
MONICA SZLAVIK DRAGOMIR

Adrian Nastase: „Romania obtine un nou statut: apartenenta la lumea occidentala“

Aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica inseamna incheierea, in mod formal, a Razboiului Rece si dobandirea unui nou statut, a unei noi apartenente la lumea occidentala, a declarat premierul Adrian Nastase luni, la National Club Press, din Washington.
„Astazi, intelegerile de la Yalta iau sfarsit. Romania nu mai este o zona tampon intre Rasarit si Occident, este o tara cu un statut care nu mai este ambiguu si care apartine, in mod clar, lumii occidentale“, a spus Adrian Nastase.
Adrian Nastase considera ca noul statut confera Romaniei o sansa mai buna pentru dezvoltare: „Ziua de azi este una extrem de importanta in care trebuie sa ne bucuram, o zi in care putem sa uitam pentru o clipa grijile si necazurile si sa speram cu mai multa forta in ceea ce ne-am propus pentru romani - o sansa mai buna, o sansa reala, conditii de viata mai bune si, in general, o apropiere mai mare de standardele occidentale“.
Seful executivului roman a aratat ca implinirea acestui deziderat vine dupa o perioada de frustrari si nemultumiri: „Este important ca reusim sa dam un semnal de unitate interna si sa primim o garantie de securitate din partea partenerilor nostri“.
Premierul Adrian Nastase a tinut sa multumeasca partenerilor europeni, dar si, in mod special, presedintelui Statelor Unite, George W. Bush, care a sprijinit procesul de extindere al Aliantei.

Vasile Puscas: Pregatirea integrarii in UE se va accelera

Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, considera ca indeplinirea criteriului politic si a celui economic de aderare la NATO este o garantie si a evolutiei pozitive a criteriilor de aderare la UE. El opineaza ca aderarea Romaniei la NATO este „un punct de sustinere si a procesului de aderare la UE (cu efecte asupra relatiilor internationale ale Romaniei, influentand si situatia interna, din punctul de vedere al democratiei si statului de drept“.
Intrarea in Alianta Nord-Atlantica situeaza tara noastra intr-o zona de securitate si stabilitate, care conteaza si din punctul de vedere al Uniunii Europene, pentru ca intre criteriile de aderare la NATO si UE exista complementaritate, precizeaza Puscas, adaugand ca primirea Romaniei in NATO demonstreaza ca au fost realizate progrese, „care ne incurajeaza sa acceleram si procesul de pregatire a aderarii la UE“.

Romania se va subordona Comandamentului sudic de la Napoli

Romania se va subordona Comandamentului sudic al Aliantei cu sediul la Napoli. In privinta functiilor, vom avea cel putin o pozitie de general de doua stele si cateva de colonel la SHAPE. Vom avea, de asemenea, reprezentanti militari la Bruxelles si in comandamentele din zona noastra. (M.S.D.)

Armata va cheltui 30-35% din buget pentru achizitii

Pentru a dota fortele pe care Romania s-a angajat sa le puna la dispozitia NATO, se va continua achizitia de tancuri modernizate (TR-85 M1), de masini modernizate de lupta a infanteriei (MLI-84 M), de lansatoare de rachete tip LAROM, de echipamente aparare NBC si a unor echipamente de comunicatii interoperabile, dupa cum declara generalul de flotila aeriana Ion Eftimie Sandu.
In perspectiva, si tara noastra, asemeni Poloniei, va trebui sa achizitioneze un nou tip de avion de lupta, care sa inlocuiasca flota actuala pana in 2012. Dar pana in prezent, MApN nu si-a exprimat optiunea privind tipul de avion. Nu se va pune problema achizitionarii altor elicoptere de atac, absolut necesare sustinerii fortelor terestre, intrucat elicopterele multirol de tip IAR-330 PUMA, modernizate cu sistemul SOCAT, vor mai putea opera inca 20-25 de ani.
In conditiile in care procentul din PIB alocat anual apararii se va mentine la 2,38 %, MApN va avea fonduri disponibile pentru dotarea si pregatirea fortelor, astfel incat sa-si poata indeplini angajamentele asumate fata de NATO. In cadrul acestui buget, procentul alocat inzestrarii reprezinta circa 30-35 %. (M. S. D.)
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic