Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Stânga şi dreapta au bătut palma

Politic - Ramona Leşeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-12-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

PD-L a renunţat la coaliţia cu UDMR
Marko: Uniunea merge în opoziţie
Iliescu: PSD-PD-L va funcţiona dacă preşedintele nu va fi factor perturbator

După mai multe runde de negocieri, PSD şi PD-L au decis să guverneze împreună în "numele crizei economice" şi în ciuda disputelor tăioase dintre cele două formaţiuni aflate la poli doctrinari opuşi. Astfel, pentru realizarea "Parteneriatului pentru România", PSD a renunţat la postul de premier în favoarea democrat-liberalilor, iar PD-L a renunţat la alianţa cu UDMR, aşa cum au cerut social-democraţii. De asemenea, cele două partide au hotărât menţinerea cotei unice, aşa cum a dorit partidul lui Emil Boc, dar şi adoptarea unor măsuri de protecţie fiscală pentru cei cu venituri mici, aşa cum a insistat formaţiunea lui Mircea Geoană.

Geoană speră la o "paritate perfectă"

Astfel, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a spus după întâlnirea decisivă cu partidul lui Emil Boc că, în viitorul Guvern, Alianţa PSD+PC şi PD-L vor avea o "paritate perfectă", precizând că postul de vicepremier va aparţine social-democraţilor.
"Am stabilit în aceste negocieri prelungite şi principiul paritar de reprezentare în Guvern - un viceprim-ministru cu atribuţiuni importante şi bineînţeles cu o distribuţie de roluri de 50%-50%, aşa cum reprezintă şi ponderea noastră în Parlament", a declarat Mircea Geoană.
Liderul social-democrat a susţinut că nereprezentarea UDMR în Guvern a dus la o "paritate perfectă" între Alianţa PSD+PC şi PD-L în formula de guvernare. Preşedintele PSD a mai precizat că şi PC va face parte din Guvern, pe fondul respectării angajamentelor făcute în interiorul Alianţei. În urma rundei de negocieri de sâmbătă dintre PSD+PC şi PD-L, liderul PSD a mai anunţat că în acest moment "Pactul pentru România" s-a finalizat, susţinând că "sunt reunite condiţiile pentru ca mâine să semnăm acest document".

Emil Boc: Împărţirea ministerelor nu s-a discutat încă

La rândul său, preşedintele PD-L, Emil Boc, a spus, la finele discuţiilor cu liderii pesedişti, că va propune liderilor UDMR doar posturi la nivelul unor secretari de stat. "Reprezentarea politică în viitorul Guvern va fi între PD-L şi PSD. Fiecare partid a rămas în mandatul primit şi în cuvântul dat. Nu va fi o reprezentare a UDMR la vârf, ci vom discuta la nivelul unor secretari de stat", a spus Emil Boc.
Liderul democrat-liberalilor a precizat că PD-L doreşte, pe lângă "Parteneriatul pentru România" cu PSD, şi un parteneriat cu Uniunea care să se concretizeze şi printr-o susţinere parlamentară a Guvernului din partea acesteia. Boc a admis că această soluţie nu a fost încă discutată cu conducerea UDMR deoarece soluţia găsită s-a prefigurat în cursul discuţiilor din aceste zile cu pesediştii.
Tot în cursul negocierilor de sâmbătă, cele două partide au convenit asupra celor 25 de principii care stau la baza "Parteneriatului pentru România". Printre principiile menţionate de Boc se regăsesc "necesitatea unui climat de stabilitate, cu un Guvern puternic care să fie susţinut de o majoritate consistentă în Parlament şi care va fi instalat până pe 22 decembrie", menţinerea cotei unice şi adoptarea unor măsuri de protecţie fiscală pentru cei cu venituri mici, menţinerea locurilor de muncă şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei, precum şi "continuarea demersurilor pentru asigurarea unei Justiţii independente, ferite de amestecul politicului". În privinţa nominalizării unui ministru independent politic pentru portofoliul Justiţiei, Boc a precizat că nu s-a ajuns la asemenea discuţii tehnice. Pedelistul susţine că discuţiile privind structura guvernamentală, împărţirea portofoliilor între cele două partide şi nominalizările pentru fiecare minister urmează să se facă în perioada următoare.

Înaintea întâlnirii liderilor PD-L cu cei ai PSD, partidul reprezentat de Emil Boc s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu.

Liderul Uniunii a refuzat propunerea lui Boc

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă nu acceptă oferta PD-L şi că va intra în opoziţie.
El a spus că s-a consultat cu ceilalţi lideri ai Uniunii în legătură cu oferta PD-L, de a primi posturi la nivel de secretari de stat, şi că aceasta nu este de acceptat. Marko a spus că a avut o înţelegere cu PD-L ca UDMR să participe în Guvern, ceea ce ar fi însemnat "o asumare comună a răspunderii ministeriale", "o asumare comună a programului de guvernare".

“PNL nu va face opoziţie comună cu UDMR”

PNL însă, potrivit lui Puiu Haşotti, nu vrea opoziţie comună cu UDMR; aceste afirmaţii vin în condiţiile în care UDMR a spus iniţial că se va alia cu PNL pentru a forma Guvernul, după care a negociat cu PD-L. Astfel, vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat sâmbătă seara, la Realitatea TV, că Guvernul PSD-PD-L este cel mai imoral din istoria României şi a anunţat că liberalii nu vor face opoziţie comună cu UDMR, a cărei participare în Guvern a fost refuzată de cele două partide, potrivit NewsIn.
"Vom face o opoziţie faţă de un Guvern care, ca structură politică, e cel mai imoral Guvern din istoria României. (...) Cum rămâne cu minima morală care trebuie să existe în politică?", a declarat liderul PNL, la anunţul PSD şi PD-L că vor forma împreună Guvernul fără UDMR. Potrivit lui Haşotti, trebuie făcută o diferenţă între sprijinul parlamentar pe care liberalii l-au primit pe "ici pe colo" şi condiţionat de la PSD şi un Guvern între PD-L şi PSD. "Una e sprijinul parlamentar de la PSD, alta e să faci Guvernul cu ei", a mai opinat Haşotti, arătând că lumea ar fi fost mai puţin surprinsă în cazul formării unui Guvern liberal-social-democrat.
"Ei spun că fac Guvern împreună pentru interesul naţional, e vorba doar de interesul personal", a mai adăugat senatorul, anunţând că PNL va face opoziţie adevărată, nu "deşănţată, cum a făcut PD-L" timp de doi ani.

La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anunţat că a fost de acord cu principiile protocolului cu PD-L şi a declarat că Guvernul PSD-PD-L va funcţiona dacă acestea sunt respectate şi doar dacă preşedintele Băsescu nu va fi "un factor perturbator". Fostul preşedinte crede că noul Guvern are şanse de a-şi duce la îndeplinire misiunea dacă sunt respectate angajamentele iniţiale şi dacă Traian Băsescu nu se implică. "Depinde (soarta Guvernului, n.r.) de evoluţia lucrurilor, de modul în care fiecare partid va primi aceste lucruri şi va şti să se adapteze unor principii cu care se porneşte şi este un factor important, care poate fi perturbator, sau din contră, de care toţi se tem cel mai mult, şi-l ştim cu toţii: modul în care preşedintele Băsescu va şti să-şi respecte locul şi rolul său în structura noastră constituţională şi să nu fie factorul perturbator, ci să manifeste răspunderea necesară faţă de situaţia prin care trece ţara, dar şi faţă de această coaliţie", a explicat liderul social-democrat. PSD şi PD-L urmau să semneze în cursul zilei de ieri "Parteneriatul pentru România".

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
  Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: