Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, 20 de ani de cooperare

PoliticData adaugarii: 2017-07-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Acum 20 de ani, la 11 iulie 1997, era semnat Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, cadru extins de colaborare vizând consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de Sud-Est.

De la lansarea sa, Parteneriatul Strategic cu SUA a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti, unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană.
Odată cu adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul 21 dintre România şi SUA, la Washington DC, la cel mai înalt nivel, şi semnarea „Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”, relaţiile dintre ţara noastră şi Statele Unite au avansat spre un nou nivel de excelenţă şi aprofundare.
Colaborarea dintre cele două state s-a consolidat atât pe dimensiunea strategică, politico-militară şi de securitate, cea mai performantă arie de cooperare bilaterală, cât şi pe cea a schimburilor economice. Eforturile s-au concentrat, în paralel, pe stimularea tendinţei ascendente a dialogului politic şi a cooperării în plan strategic şi militar, pe dezvoltarea dimensiunii economice şi de securitate energetică, precum şi pe promovarea contactelor interumane, în vederea aducerii acestora la acelaşi nivel de excelenţă.
Cooperarea robustă în domeniul securităţii reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Operaţionalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu este unul dintre proiectele comune de succes strategic şi, totodată, argumentul pentru aprofundarea cooperării bilaterale şi în cadrul NATO.
Comerţul şi investiţiile constituie altă dimensiune crucială a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă avantaje comune şi regionale, stimulează creşterea economică reciprocă şi asigură prosperitatea comună. Pentru amplificarea schimburilor economice, România s-a angajat ferm, prin programele de guvernare, să asigure un climat investiţional atractiv, transparent şi stabil, care să răspundă cerinţelor investitorilor, americani, străini şi autohtoni deopotrivă. În toamna anului 2017, România va fi gazda misiunii economice americane Trade Winds, eveniment la care sunt aşteptate peste 100 de companii americane. 
Prevederile Declaraţiei Comune sunt într-un avansat proces de operaţionalizare, eforturile comune în acest sens fiind coordonate la nivelul Dialogului Strategic bilateral instituit în acest scop, care are loc cu frecvenţă anuală la nivel politic.
Cea mai recentă reuniune, din 26 septembrie 2016, de la Washington D.C., a reconfirmat dorinţa de a dezvolta suplimentar relaţiile pe domeniile enunţate în document. Sunt deja operaţionale grupuri de lucru bilaterale sectoriale privind chestiunile economice/comerciale, securitate energetică, educaţie/cultură/inovaţie, siguranţă cibernetică/industrie digitală, probleme consulare/afaceri interne, inclusiv problematica vizelor, care reflectă şi priorităţile de acţiune imediată. Aceste grupuri s-au reunit deja în cadrul dialogului interimar care a avut loc la MAE pe 12 aprilie 2017, la nivel tehnic. Următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA este preconizată pentru toamna acestui an, la Bucureşti. 
Dialogul politic la cel mai înalt nivel a fost confirmat recent, prin întrevederea preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu omologul american, la 9 iunie 2017, la Washington, în cadrul căreia preşedintele Donald Trump s-a pronunţat pentru întărirea parteneriatului dintre Statele Unite şi România.   
Parteneriatul Strategic este îmbogăţit prin contactele la nivel interuman dintre cele două state, fiind întărit de o relevantă comunitate de origine română din Statele Unite. Dezvoltarea suplimentară a acestor contacte este un obiectiv împărtăşit atât de România, cât şi de Statele Unite, prin susţinerea schimburilor în domeniul educaţiei, al cercetării, dar şi prin dezvoltarea suplimentară a turismului dintre cele două ţări. Un factor important este dat de accederea României în Programul Visa Waiver, fiind în prezent depuse eforturi susţinute pentru îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite în acest sens de legislaţia americană.  
În prezent, România şi SUA sunt angajate într-o relaţie bilaterală consolidată, reflectată de dinamica şi nivelul înalt al dialogului politic bilateral din ultimii ani, de nivelul de excelenţă al cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, marcat de măsurile politico-militare de reasigurare ale SUA faţă de România, operaţionalizarea Bazei de la Deveselu şi extinderea cooperării la baza de la Mihail Kogălniceanu, de decizia ţării noastre de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, precum şi de adoptarea măsurilor pentru creşterea atractivităţii mediului de afaceri românesc pentru investitorii americani. 
Ataşamentul României la valorile democratice, poziţia sa geostrategică în plan regional şi stabilitatea macroeconomică reprezintă cele mai solide argumente că România este un partener de încredere pentru SUA şi pentru comunitatea transatlantică, în actualul context geostrategic marcat de crize regionale şi globale.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  20 de ani de cand tapu a indepartat un teritoriu romanesc fara nicio agresiune.
  2017-07-12, 12:44:26 (adresa: 51.15.43.*)
 2. de Misakov dirliu:
  Pr. Nr. 1 : cu cat va platesc rusii ma talambilor ? Si un retardat isi da seama ca , cu toate nenorocirile pricinuite de anglo- americani intregii Europe Centrale si de Est 45 de ani lasandu- ne pe mana rusilor , este mai bine colonie americana decat gubernie rusesca inecata in votca puturoasa si peste uscat . Aaaaa, ca a existat un procent mic de naimiti ca voi care o duceau bine asta va priveste si am simtit- o pe pielea noastra. Asa ca ai sictir la oala cu stir si cantati la alta masa.
  2017-07-12, 13:20:05 (adresa: 109.98.38.*)
 3. de istoric:
  pt 2 tefel_ ,se referea la i. serpilor din M.Neagra
  2017-07-12, 14:24:03 (adresa: 92.222.6.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
“Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

PENSIONARII SI-AU FACUT-O CU MANA LOR:AU VOTAT pes ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Real estate

Extern

Util