Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Specializat

George Bush: Cei sapte sunt “prieteni pe care vom fi mandri sa-i numim aliati”

Specializat

Data adaugarii: 2003-05-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Anul acesta, de Ziua Victoriei sarbatorim o altfel de victorie pentru Europa. Cu putin timp in urma, Senatul Statelor Unite a votat in unanimitate in favoarea admiterii in NATO a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Romaniei, Slovaciei si Sloveniei. Aceste natiuni eroice au supravietuit tiraniei, si-au castigat
libertatea si locul printre natiunile libere. America le-a considerat intotdeauna prietene si va fi mereu mandra sa le considere aliate.
Le multumesc ministrilor de externe din statele membre NATO - si ai statelor care vor fi curand in Alianta - care se afla alaturi de noi. Ii multumesc foarte mult secretarului de stat Colin Powell, care a fost un sustinator puternic si neobosit al extinderii NATO (...).
Infrangerea Germaniei naziste a pus capat conflictului armat din Europa. Dar victoria aceea nu a adus cu ea o pace reala si unitatea continentului. Pentru milioane de oameni, tirania doar a imbracat o uniforma diferita. Libertatea Bulgariei si Romaniei, Slovaciei si Sloveniei a fost subminata de dictatori comunisti. Iar Estonia, Letonia si Lituania au fost sterse de pe harta tarilor independente.
Dupa prabusirea Cortinei de Fier din Europa si dupa ce au fost distruse zidurile si aruncata sarma ghimpata, natiunile libere din Europa si Statele Unite si-au unit fortele si curajul si au format cea mai mare alianta a
libertatii (...).
Divizarea produsa de razboiul rece a fost inlaturata cand locuitorii Europei centrale si de est si-au luat istoria in propriile maini si si-au luat inapoi drepturile si libertatea.
Din acea clipa a fost clar ca vechile linii care desparteau Europa dintre est si vest, liniile Ialtei, au devenit pentru viitor total nesemnificative.
In urma cu aproape doi ani, la Varsovia, am cerut extinderea NATO catre toate democratiile europene, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra si tot ceea ce se situa in aceasta zona, astfel incat locuitorii acestor tari sa se bucure de aceleasi sanse de securitate si libertate ca si vechile democratii europene.

Am cerut tuturor aliatilor din NATO sa reinnoiasca misiunea noastra si sa se confrunte cu marile provocari si oportunitati ale lumii, dincolo de Europa. Si aceste provocari au aparut foarte repede. Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie, pentru prima data in istorie NATO a invocat angajamentul sau fata de comunitate - fata de apararea comuna.
Prietenii nostri din Europa centrala si de est au raspuns imediat, oferind resurse, logistica si informatii in sprijinul lichidarii celulelor teroriste, a anihilarii comploturilor teroriste si a desfiintarii retelelor de finantare a teroristilor.
In razboiul din Afganistan, state din Europa centrala si de est au trimis militari, forte speciale, si pentru mentinerea pacii ca sa ajute la infrangerea talibanilor, la distrugerea teroristilor si pentru a aduce pacea poporului Afganistanului.
In batalia pentru Irak, statele din Europa centrala si de est au fost de partea Americii si coalitiei noastre pentru a pune capat unei grave amenintari la adresa pacii si pentru a elibera Irakul de un regim brutal. Popoarele din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia au amintiri recente despre tiranie. Si ele cunosc consecintele indiferentei fata de pericol.
Ele au fost nevoite sa-si demonstreze de multe ori dorinta si capacitatea de a apara libertatea impotriva dusmanilor lor. Prin actiunile lor, ele s-au dovedit a fi aliati. Si acum a venit timpul sa le facem aliati si printr-un tratat.
Votul din Senat a adus aceasta zi mai aproape. Cer tuturor membrilor NATO sa-i primeasca pe acesti noi membri cat mai repede posibil. Aceste tari vor face NATO mai puternica si avem nevoie de puterea lor pentru toate activitatile care ne stau in fata. Vom continua sa ne luptam cu terorismul global si sa ne opunem energic proliferarii mijloacelor de distrugere in masa.
NATO in sine trebuie sa-si dezvolte noi capacitati militare pentru a face fata noilor pericole ale unei noi epoci. Trebuie sa ajutam popoarele din Balcani sa devina partenere cu drepturi depline in Europa. Salutam angajamentul Albaniei, Croatiei si Macedoniei fata de valorile si principiile NATO. Si vom sprijini inaintarea lor pe calea reformei.
Mai sunt necesare eforturi pentru a consolida ordinea si securitatea in Irak, astfel incat poporul irakian sa-si poata edifica institutiile libertatii si sa ofere un exemplu al democratiei pentru celelalte state arabe. Si asa cum NATO a sprijinit libertatea pentru toata Europa, trebuie sa sprijinim popoarele de pretutindeni care se lupta pentru o mai mare libertate, toleranta, dezvoltare si oportunitati, inclusiv pentru cele din Orientul Mijlociu si Africa.
Popoarele din Europa centrala si de est reprezinta unul dintre marile exemple ale istoriei de putere si dorinta de libertate. Si credem ca acest exemplu va fi urmat si multiplicat in intreaga lume
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Auto