Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

Invatamant in limba materna pentru aromanii din Albania

Specializat


Invatamant in limba materna pentru aromanii din Albania

Data adaugarii: 2004-03-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Aromanii din Albania sunt asezati predominant in doua zone, respectiv, farserotii in cea montana din jurul localitatilor Korcea (Curceaua), Frasari, Moscopole, Pleasa, de o parte si de alta a Alpilor centrali albanezi, pana in Macedonia si Grecia, precum si descendentii saracacianilor localizati in campia litorala din centrul si sudul tarii. Aromanii au alcatuit in Albania comunitati compacte, grupate in jurul principalului centru de cultura si civilizatie aromaneasca din Balcani, Moscopole, in apropiere de orasul albanez de astazi - Korcea.
Referitor la numarul populatiei aromane din Albania, conform asociatiilor reprezentative ale comunitatii, aceasta se cifreaza la 300.000 de persoane, in timp ce conform studiilor Institutului de Cercetari si Statistica al Academiei Romane numarul ei ajunge la 140.000 - 170.000 de persoane, situand-o printre cele mai importante minoritati din Albania, fara statut de minoritate nationala si, implicit, fara drepturile ce decurg din aceasta - serviciu religios, invatamant in limba materna, reprezentare proprie in administratia publica si in parlament etc.
O organizatie foarte importanta a aromanilor din aceasta tara este Asociatia Culturala „Aromanii din Albania", realizata in 1991, care are ca obiectiv pastrarea limbii, traditiilor, istoriei, culturii si religiei populatiei aromane, inclusiv prin derularea de programe vizand scolile si gradinitele, intr-un stat ce recunoaste aromanii doar ca minoritate lingvistica. Asadar, in ceea ce priveste invatamantul in limba materna, in Albania au functionat scoli cu predare in limba romana si in dialect; in anul 1912, de pilda, existau 17 scoli primare si un gimnaziu.
In prezent, in localitatea Divjaka, unde traieste de asemenea un numar important de aromani, functioneaza o scoala cu predare in dialectul aroman si in limba romana. Aceasta a fost infiintata la initiativa Asociatiei si cu sprijinul unor oameni de afaceri aromani, activitatea celor 27-30 de copii de origine aromana incluzand lectii in dialect aroman si de limba romana, precum si vizite la obiective istorice si de cultura aromana.
Raspunzand solicitarii comunitatii aromanilor din Albania, Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a sprijinit, inca din 2003, activitatea scolii si a gradinitei, atat financiar cat si prin donatii, constand in materialele didactice necesare (manuale, rechizite). Este important de remarcat faptul ca o scoala si o gradinita la Divjaka sunt pasi importanti in procesul de pastrare si afirmare a identitatii etnice, lingvistice si religioase a aromanilor din Albania, la acestea adaugandu-se si demersurile oficiale in aceeasi directie. Pe aceasta linie s-a inscris, de altfel, turneul in Peninsula Balcanica al secretarului de stat al DRP, Titus Corlatean, din noiembrie 2003, care a inclus si o vizita in Albania. In cadrul discutiilor, cu Fatri Sinani, presedintele Comitetului de Stat pentru Culte din cadrul Consiliului de Ministri, cu Agron Tare, seful Oficiului pentru Minoritati din Ministerul de Externe Albanez, precum si cu Thimi Nika, directorul Institutului pentru Diaspora Albaneza, au fost abordate aspecte specifice legate de situatia aromanilor care traiesc in aceasta tara, oficialul roman solicitand sprijinul autoritatilor albaneze pentru cererile formulate de comunitatile aromane: introducerea invatamantului si a serviciului religios in limba materna, asigurarea unor programe specifice la posturile de radio si televiziune etc.
Sustinerea scolii si gradinitei de la Divjaka se inscrie in cadrul proiectelor DRP de sprijinire a romanilor din Peninsula Balcanica, in vederea pastrarii si afirmarii identitatii lor nationale, in conformitate cu standardele europene in materie si pe baza principiului reciprocitatii.

D.R.P
8 martie 2004
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Thede:
  Vezi poza de pe perte: Un portret al lui Saguna si o harta a Romaniei
  2006-10-10, 11:55:12 (adresa: 82.198.250.*)
 2. de Ion Lucian:
  As dori sa conversez cu romani din Albania.Daca exista site-uri ale romanilor din Albania sau daca as putea primi cateva adrese de e-mai,telefoane.etc. ar fi grozav. Cu speranta unui raspuns favorabil,va multumesc. Ion Lucian
  2006-12-16, 13:06:13 (adresa: 83.103.182.*)
 3. de Sofokli:
  Salut Ion Lucian , sunt un aroman din Albania si fac studiile in Bucuresti. Sunt dispus sa conversez pe tema aromanilor din Albania e-mail : sofokli_x@yahoo.com
  2007-03-30, 01:09:44 (adresa: 86.55.109.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Actualitate Companii

Specializat

Politic