Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Real estate

25% din cumpărătorii actuali de locuinţe noi sunt investitori

Real estateData adaugarii: 2017-03-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Diferenţele între investitorii şi cumpărătorii finali, care vor să locuiască în apartamente noi: investitorii actuali sunt mult mai atenţi la preţ şi amplasament, dar ţin mai puţin la compartimentare şi poziţionarea în bloc

Investitorii în locuinţe noi, destinate închirierii, reprezintă aproape 25% din clienţii actuali şi ei au un comportament diferit faţă de cumpărătorii finali, end-useri, care aleg apartamentele pentru locuit. Pentru investitori, cele mai importante criterii sunt preţul (de care depinde randamentul investiţiei) şi zona, amplasamentul să fie într-o zonă căutată de chiriaşi.
Cumpărătorii finali sunt mai generoşi la preţ, alocă un buget mai mare şi cu 20%, atunci când vor să se răsfeţe, să locuiască în apropierea unui parc, a unei şcoli bune sau să aibă o poziţie privilegiată în ansamblu - pentru o panoramă de vis, de pe terasa proprie, de exemplu sau să aibă spaţii vitrate mari, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Nordis. Pentru investitori însă preţul este cel mai important, acesta trebuie să fie cât mai mic, astfel încât locuinţa scoasă la închiriere să asigure un randament cât mai mare. 
„Investiţiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare şi un risc mai mic decât investiţiile pe burse. Pe sectorul rezidenţial, randamentele pornesc de la 5-6%, dar pot ajunge şi la 8-9% în cazul apartamentelor achiziţionate în fază de proiect, cand discounturile pot fi semnificative”, declară Florin Poştoacă, Managerul Departamentului de Investiţii din cadrul Nordis. 

Criteriile cele mai importante pentru investitorii actuali în locuinţe noi

Când caută un apartament nou ca investiţie pentru închiriere, un cumpărător întreabă de:
1.Preţ, trebuie să se încadreze într-un calcul economic privind randamentul investiţiei - de 6-9% pe an.
2. Zonă - pentru că a crescut oferta de închiriere şi este concurenţă pe această piaţă, zona în care se află locuinţa face diferenţa şi trebuie să fie cât mai aproape de potenţialii clienţi (sau să aibă acces direct cu mijloace de transport, metrou în principal) către facultăţi, poluri de clădiri de birouri, un loc legat de facilităţile sociale - magazine, restaurante, activităţi ale vieţii urbane. 
3. Uşurinţa în administrare - în ceea ce priveşte tipul locuinţelor, investitorii preferă apartamentele şi nu vilele, pentru că apartamentele sunt mai uşor de întreţinut, au mai puţine cheltuieli curente, reparaţii în timp, taxe şi impozite mai mici. La apartamente, cu cât cheltuielile curente sunt mai centralizate, cu atât mai bine.
4. Facilităţile ansamblului rezidenţial (piscină, saună, pază permanentă, magazine...) - sunt importante, dar ele înclină balanţa spre da sau nu, în funcţie de segmentul de piaţă al locuinţei, dacă este pe categoria de apartament ieftin/mediu sau de lux. 
Pentru apartamentele ieftine, situate în ansambluri rezidenţiale, investitorii preferă cât mai puţine facilităţi, astfel încât costurile lunare cu întreţinerea să fie cât mai mici, potrivit cerinţelor chiriaşilor potenţiali. 
De cealaltă parte însă, pe segmentul de lux, sunt preferate ansamblurile care au cât mai multe facilităţi, pentru că viitorii chiriaşi preferă să le aibă şi existenţa lor este o plus valoare la închiriere.
5. Amenajarea apartamentului să fie minimală, cu finisajele interioare, echipamentele şi obiectele sanitare doar strict necesare şi uşor de înlocuit sau reparat.

Criteriile cele mai importante pentru cumpărătorii finali 

1. Zona - pentru un cumpărător final amplasament devine din ce în ce mai important.
Spre deosebire de anii de criză, unde bugetul era primul pe listă, pe segmentul de locuinţe ieftine, dar şi pe middle şi lux, acum zona trece pe primul loc, în condiţiile în care există numeroase oferte, pe toate categoriile de preţ şi în toate zonele Capitalei. La alegerea zonei se ţine cont şi de existenţa unui parc în apropiere, care este un plus, de apropierea de mijloacele de transport în comun, iar pentru familiile cu copii contează grădiniţele, şcolile, supermarketurile, locurile de joacă pentru copii.
2. Poziţionarea în bloc - se caută apartamentele luminoase, care au cât mai multe ferestre libere, de multe ori situate la etaje superioare, unde este mai multă lumină şi mai multă linişte. Priveliştea de la fereastră, să nu fie la parter sau la ultimul etaj. Toate aceste pretenţii ridică preţul locuinţei cu între 10 şi 20%.
3. Funcţionalitatea apartamentului, împărţirea camerelor, numărul de băi. Pentru familii mai ales contează foarte mult ca fiecare metru pătrat de spaţiu să fie bine folosit, să fie util. Aspecte ca bucătărie închisă, spaţiile de depozitare, camerele bine proporţionate, separarea spaţiului de noapte de cel de zi, sunt importante pentru cumpărătorul end-user.
4. Amenajarea apartamentului să fie atractivă şi în tendinţele actuale de design, finisajele interioare, echipamentele şi obiectele sanitare să fie superioare calitativ, cât mai frumoase pentru segmentul de middle şi de lux. Pe segmentul de locuinţe ieftine există însă şi un segment de 50% din clienţi la polul opus, care depind foarte mult de buget şi negociază scoaterea finisajelor din pachetul de vânzare, urmând a le realiza în timp. 
5. Preţul este impus de condiţiile actuale de creditare, pe segmentul de locuinţe ieftine şi middle fiind în vigoare pragul de 60.000 euro de la programul Prima casă, pentru locuinţele mici şi de maximum 100.000 euro, pentru locuinţele de trei şi patru camere, pentru a beneficia de TVA de 5%.
Pe segmentul de lux, mare parte din cumpărători nu depind de credite bancare, sau au acces mult mai facil la creditare. În imobilele noi, achiziţia apartamentelor se poate face şi pe companie, beneficiind astfel de taxare inversă în cazul TVA-ului, care, fiind un procent din valoare, poate însemna o creştere semnificativă a preţului.
Cumpărătorii finali nu obţin însă discounturi atât de mari precum investitorii, marja de negociere fiind mai mică decât în cazul investitorilor (acest lucru şi datorită faptului că aleg locuinţe care sunt şi mai căutate - bine poziţionate în bloc, funcţionale, cu finisaje bune).
Pentru a ilustra diferenţele între investitori şi cumpărători finali, vă prezentăm un exemplu elocvent al comportamentului cumpărătorilor finali versus investitori în ansamblul Park Residences 5 (foto), din zona Băneasa. 
Anul trecut, în faza de construcţie, cumpărătorii finali au achiziţionat apartamente de trei camere la etaje intermediare, cu vedere spre lac sau spre o zonă de vile, cu preţuri situate în jurul valorii de 100.000 de euro, în timp ce investitorii au cumpărat apartamente de trei camere cu aceeaşi suprafaţă la preţuri de 80.000 euro-85.000 de euro, dar la parter sau cu vedere spre curtea interioară. 
Acestea sunt închiriate în acest moment la tarife lunare cuprinse între 600 euro/lună şi 700 euro/lună, în funcţie de gradul de mobilare.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de AntenistontelCretinel:
  exact ca in 2007!
  2017-03-29, 08:06:39 (adresa: 95.77.216.*)
 2. de Lucrator la Oltchim:
  Este totusi o diferenta fata de 2007 ,atunci investitorii se imprumutau la bănci să-și sustima egoul , si investeau in casele de pe câmpuri poienite si margini de orase , asa zisele "Zone in plina dezvoltare " care au rămas la stadiul de speranta postrevolutionara . iar astăzi investitorii primăverii economice lucrează cu bani proprii stransi cum au putut . Oricum fericirea e mare si copii nascuti astăzi vor avea la dispozitie cc 3-4 case , multumita bucuriei de a trai astăzi in Romania . Demografia românească de astăzi este mult superioara tehnicilor germane de distrugere etnica din anii 40 . Din inimi de romani va zicem Danche .
  2017-03-29, 11:26:08 (adresa: 79.118.55.*)
 3. de AntenistontelCretinel:
  singura diferenta fata de 2007 este legislatia: ”prima casa”, darea in plata si falimentul personal!
  2017-03-29, 17:09:01 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
Mașinile diesel, interzise OFICIAL

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

1..6,ai fost pestele?? ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie