Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Ponta: Guvernul român nu trebuie să dea Moldovei sfaturi sau indicaţii

Politic - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-08-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

"Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu Guvernul din Moldova pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment"

Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Republicii Moldova sfaturi sau indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu autorităţile de la Chişinău, iar gazoductul Iaşi - Ungheni, care va fi deschis anul viitor, reflectă trecerea de la vorbe la fapte, a declarat premierul Victor Ponta, informează Mediafax. "Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu Guvernul din Moldova pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment", a spus Ponta, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi - Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a arătat că Uniunea Europeană şi România au demonstrat că sunt parteneri strategici în acest proiect, iar sprijinul pentru zona energetică a devenit mult mai "solid" şi mai vizibil în ultimii ani. "Odată cu darea în exploatare a gazoductului Ungheni - Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adiţională de import al gazelor naturale. Am demarat împreună cu partenerii din Uniunea Europeană şi România pregătirile pentru următoarea etapă a proiectului, inclusiv extinderea gazoductului spre Chişinău", a spus Leancă. El a apreciat că acest proiect derulat cu sprijinul Uniunii Europene reprezintă şi un nou pas pe drumul "lung şi complex" al integrării europene a Republicii Moldova. Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a asigurat că acest proiect va fi sprijinit în continuare de către Uniunea Europeană. Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi - Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene. Proiectul urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Ponta, întrebat dacă reţeaua de gaz Iaşi - Ungheni nu supără Rusia: Nu cred

Construcţia conductei de gaz Iaşi - Ungheni, care va diversifica resursele de aprovizionare ale Republicii Moldova, nu are de ce să supere Rusia, deoarece atât România, cât şi statul moldovean au relaţii foarte bune cu "Marele Vecin", iar locuitorii au dreptul la gaze ieftine, a spus Ponta. Prin gazoduct se urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz. Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlinul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor "supăra". "Când începem un proiect, nu mă gândesc cine se supără, mă gândesc cine beneficiază. (.


..) Nu cred că se supără, nu are de ce să se supere cineva, avem relaţii foarte bune cu Marele Vecin, noi şi dumneavoastră (autorităţile moldovene - n.r.), dar aici vorbim de dreptul fiecărui locuitor din Republica Moldova şi din România de a avea un preţ la gaze mai mic şi de interesul economic. (...) Nu cred că se supără nimeni; dacă se supără, îi împăcăm", a spus Ponta. El a arătat că România va avea în 2018 o producţie de gaze naturale suficientă pentru acoperirea consumului şi că strategia energetică a ţării include şi relaţia cu Republica Moldova.
"Preşedinţii de Consilii Judeţene au luat mereu mai multe voturi ca preşedintele şi
premierul"
Preşedinţii de Consilii Judeţene, denumiţi "baroni", au primit întotdeauna mai multe voturi la alegeri decât preşedintele României şi primul-ministru, o realitate care poate nu place la nivel central, dar care denotă că oamenii au mai multă încredere în aleşii locali, a afirmat premierul Ponta. Declaraţia a fost susţinută de premier, în Republica Moldova, într-un discurs susţinut în faţa autorităţilor locale prezente la deschiderea Forumului pentru euroregiunea Siret - Prut - Nistru.
"Nu ştiu dacă dumneavoastră, în Moldova, sunteţi numiţi «baroni», cum sunt numiţi preşedinţii noştri de Consilii Judeţene. Eu vreau să spun că, aşa cum sunt ei numiţi «baroni», au luat întotdeauna mai multe voturi şi decât preşedintele României, şi decât primul-ministru, ceea ce înseamnă de fapt că oamenii au încredere în aleşii locali, în primari, în preşedinţii de Consilii Judeţene. Poate că nu ne place la centru de ei, dar asta e realitatea, au mai multă încredere, sunt mai aproape de ceea ce au nevoie oamenii", a spus Ponta.
El a recomandat oficialilor moldoveni să fie «mai deştepţi» şi să evite greşelile României în absorbţia fondurilor europene, afirmând că "nouă ne-au trebuit 6 ani ca să fim deştepţi".

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Gigi Berlogea:
  ASA E, DAR TREBUIE SA LE DEA MOLDOVENILOR GAZE SA LE CONSTRUIASCA SI CONDUCTELE IN TIMP CE ROMANILOR LI SE SCUMPESTE TARIFUL LA GAZE! SA NU MAI AUD DE PEDELEU DR NICI DE USELEU!
  2013-08-28, 05:25:32 (adresa: 79.113.198.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate