Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Imaginea negativă a României, declanşată de plângerea la Veneţia

Politic - Costin Niţu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2012-10-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Meleşcanu: SIE nu este o agenţie de PR, obiectivul nostru e culegerea de informaţii

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, consideră că momentul care a declanşat în vară evoluţia negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia privind OUG care tăia din atribuţiile Curţii Constituţionale, arătând că partenerii înţeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate, citează Mediafax. "O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanşat totul, pentru că partenerii noştri - nu-i interesează, şi ei au lupte politice interne, ei înţeleg foarte bine că e competiţie politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcţionare a unei societăţi democratice, care trebuie respectate - principiul separaţiei puterilor, al echilibrului între puteri", a spus el.
De asemenea, răspunzând la o întrebare privind unele declaraţii făcute în august de către fostul preşedinte interimar, Meleşcanu a arătat că SIE este un serviciu al cărui obiectiv este culegerea de informaţii. "Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcţiile Serviciului, ne definesc pe noi ca singurul serviciu naţional care acţionează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român şi sprijinirea priorităţilor României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici", a spus Meleşcanu.
El a amintit că, în urma unor declaraţii sau speculaţii care s-au făcut în vară, SIE a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE deschiderea unei anchete, exprimând "disponibilitatea totală de a răspunde la orice întrebări". "Problema cu SIE e extrem de simplă: noi furnizăm informaţii, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligaţia noastră ca serviciu este să furnizăm informaţii pe care le-am verificat", a mai spus el. Întrebat dacă SIE i-a transmis în acea perioadă preşedintelui interimar informaţii neplăcute, Meleşcanu a răspuns că "au fost foarte multe informaţii neplăcute, inclusiv cele legate de imagine". "Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puţin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firmă de relaţii publice, noi facem spionaj, obţinem informaţii, îi informăm pe decidenţi.
Din momentul în care decidenţii politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem în aplicare ceea ce s-a spus. Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operaţie, puteam să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat", a continuat el. Solicitat să precizeze în ce ar fi putut consta implicarea Serviciului, Meleşcanu a răspuns: "O analiză care să ne permită nouă să vedem care sunt principalele cauze". Meleşcanu a mai spus că SIE lucrează "cu instituţii, nu cu oameni". "Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informare pentru preşedinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic", a mai spus el. Directorul SIE a precizat că a avut o singură discuţie cu fostul preşedinte interimar după instalarea la Cotroceni, "foarte generală", în care el a explicat competenţele Serviciului. Meleşcanu a adăugat că în perioada suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. În plus, el a susţinut că nu a avut nicio discuţie cu Traian Băsescu în perioada suspendării din funcţie, nici măcar la telefon.

"Nu există o ameninţare privind iminenţa unui atentat împotriva României"

Teodor Meleşcanu a mai spus că nu există la ora actuală elemente privind iminenţa producerii unui atentat în România în perioada următoare, el menţionând totodată că declaraţiile lui Omar Bakri atrag atenţia asupra faptului că ţara noastră nu este imună în faţa acestui pericol. "Într-un anumit fel, declaraţia lui Omar Bakri ne atrage atenţia asupra faptului că România nu este imună la acest pericol al unor acte teroriste. Tocmai de aceea, printre priorităţile care sunt acordate activităţii noastre la SIE, protecţia împotriva actelor teroriste este unul din cele mai importante elemente", a spus Meleşcanu, într-o emisiune televizată. El a precizat că SRI este "cap de coardă" în materie de combatere a terorismului, fiind vorba de activităţi care se desfăşoară cu precădere pe teritoriul României, menţionând totodată că, în tot ceea ce priveşte informaţiile externe, SIE colaborează cu SRI
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: